Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Niko ne priznaje krivicu za zločin u Lovasu


U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin nad Hrvatima u Lovasu 1991. godine, pred Specijalnim je sudom za ratne zločine u Beogradu jedanaesti optuženi Dragan Bačić, kao i ostali optuženici do sada saslušani, zanijekao krivnju.

Bačić je optužen da je sudjelovao u odvođenju civila, mještana Lovasa, u minsko polje 18. listopada 1991. godine, pri čemu je njih 20 poginulo, a 12-ero ih je ranjeno. On je u svojoj obrani priznao da je u listopadu te godine bio u Lovasu, ali je nijekao da je bio pripadnik paravojne postrojbe "Dušan Silni" i da je nosio oružje, kako se navodi u optužnici.

Njegova je zadaća bila voditi ljude na "dobrovoljni rad", te je i toga dana poveo mještane Lovasa, ali su ga na jednom raskrižju zaustavili "do zuba naoružani" nepoznati ljudi koji su naredili da se formira kolona i da krenu u polje djeteline, branio se optuženi, dodajući da je on ostao 15 do 20 metara iza kolone.

U trenutku kad je kolona ušla u polje, kazao je Bačić, netko je povikao: "Mina!".

"Ja sam stajao, a Joca (devetooptuženi Jovan Dimitrijević) je otrčao vidjeti što se događa. Tad se čula eksplozija. Jocu je bacila mina i bio je sav krvav", rekao je optuženi Bačić, dodajući da je odmah potom odvezao Dimitrijevića u bolnicu u Šidu, te da je tek po povratku u Lovas čuo što se dogodilo s mještanima Lovasa u minskom polju.

"U tom mi je trenutku bilo važno jedino spasiti prijatelja", kazao je Bačić.

Suđenje se nastavlja u petak, kad bi obranu trebao iznijeti posljednji od 14-ero optuženih, također pripadnik paravojne postrojbe "Dušan Silni" Zoran Kosijer.

Za zločin u Lovasu, ubojstvo 70 hrvatskih civila, optužnica tereti 14 optuženih, pripadnike tadašnjih lokalnih vlasti Ljubana Devetaka, Milana Devčića, Milana Radojčića i Željka Krnjajića, pripadnike tadašnje JNA Miodraga Dimitrijevića, Darka Perića, Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića, kao i pripadnike nekadašnje paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovana Dimitrijevića, Sašu Stojanovića, Dragana Bačića, Zorana Kosijera, Petronija Stevanovića i Aleksandra Nikolaidisa.

Oni su optuženi za napad i zauzimanje Lovasa 10. listopada 1991. godine, pri čemu su ubijena 22 mještana Lovasa, kao i za mučenja i ubojstva civila nakon zauzimanja mjesta i njihovo odvođenje u minsko polje 18. listopada 1991. godine, kad je poginulo 20 mještana Lovasa, a 12 ih je teže ili lakše ozlijeđeno.

XS
SM
MD
LG