Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ima li odgovornosti Beograda?


Neredi u Podgorici, 13. oktobra

Nakon zapaljivih izjava političara u Beogradu, ali i insistiranja predstavnika vlasti da je za crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova odgovoran, preciznije ‘kriv’ režim, a ne narod, postavlja se pitanje koliko je Srbija doprinela razdoru koji je kulminirao neredima u Podgorici.

Vlada Srbije žali što je došlo do takvog razvoja događaja, izjavio je premijer Mirko Cvetković, komentarišući zaoštravanje odnosa sa Podgoricom nakon crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova. Posle proterivanja ambasadora, brojnih oštrih i, po mnogima, nediplomatskih izjava i osuda odluke Podgorice, ministar Oliver Dulić ovako odgovara na pitanje ima li odgovornosti Beograda za tenzije u susednoj zemlji:


“Mi želimo da rešavamo probleme, a ne da ih stvaramo.”


Iste pomirljive tonove upućuje i premijer Mirko Cvetković, ponavljajući da mere vlade u Beogradu protiv nisu usmerene protiv građana Crne Gore:


“Mi građane doživljavamo kao naše prve komšije, najbolje prijatelje, a mnogi su i rođaci sa njima, tako da nemamo nameru bilo kakve mere tog tipa da preduzimamo.”

Svi članovi Vlade Crne Gore od ovog trenutka nisu bezbedni na tlu zemlje Srbije i na nebu zemlje Srbije!
Međutim, od dana kada je Crna Gora priznala Kosovo, nisu sve poruke iz Beograda zvučale ovako, pa su se u srpskom parlamentu iz usta narodnih poslanika mogli čuti i sledeći predlozi mera protiv Podgorice:


“Treba svim članovima Vlade Republike Crne Gore i njihovim porodicama konfiskovati kompletnu imovinu u Srbiji.„

“Svi članovi Vlade Crne Gore od ovog trenutka nisu bezbedni na tlu zemlje Srbije i na nebu zemlje Srbije!„

“Ne idite na more u Crnu Goru...„


Uz ovakve poruke, ali i nediplomatske izjave predstavnika Vlade u Beogradu, poput one ministra Vuka Jeremića da će, ukoliko prizna Kosovo, Crna Gora zabiti nož u leđa Srbiji, te poruka da su mere protiv Podgorice usmerene:


“Isključivo protiv crnogorskog režima”…


…postavlja se pitanje koliko je Beograd doprineo tenzijama, razdoru i sukobima među građanima Crne Gore, koji su kulminirali neredima u kojima je povređeno 34 ljudi.


Šef poslaničkog kluba vladajućih socijalista Branko Ružić miting opozicije u Podgorici opisuje kao legitiman i demokratski čin, i navodi da vlasti u Beogradu ni na koji način nisu podsticale okupljanje prosrpskih stranaka:


“Tragedija je bila što se Srbija nije dovoljno uključila pre referenduma u Crnoj Gori, jer tada jesmo bili zajednička država i pomogli tom rezultatu referenduma. Prema tome ni na koji način ne smatram da bilo ko želi da destabilizuje Crnu Goru.”

Mislim da smo tu već, u samom Amfilohiju Radoviću i onima koji su ga sledili, jasno videli ko stoji iza svega toga.
Iako ne veruje da vlasti u Srbiji imaju direktne veze sa neredima, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik vladajuće koalicije Nenad Čanak ipak navodi da:


“Dugogodišnja povezanost određenih krugova u Srbiji i Crnoj Gori koristi svaku priliku da destabilizuju ukupan region. Mislim da smo tu već, u samom Amfilohiju Radoviću i onima koji su ga sledili, jasno videli ko stoji iza svega toga.”


Analitičari su saglasni u ocenama da podeljenost u crnogorskom društvu po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova može da bude veoma opasna. Iako ističe da ne opravdava odluku Podgorice, koja je po njenom mišljenju podlegla pritiscima, socioliog Zagorka Golubović upozorava da se vlast u Beogradu ne ponaša u skladu sa tvrdnjama da želi da rešava probleme:


“Proterati ambasadore, stvarati jaz između naroda, to su apsolutno nedozvoljene stvari i, sa političke tačke gledišta, nisu mudre stvari. Dao se šlagvort Srbima u Crnoj Gori da se pojača njihov ekstremniji nacionalizam. Ako već hoće da suzbiju takav ekstremni nacionalizam u Srbiji, onda ne mogu da stvaraju takve uslove da potpaljuju druge nacionalizme.”

Mišljenja građana Srbije

A u Srbiji su mišljenja građana, kao i u Crnoj Gori – podeljena:


“Mislim da ne može da bude pomisli da bi Beograd mogao da ima neki interes u razvoju tako nepovoljne situacije.”

“Pa zašto vi odmah mislite da Beograd treba da bude svuda krivac? Ja mislim da je potez crnogorskih vlasti najveća sramota u ovoj bivšoj državi i toj bratskoj Crnoj Gori.”

“Ja sam iz Crne Gore i mislim da je upravo zbog ovih nereda trebalo ipak Vlada Srbije malo da sačeka, malo da razmoti tu mjeru proterivanja ambasadora i sve to, ali ja mislim da će ipak to sve da se smiri.”

“Svakako da su ti govori i napadi doprineli podgrevanju mase, kao što je, setimo se, i ovde bilo nereda kada su Radikali i Koštunica svojim govorima ohrabrivali te, kako su ih oni nazvali, mlade patriotske snage, nacionalno osvešćene da lome i da ruše.”

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG