Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nisu izmjenjene optužnice za Glavaša


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je tvrdnje obrane Branimira Glavaša da je izmijenjena optužnica u slučajevima "garaža" i "selotejp" blaža za političara optuženog za ratni zločin nad osječkim Srbima.

Ne radi se ni o kakvom ublažavanju, već o konkretizaciji počinjenih kaznenih djela, izjavio je Hini privremeni županijski državni odvjetnik Dražen Jelinić.

Dodao je da je opis kaznenih djela koja se Glavašu i suoptuženicima stavljaju na teret preciziran i konkretiziran, sukladno do sada provedenim dokazima.

U državnom odvjetništvu se doznaje da je optužnica mijenjana jer se suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp" do sada vodilo ne temelju dvije optužnice koje su sastavljala tužiteljstva u Zagrebu i Osijeku.

Glavaševa obrana ranije je ustvrdila da je nova optužnica, čijim bi čitanjem suđenje Glavašu i ostalima početkom studenog trebalo početi iznova, znatno ublažena i to posebno za prvooptuženog Glavaša.

Po riječima jednog od njegovih odvjetnika Dražena Matijevića, iz optužnice je izbačena ranija kvalifikacija da je Glavaš osobno sudjelovao u mučenjima i zlostavljanjima srpskih civila. Također, umjesto kao nalogodavac zločina, sada se spominje kao odgovorna osoba koja ih nije spriječila.

U optužnici se, tvrdi Matijević, više ne spominje ni Snežana Berić, novinarke Politike koja je Glavaša teretila za mučenje i zlostavljanje, kao ni da je Glavaš osobno odgovoran za dovođenje Nikole Vasića u podrumske prostorije tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu.

No, i u izmijenjenoj optužnici Glavaša se tereti za ratni zločin, a obrana smatra da bi se djela iz optužnice, umjesto toga, trebala okvalificirati kao "kaznena djela počinjena za vrijeme rata".

XS
SM
MD
LG