Dostupni linkovi

Obama vodi pred McCainom


Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD-a Barack Obama ima prednost od šest posto u odnosu na svoga republikanskog rivala Johna McCaina, dan prije finalne debate dva kandidata.
Prema anketi Reutersa, TV mreže C-Span i instituta Zoghbi, na uzorku od 1.208 ljudi, 49 posto bi podržalo Obamu, 45 posto McCaina, dok se četiri posto anketiranih izjasnilo kao neopredijeljno.
Obama je ostvario prednost od 17 posto medju nezavisnim biračima i zadržao vodstvo medju ženama, dvije ključne grupe od kojih može zavisiti ishod izbora 4. novembra, naveo je Reuters.
Obama takodjer ima blagu prednost medju muškim biračima, povećao je prednost medju katolicima i Hispanoamerikancima i vodi u odnosu na McCaina medju biračima svih generacija, uključujuæi one starije od 65 godina koji su bili medju najveæim pristalicama kandidata Republikanske stranke.
"Sa još tri sedmice (do izbora) može se reći da on (McCain) nema mnogo vremena za promjenu", rekao je istraživač John Zoghbi i dodao da kandidat republikanaca gubi podršku medju grupama koje bi trebalo da "ima u džepu".

XS
SM
MD
LG