Dostupni linkovi

Zatražena zabrana "Nacionalnog stroja"


Uz inicijativu javnog tužioca Srbije da Ustavni sud zabrani delovanje organizacije 'Nacionalni stroj', u skupštinsku proceduru ušao je i predlog Zakona o zabrani svih neonacističkih ili fašističkih organizacija, koji su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Najavljujući inicijativu za zabranu 'Nacionalnog stroja', kao političke organizacije koja izaziva rasnu i nacionalnu mržnju, portparol republičkog tužioca Tomo Zorić kaže za naš program da će se sve grupe koje šire sličnu ideologiju naći na udaru državnih organa:

"Pre nego što smo uputili predlog za zabranu 'Nacionalnog stroja' jasno smo poslali poruku javnosti da bilo kakvo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na ulicama Srbije neće biti tolerisano i da će protiv svih njih biti pokrenuti adekvatni postupci i sve zakonske mere koje su predviđene."

Krivični zakonik Srbije nalaže državi da zabrani rad udruženja koja, između ostalog, krše ustavom zajamčena ljudska prava, i šire rasnu, nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost. 'Nacionalni stroj' u svom programu jasno zacrtava da njegovi pripadnici ne veruju u biološku jednakost i zalaže se za nemešanje rasa, a ovako se predstavljaju na svom internet sajtu:

"Mi smo deca tvoje krvi, ave Srbija..."

Cilj organizacije je »očuvanje i preporod zdravih vrednosti srpske nacije kao sastavnog dela bele rase i duhovni, umni i telesni napredak svakog pojedinca unutar naše nacije«. 'Nacionalni stroj' nema svoje zvanične prostorije ili poštansku adresu, već se kontakti uspostavljaju lično - po preporuci ili e-mail-om. Svako objavljivanje uočljivih slika ili imena aktivista 'Nacionalnog stroja' strogo je zabranjeno po statutu ove organizacije, dok aktivista 'Nacionalnog stroja' može biti »isključivo punoletni pripadnik bele arijevske rase«.


Ovo su neki od saveta koje 'Nacionalni stroj' daje aktivistima:


»Naučite da koristite i održavate svo oružje koje vam je na raspolaganju«,
»Posećujte skupove naših neprijatelja i snimajte šta se radi«,
»Napadnuti ste na sred ulice. Borite se do poslednje kapi krvi! Neka neprijatelj zna da sa nama ne sme imati posla.«

"Mi smo deca tvoje krvi, ave Srbija..."

Iako su akitivisti ove organizacije odgovorni za veći broj incidenata i nasilja, kao što je upad na tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, te kamenovanje građana koji su su se u istom gradu prošle godine okupili na antifašističkom skupu:

"Gde ste bre miševi, miševi jedni..."

…oni nisu jedina ovakva organizacija u Srbiji. Uočljiv primer je 'Krv i čast', koji povezuje fašističke organizacije različitih država, a nikada nije bilo potpuno istraženo koliko je jak njihov ogranak u Srbiji. Na njihovom web sajtu mogu se pronaći pesme poput ove:


Od 6 miliona ljudske populacije u svetu,
bela rasa sačinjava samo 8 posto,
a žene sposobne za rađanje,
i koje su mlađe čine samo 2 posto...

...jedino rešenje je...

"Etničko čišćenje 100 posto!
Etničko čišćenje 100 posto!
Etničko čišćenje 100 posto!
Za rasu i naciju 100 posto!"

Zbog ovoga Zoran Petakov iz 'Antifašističke akcije', iako pozdravlja potez tužilaštva, ipak upozorava:


"Ukoliko tom zabranom nisu obuhvaćene sve neonacističke organizacije i ekstremno desničarske grupe, poput 'Obraza', '1389' i raznih obožavaoca Radovana Karadžića čije ideje su takođe bliske idejama krvi i tla, oni se oslobađaju bilo kakve odgovornosti, iako su zajedno učestvovali, i ove i prošle godine, u tom takozvanom maršu - ako su te organizacije normalne i dozvoljene, onda će fašisti delovati kroz njih."


Skupština Vojvodine je još 2005. godine zatražila zabranu svih neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa, a ovakva inicijativa našla se tri godine kasnije i u Skupštine Srbije. Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili su po hitnom postupku raspravu o predlogu Zakona o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i zabrane upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

Objašnjavajući zbog čega je nemoguće zabraniti organizacije poput 'Obraza', koje su označene kao ultradesničarske, ali su učestvovale na svim neonacističkim i profašističkim skupovima, Miljenko Dereta iz 'Građanskih inicijativa' ističe važnost političke klime.

"Zato što oni u svojim programima, a neki i u svom imenu, napominju zalaganje za Srbiju, imaju taj nacionalni naboj koji je vrlo okrenut ka unutra. Mislim da su to još uvek tragovi te politike koja se boji te opcije. Ako nacistički simboli budu zakonski zabranjeni, onda više nema nikakve dileme – ko bude nosio nacističke simbole po zakonu će biti sankcionisan."

XS
SM
MD
LG