Dostupni linkovi

Berze u minusu, nafta na najnižoj ceni


Berza u Tokiju
Berza u Tokiju

Mračni ekonomski pokazatelji i opomena šefa američkih Federalnih rezervi da teška vremena tek dolaze zbrisala su optimizam koji je dva dana provejavao svetom oko rešenja kreditne krize, i akcije na berzama ponovo su u slobodnom padu.

U najgorem procentalnom poniranju posle sloma tržišta 1987. godine, njujorški indeks industrijskih akcija Dau Džons (Dow Jones) završio je jučerašnju trgovinu padom od 733 poena, ili 7.87 procenata, dok je indeks S&P 500 izgubio 9 odsto.
Predsednik američke Centralne banke Ben Bernanke izašao je sa novom objavom da potres na kreditnom tržištu predstavlja "značajnu opasnost" za već slabu ekonomiju.

Azijske berze su danas u minusu, vođene padom od 11,4 procenta japanskog Nikeia, dok se nafta našla na najnižoj ceni u godini dana potiskivana strahom da će usporavanje svetske ekonomije biti gore nego što se mislilo.
Vera u stabilizaciju novčanih tržišta je danas potisnuta i rasprodaja na berzama je u punom zamahu. Ulagači beže od svake forme rizika čekajući na kompletiranje objave ekonomskih rezulata za treći kvartal, dodatno zastrašeni gubicima investicionih hedz fondova.

Analitičari primećuju da se međunarodni fondovi povlače i svoj novac ulažu u bilo šta što je sigurnije od akcija: državne obveznice ili otplatu dugova.

Indeks azijsko-pacifičkih akcija, MSCI, van Japana, pao je 7,8 procenta. Ove godine, indeks je do danas izgubio polovinu svoje vrednosti.

Hongkonški Hang Seng niži je za 7,5 odsto, sa najvećim gubicima među proizvodnim kompanijama, kako što je Šenhua, vodeći kineski proizvođač uglja. Južnokorejske akcije beleže svoj treći najveći pad ikad, od oko 9 procenata.
Vođe Evropske unije, na samitu u Briselu, treba da pozovu na akciju za borbu protiv ekonomskog urušavanja i pruže pomoć industriji, navodi se u nacrtu zaključaka samita. Takođe, EU prvi put poziva na stvaranje usaglašenog sistema finansijskog nadzora na nivou bloka.
Dve najveće švajcarske banke - UBS i Kredi Svis (Credit Suisse) - su najnovije koje kažu da su dobile novac od vlade za hitno spasavanje i od drugih investitora koji su im pohrlili u pomoć.
Evropska centralna banka kaže da će dati 5 milijardi evra (6,83 milijardi dolara) Mađarskoj da joj ojača likvidnost.
Ali, svi ti potezi su zamračeni oštrim gubicima na evropskim i azijskim berzama, koje prate jučerašnje saplitanje na Vol Stritu (Wall Street).
Berza evropskih akcija, FTSEurofirst 300, otvorena je danas uz gubitak od preko 4 odsto.

(Izvor: Beta-Reuters)
XS
SM
MD
LG