Dostupni linkovi

Gasna mafija krivac za cenu gasa?


Uslovljavanje podrške Vladi zbog enormnog poskupljenja gasa je prvi put u Srbiji da se to čini zbog socijalnih razloga. I dok resorno ministarstvo tvrdi da je poskupljenje izazvano ekonomskom nuždom, i da će i sa povećanjem od 60 odsto Srbija gas poslovati sa gubicima, Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je zbog ovoga dovela u pitanje ušešće u vladajućoj koaliciji, tvrdi da ima dokaze o postojanju gasne mafije, koja je po njima, glavni krivac za skok cene gasa.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je prvobitno dao rok Vladi da do petka uveče pruži precizna objašnjenja o poskupljenju gasa, čime su najviše pogođeni građani u Vojvodini, ili će Liga razmotriti dalje učešće u vladajućoj koaliciji, kaže da su u međuvremenu shvatili na kakav su vrh ledenog brega naišli:


"Mislim da smo se, posle istrage koju smo sproveli, našli na tragu nečega što bi se kolokvijalno moglo nazvati gasna mafija. Apsolutno je nedopustivo da se sve ovo što se sada događa svali na leđa potrošača gasa."


Po Čanku, gasna mafija je apsolutni krivac za ono što se događa sa cenom gasa. Ni građani koji su se priključili na gasnu mrežu upravo zbog jeftinijeg grejanja nemaju razumevanja za poskupljenje:


"To je verovatno neki ruski gest, da nam pokažu da su nam braća."

"Zatvori ventil, obuci se dobro – to je jedini izlaz."

"Stvarno nema smisla."


Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, međutim, tvrdi da poskupljenje gasa nije bila politička odluka već ekonomska nužda:


"Dosadašnja cena gasa formirana je na bazi cene ruskog gasa od 248 dolara, a ta cena odavno ne stoji. Ukupna cena gasa na današnji dan je 532 dolara, što je 102 odsto povećanja. Ovog trenutka, sa ovakvom cenom gasa Srbijagas će raditi sa gubitkom."


Iako ministar kaže da Srbija ima jednu od najpovoljnijih cena gasa kojeg isporučuje Rusija, analitičari kažu da poskupljenje nije opravdano. Sijka Pištolova, urednica regionalnog sajta Enerdži obzerver kaže da će se zbog revolta javnosti saznati ko sve posreduje pri uvozu ruskog gasa:


"Upravo su ti posrednici glavni krivci što potrošači u Srbiji plaćaju najskuplji gas u regionu. Za vreme vlade premijera Đinđića, tadašnje rukovodstvo Naftne industrije Srbije je uspelo da iz posla sa gasom otera pokojnog Mirka Marjanovića, odnosno firmu Progres gas trejding, i da gas kupuje direktno od Gasproma. Međutim, po dolasku na vlast ekipe bivšeg premijera Koštunice ministar Naumov je bez obrazloženja dozvolio da Srbijagas kupuje gas posredstvom Jugorosgasa. Izgubili smo mogućnost da gas kupujemo jeftinije i direktno od Gasproma."


Lider Lige socijaldemokrata Nenad Čanak nije želeo na putu ka ministru policije, od koga će tražiti angažovanje Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, da novinarima otkrije svoja saznanja, a na pitanje da li se neko ugrađuje u cenu gasa je rekao:


"To je jedna čitava struktura koja je posledica nefunkcionisanja države."


Interesantno je da je ovo prvi put da podrška Vladi bude uslovljena socijalnim razlozima. Čanak je ipak prolongirao rok do ponedeljka:


"Ovo moramo da završimo jer nije poenta da se obori Vlada, poenta je da se spreče kriminal i korupcija i da se pomogne ljudima da prežive zimu, odnosno da cena gasa ne bude podignta za 60 odsto. To je cilj, a ne rušenje Vlade."


U vladajućoj koaliciji, koja bez poslanika Lige vojvođanskih socijaldemokrata nema većinu, kažu da je ultimatum Lige socijaldemokrata nepotreban, jer sve članice traže da se objasne poskupljenja.

Kako se objašnjava činjenica da je prvi put podrška vladi uslovljena socijalnim razlozima i da li je Vlada u ovom trenutku ugrožena, pitali smo Milana Nikolića, direktora Centra za proučavanje alternativa:


"On do sada nije nikada insistirao na ekonomskim i socijalnim uslovima života, što bi bilo u domenu njegove partije kao socijaldemokratske - ovo je prvi put. Mislim da Vlada nije ugrožena, ili će on odustati ili će Vlada dobiti podršku nekih drugih parlamentarnih predstavnika. U svakom slučaju, mislim da je ova inicijativa Nenada Čanka vrlo korisna, da se ispita zašto cene energenata kod nas rastu dok svuda u svetu padaju."

XS
SM
MD
LG