Dostupni linkovi

Opozicija će tražiti vanredne izbore


Protesti u Podgorici, 13. oktobra
Protesti u Podgorici, 13. oktobra

Koje mogućnosti stoje na raspolaganju prosrpskom opozicionom bloku nakon već evidentne odluke vlasti da ne uvaži uslove koje su lideri tih stranaka iznijeli na protestnom skupu, organizovanom u ponedjeljak, a povodom odluke Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova?

Iako još nije zvanično saopšteno, iz nastupa vladajućih funkcionera jasna je odluka vlasti da ne prihvati zahtjeve opozicionih stranaka postavljene nakon odluke Vlade da ne prizna nezavisnost Kosova. Već je pao u vodu zahtjev tih stranaka da Vlada do danas u 11 časova poništi odluku o kosovskom priznanju. Ništa nijesu bolji ni izgledi da će vlast raspisati referendum o tom pitanju ili da će u slučaju odbijanja prva dva uslova izaći u susret opoziciji i raspisati vanredne izbore. Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić već je obznanio da ne postoji nijedan ustavni preduslov za taj potez. Opoziciji će, kako se očekuje, negativni odgovori danas biti i zvanično saopšteni tokom premijerskog sata u Skupštini.


Odgovarajući na pitanje što opozicija sada namjerava da preduzme lider Narodne stranke Predrag Popović kaže:

"Treba odmah nakon njihovog zvaničnog odgovora, kojeg ćemo dobiti danas na Premijerskom satu, pokrenuti inicijative o opozivu crnogorske Vlade i predlog odulke o raspisivanju državnog referenduma o tome šta narod misli o njihovoj odluci o priznanju Kosova. Nakon toga, u zavisnosti od njihovog odgovor, a koji nam je već unaprijed saopšten, treba podnijeti Skupštini predlog odluke o skraćenju mandata i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Ako i to odbiju naš će predlog biti da poslanici opozicije napuste parlament i da se krene u vanparlamentarni vid borbe za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora."

U Srpskoj listi podsjećaju da su već krenuli u akciju. Potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić:

"Lider Srpske liste i predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić već dva dana štrajkuje glađu, on će taj štrajk nastaviti. Upravo u ovom trenutku smo se dogovarali u poslaničkom klubu i on je zamolio sve poslanike Srpske liste da ga ne slijede u tom putu, da ta žrtva bude samo njegova, a mi ćemo formirati jedan štab koji će pokušati da tu žrtvu na odgovarajući način pokaže i u Crnoj Gori i u Evropi i svuda gdje postoji interesovanje za to. S druge strane, mi smo se u Pljevljima dogovorili, a tamo imamo većinu, da sazovemo hitnu sjednicu Skupštine opštine Pljevlja i da predložimo, a nadam se da ćemo i usvojiti deklaraciju o nepriznavanju odluke Vlade Crne Gore."

RSE: Vi ste lično prije par dana prijetili otcjepljivanjem Pljevalja od Crne Gore. Je li to bila samo emocija ili neki zaista realan plan?

Stanić: Nije emocija. Ta emocija traje već deset godina. Ne bježimo mi iz Crne Gore nego nas tjeraju iz Crne Gore. Šta ćemo mi u Crnoj Gori u kojoj ne možemo da ostvarimo svoja prava. Pljevlja se ne mogu premestiti ni s druge strane Tare ni s druge strane Jabuke, ali mogu da traže svoja prava.

Vasilije Lalošević, funkcioner Socijalističke narodne partije, kaže da će ta stranka sačekati zvaničan odgovor prije nego što objelodani svoje dalje namjere:

"Narod Crne Gore je na preksinoćnjem mitingu poništio jednostranu odluku Vlade Crne Gore o priznavanju nezavisnosti Kosmeta. Što se tiče paleta mogućnosti, ja ne bih u ovom trenutku prejudicirao, ali ako je gospodin Đukanović državnik i mudar političar on će pozitivno odgovoriti na reakciju naroda, a ako ne onda ćemo znati da ispred sebe imamo čovjeka koji će svojim potezima i sada i u budućnosti pokušati da destabilizuje Crnu Goru."

XS
SM
MD
LG