Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slučaj "Index": student prvi osuđen


Sa jedne od ceremonija proglašenja magistara na Sveučilištu u Zagrebu

Prvi osuđenik iz akcije otktivanja korupcije na zagrebačkom Sveučilištu je student, koji je za davanje mita dobio uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora. Hoće li i ovoga puta stradati samo „sitne ribe“, ili je prva presuda niti mjesec dana od uhićenja – dokaz novog, racionalnijeg pristupa policije i pravosuđa?

Kao rezultat nagodbe sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Hrvoje Markota je za davanje mita, kako bi mu bio upisan ispit, osuđen na šest mjeseci uvjetno. Radi se o prvom od 67 okrivljenika – profesora, asistenata i studenata sa zagrebačkog Ekonomskog i Prometnog fakulteta, kao i posrednika u davanju i primanju mita. U akciji „Maestro“ - otkrivanju korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju - suđenja još nisu niti zakazana, iako je od uhićenja prošlo gotovo godinu i po.

Ovoga puta i tužitelji su shvatili da treba nešto napraviti da postupak postane ekonomičniji i da sudske presude imaju podjednak društveni odjek kao što ga je imala sama akcija uhićenja, kaže za naš radio predsjednica Zbora novinara sudskih izvjestitelja, novinarka „Novog lista“ Ana Raić – Knežević:


„Očito su tužitelji, sudci i obrana zaključili da se nekakve sankcije moraju vidjeti već sada, da se ti nekakvi rezultati akcije ,Indeks‛ moraju prezentirati javnosti čim prije, kako bi se steklo povjerenje u samu akciju, kako bi se steklo povjerenje i u cijelo pravosudje – da se nešto doista dogodilo i da akcija ,Indeks‛ nije bila samo predstava za Evropsku uniju.“

Markota je preko posrednika Milana Ćevida dogovorio kupovinu ispita iz predmeta „Financijske institucije i tržišta“, 4. rujna je došao na pismeni ispit kod redovitog profesora na toj katedri Ivice Prge, koji mu je – prema presudi – upisao „dvojku“, bez obzira na pokazano znanje.


Vjerojatno će slijediti i druge nagodbe upravo zbog smanjivanja broja okrivljenika, ali i kao zamjena za priznanja kojima studenti, ali i dio posrednika, terete ostale u ovoj korupcijskoj aferi. Naime, trojica takvih posrednika već su prošli tjedan puštena iz pritvora. Prethodno su u istrazi dali opširna priznanja u kojima su teretili i profesore, ali su – navodno – govorili i o novim slučajevima korupcije i trgovine ispitima. Toliko o „malim ribama“. A što je sa onim većim? Ana Raić-Knežević:


„Mislim da će se oni za koje se utvrdi dovoljno sumnje da ih se izvede pred sudsko vijeće, dakle oni koji su bili organizatori toga, na optuženičkoj klupi i pojaviti.“

Pročelnik Katedre za hrvatsku povijest na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Neven Budak nije bio među, na žalost, brojnim profesorima koji su se više bavili medijskom halabukom oko uhićenja nego samim problemom korupcije i prodavanja ispita. Ima mjesta optimizmu, kaže Budak u izjavi za naš radio:


„Vjerujem da je ovo dista akcija koja će dati rezultate, da se nije radilo samo o predstavi i da USKOK ovog puta radi posao bolje nego što je bilo u onoj spektakularnoj akciji kada su hapsili mafijaše. Takodjer se nadam da se neće stati samo na ovim ljudima koji su do sada otkriveni, već da će se otkriti i drugi jer ih sigurno ima.“


Domaća javnost, ali i europska politička javnost očekuju da se osim do organizatora, ako ih ima, dođe i do osoba iz javnog života ili politike koji su kupovali ispite i do diplome došli na nezakonit način. Profesor Budak načelno kaže kako to i nije prevelik problem dokazati:


„Ne morate dokazati da je kupio baš sve ispite do zadnjeg da biste mu dokazali da je protuzakonito diplomirao. Dovoljno je ustanoviti da je kupio jedan jedini ispit. Vjerojatno će ova akcija pokazati da je bilo i onih koji su kupovali i po nekoliko ispita.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG