Dostupni linkovi

Vlade posle 100 dana bez neispunjenih očekivanja


Mirko Cvetković
Mirko Cvetković

Vlada Srbije u prvih sto dana rada postigla je najveći uspeh u spoljnoj politici pokretanjem inicijative o izjašnjavanju Međunardnog suda pravde o kosovskoj nezavisnosti, zatim potpisivanjem ugovora sa italijanskim Fijatom i hapšenjem Radovana Karadžića. Ono što se najviše zamera Cvetkovićevom kabinetu je zastoj u evropskim integracijama, sporo donošenje zakona, velika potrošnja i nedovoljna borba protiv korupcije.

Nakon prvih sto dana rada svog kabineta premijer Mirko Cvetković nema neispunjenih očekivanja:


"Moja ocena o radu Vlade jeste veoma pozitivna, iako imam konflikt interesa da je ocenjujem. Zato ću vam reći ću da je za pet, ali znate da je to sa konfliktom interesa."


Za razliku od premijera građani Srbije, barem na primeru onih iz Čačka, podeljenog su mišljenja:


"Više paradiraju, a vrlo malo rade."

"Evropske integracije guraju ispod tepiha pod plaštom borbe za Kosovo."

"Može se reći da sam zadovoljan, barem oko Kosovo i poslednjeg izglasavanja u Ujedinjenim nacijama."

"Mnogo se obećava, a ništa se ne ispunjava."

"Idemo malo po malo napred."

"Mislim da je Vlada dosta toga pokazala, kako će se boriti protiv korupcije."

Evropska budućnost Srbije, neprihvatanje nezavisnosti Kosova, jačanje ekonomije, oštrija borba protiv korupcije i kriminala i poštovanje međunarodnog prava, ključni su elementi programa Vlade Srbije koje je Mirko Cvetković izneo u ekspozeu prilikom izbora pre tri meseca. Sada premijer u zacrtanim ciljevima vidi samo rezultate:


"U Skupštini je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ratifikovan je i naftno-gasni aranžman sa Rusijom, potpisan je aranžman sa Fijatom i njegova realizacija je krenula. Vlada je dosta uradila na pitanju Koridora 10 i povećanju penzija."


Premijer je izglasavanje rezolucije u Ujedinjenim nacijama o izjašnjavanju Međunarodnog suda pravde o kosovskoj nezavisnosti označio kao jedan od najvećih diplomatskih uspeha u poslednjih nekoliko decenija, a kritike na račun Vlade u borbi protiv korupcije označio je paušalnim. Interesantno je da su najžešći kritičari Vlade Demokratska stranka Srbije i njen lider Vojislav Koštunica. Bivši premijer, koji je zastupao politiku da mnoge stvari, poput evropskih integracija, treba da budu zaustavljene zbog Kosova, za novu vladu kaže da nije uspela da ostvari praktično ništa iz ekspozea.

Koje smo zakone usvojili?!

Drugi deo opozicije, poput Liberalno demokratske partije, pored kritika priznaje Vladi i rezultate. Najveći je, kažu, ratifikacija Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji, ali da je to još više uspeh parlamenta, a neodmrzavanje trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom vide kao najveći neuspeh. Zoran Ostojić iz Liberalno demokratske partije:


"Mi nismo zadovoljni zato što se rad Vlade može meriti samo brzinom evroatlantskih integracija i usvajanjem zakona. A, koje smo zakone usvojili?!"


Nova Vlada donela je i povratak Socijalističke partije Srbije na vlast posle osam godina od rušenja Miloševićevog režima. Ministar prosvete i potpredsednik Socijalista Žarko Obradović kaže za naš radio da je kohezija unutar Vlade najveći njen uspeh na unutrašnjem planu:


"Neki joj nisu predviđali ni ovoliko. Kada kažem kohezija, mislim na saglasnost oko politike koju vodi i objektivno mislim da su rezultati dobri. Moram da kažem da sam zadovoljan, mislim da napredujemo polako, ali sigurno."


RSE: Da li postoji nešto u čemu smatrate da Vlada nije bila dovoljno uspešna, da nije dovoljno uradila?


"Verovatno ima, ali ne mogu ovako da se setim. Logično je da ima i dobrih i loših stvari."


Više se troši nego što se zaradi

Oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, gasnog aranžmana, ugovora sa Fiatom, kreditima za Koridor 10 i uspeha diplomatije u Ujedinjenim nacijama kao rezultata Vlade slažu se skoro svi analitičari sa premijerom. Međutim, primećuju i da je bilo i uspeha i neuspeha. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković:


"Prvi neuspeh jeste institucionalna blokada parlamenta, koja je osujetila vladajuću većinu u donošenju važnih zakona kako bi Srbija što pre došla na belu šengen listu. Druga stvar je rebalans budžeta, odnosno zahtev za povećanjem izdataka države. Ne mislim da je prekidanje diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom i Makedonijom neki veliki uspeh."


Ono što ekonomisti zameraju Vladi je prevelika potrošnja, odnosno da se troši više nego što se zaradi. Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište:


"Arče, jer to više nije trošenje, pare prikupljene od građana. Jako su spori u donošenju zakona i tu smo, na ekonomskom planu, jako mnogo izgubili jer nismo usvojili zakone koji su nam veoma bitni kako za pristupanje Evropskoj uniji tako i za rešavanje mnogih drugih problema."


Ipak, premijer Mirko Cvetković ne vidi neuspehe svog kabineta. Čak ni to što Srbija nije uspela da dobije zeleno svetlo za aktiviranje trgovinskog dela sporazuma sa Evropskom unijom zbog protivljenja Holandije, jer nije privedena kraju saradnja sa Hagom:


"Ja naravno ne vidim neuspehe ove Vlade, ova Vlada je, kao što ste čuli, bila veoma uspešna. Za ovu vladu smo pripremili jedan tekst i na osnovu tog teksta bismo krenuli sa primenom prelaznog sporazuma, pri čemu bi određene odredbe bile primenjene odmah, dok bi druge, kada se radi o carinskim stopama, bile primenjene od 2009. godine. Ali, još jednom podsećam da nam je 26 zemalja pružilo punu podršku i da je to značajan uspeh, a ne neuspeh, ove Vlade."
XS
SM
MD
LG