Dostupni linkovi

Vlada RS traži protjerivanje holandskog ambasadora


Karel Vosskühler
Karel Vosskühler

Vlada RS zatražiće, posredstvom Ministarstva inostranih poslova i Predsjedništva BiH, da ambasadoru Holandije u BiH Karelu Foskuleru bude uskraćeno gostoprimstvo, jer se "oglušio o pravila diplomatskog djelovanja i pristojnog ponašanja".

U saopštenju Biroa Vlade RS za odnose s javnošću se navodi da Foskuler u RS nije više dobrodošao gost, te da će Vladi Holandije biti upućena protestna nota i zatražen odgovor na pitanje da li je ovaj ambasador svojim skandaloznim izjavama i djelovanjem u službi holandske diplomatije ili je u BiH angažovan na promociji politike bošnjačkog naroda.

Iz Vlade RS ističu da je posljednjom izjavom za federalnu štampu Foskuler prešao granicu, ne samo prihvatljivog diplomatskog ponašanja, već i dobrog vaspitanja.

"Ambasador Foskuler svojim izjavama nastavlja da se miješa u unutrašnja pitanja zemlje koja mu je uskazala gostoprimstvo, očekujući od njega da radi posao zbog kojeg je i došao", navodi se u saopštenju i ocjenjuje da je riječ o osvjedočenom navijaču bošnjačke političke opcije u BiH, o čemu je javno govorio predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik na posljednjoj sjednici Savjeta za provođenje mira u BiH.

Foskuler je izjavio da je siguran da će biti nastavljeno korištenje bonskih ovlaštenja u BiH, a premijera RS uporedio je sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.
"Predsjedništvo BiH nije dobilo taj zahtjev, ali ukoliko on dođe stav našeg kabineta bit će jasan: entiteti ne samo da ne mogu proglasiti diplomatskog predstavnika neke zemlje nepoželjnim već nemaju nadležnosti da to zahtijevaju od Predsjedništva BiH", izjavio je danas Feni Damir Arnaut, savjetnik za ustavnopravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.
Arnaut navodi da sam čin takvog zahtjeva predstavlja grubo narušavanje nadležnosti Bosne i Hercegovine, što je samo jedan u nizu takvih djelovanja od RS entiteta u posljednje vrijeme.
"Također, bez obzira na njihovu konstataciju da ambasador Holandije 'nije dobrodošao u RS', ostaje činjenica da je ambasador Foskuler akreditovan u BiH te je, u nedostatku suprotne odluke Predsjedništva BiH, dobrodošao na svakom pedlju BiH", kazao je Arnaut.
XS
SM
MD
LG