Dostupni linkovi

Tadić: "Dolazak Eulexa nije kraj Srbije na Kosovu"


Postoji mogućnost da se Bruxelles i Beograd dogovore oko raspoređivanja misije Europske unije na Kosovu i da taj dogovor potvrdi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Naglasivši da nije točno da dolazak Eulexa znači kraj Srbije na Kosovu, Tadić je kazao da je misija EU prihvatljiva za Beograd pod tri uvjeta: da je na Kosovu prisutna uz odluku Vijeća sigurnosti UN-a, da bude statusno neutralna misija i da ne primjenjuje Ahtisaarijev plan.

"Tko ima primjedbe na ta načela, taj ima problem s logikom. Ima političkih stranaka koje obmanjuju građane Srbije i 'jamče' da će Eulex na Kosovu uspostaviti neovisnost. Naše je da se borimo da se to ne dogodi", kazao je Tadić, dodajući da Bruxelles nije imao primjedbi na tri uvjeta koja postavlja Srbija.

Predsjednik Srbije je kazao i da nema ništa protiv da SAD sudjeluju u misiji EU na Kosovu, jer je najvažnije da Eulex obavlja posao u skladu s međunarodnim pravom i da ne dovodi u pitanje integritet Srbije.

Srbija se neće odreći ni europskih integracija niti Kosova, kazao je Tadić, dodajući da će Srbija - čekajući odluku Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova - nastaviti diplomatsku borbu za Kosovo, te da će očekivano pozitivno rješenje tog suda "sasvim sigurno utjecati na zemlje koje se nisu izjasnile o kosovskoj neovisnosti, a u ovom trenutku su pod pritiskom da priznaju Kosovo".

Kad je o susjedima riječ, potreba građana Srbije jesu "najbolji mogući odnosi" i stabilna politička situacija u svim susjednim državama, kazao je Tadić, te dodao da "zato ovi problemi ne smiju biti trajni".
XS
SM
MD
LG