Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cene fiksne telefonije


Od 1. novembra cena mesečne pretplate fiksne telefonije u Srbiji će biti više nego dvostruko skuplja i iznosiće 2,36 evra. U zemljama u regionu cene pretplate su znatno više kod zemalja koje imaju veći prosek zarada.

U Sloveniji mesečna pretplata za fiksnu telefoniju iznosi 11,2 evra, u Hrvatskoj 10,3 evra, u Crnoj Gori 5,9 evra.

U Republici Srpskoj za građane pretplata iznosi 4,6 evra, za preduzeća 10,06 evra, za specijalne poslovne delatnosti, verske zajednice i humanitarne organizacije 6,03 evra i za socijalne kategorije 2,24 evra. U Federaciji BIH pretplata je 3,85 evra mesečno.
U Srbiji će od 1. decembra cena telefonskog impulsa za građane i poslovne korisnike biti povećana na 60,74 para bez PDV-a, što znači da će impuls sa porezom koštati 0,008 evra. U skupljoj tarifi, radnim danom, jedan impuls se računa kao jedan minut razgovora u Srbiji u lokalu, dok u međugradskom saobraćaju jedan impuls traje 12 sekundi.
Za građane je u Srbiji ,pre povećanja, cena poziva sa fiksnog na mobilni telefon u većem delu dana, osnosno u skupljoj tarifi, stajalo je 13 centi za minut, a za preduzeća u skupljoj tarifi 21 cent za minut, a sada sve korisnike očekuje duplo poskupljenje tih usluga.
U Republici Srpskoj (RS) iznos pretplate podrazumeva i 160 besplatnih minuta razgovora u lokalu. Lokalni pozivi u RS koštaju 0,02 KM (odnosno jedan cent) za minut, koliko staju i međugradski pozivi sa fiksne telefonije. Razgovori prema mobilnoj mreži Telekoma Srpske po minutu staju devet centi. Razgovori sa fiksne mreže prema jednom, izabranom broju mobilne mreže Telekoma Srpske su 0,05 KM (tri centa) za minut. Pozivi prema mobilnim mrežama u BiH su 20 centi, odnosno 0,2 evra za minut. Cene međunarodnih telefonskih poziva iz RS prema Srbiji i Crnoj Gori ka fiksnim mrežama su 15 centi za minut razgovora, ka mobilnim 20 centi. Pozivi sa fiksnog telefona iz RS prema Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji - ka fiksnim i mobilnim mrežama koštaju 0,50 KM (25 centi). Pozivi iz RS ka zemljama EU i sveta sa fiksnog telefona ka fiksnim ili mobilnim mrežama staju od 0,7 evra do 0,92 evra.
U cenu mesečne pretplate za fiksnu telefoniju pretplatnika BH Telekoma uključeno je 320 minuta mesnih razgovora u toj mreži. Jedan minut razgovora u BiH upućen prema fiksnoj mreži, iznosi 0,031 maraka (1,5 centi) u skupljoj tafifi, a vikendom i uveče od 19.00 do 7.00 časova je duplo jeftiniji.
Najčešće korišćena opcija za usluge fiksne telefonije u Hrvatskoj je kod T-coma, gde je u pretplatu uključen i razgovor u vrednosti od 3,05 evra. Uobičajeni i najčešće korišćeni paket usluga podrazumeva naplatu jednog minuta razgovora odmah nakon uspostavljanja veze, čak i ako razgovor traje kraće od minuta. Nakon toga naplaćuje se svakih započetih 15 sekundi razgovora kao novi impuls (isto vredi za pozive upućene unutar nacionalne i međunarodne mreže). U vremenu od 7 do 19 sati cena jednog impulsa (15 sekundi) je 0,28 kuna (oko četiri centa), a od 19 do 7 ujutro je 0,14 kn (oko dva centa). Cena impulsa u Hrvatskoj se ne razlikuje značajnije od operatera do operatera.
Cena razgovora u Sloveniji radnim danom u skupljoj tarifi je 2,3 centa za impuls. Međunarodni pozivi koštaju od 0,12 evra do 3,05 evra za minut.

U Crnoj Gori cena telefonskog razgovora, u mreži T.Coma obračunava se po minutu. Prvi minut razgovora u lokalu košta dva centa, a pet centi u međugradskom saobraćaju. Posle isteka prvog minuta, cena se obračunava po sekundama, a ne u impulsima.

Izvor: Beta
XS
SM
MD
LG