Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Laka dobitnik MTV nagrade


Elvir Laković Laka

Elvir Laković Laka ovogodišnji je dobitnik nagrade „The Best Adriatic Act“ koju dodjeljuje MTV za 2008. godinu. Laka će sudjelovati na samoj dodjeli nagrada koja će se održati 6. studenog u Liverpoolu.

Nakon što je ove godine osvojio brojnu publiku iz zemalja bivše Jugoslavije na 53. po redu Eurosongu, Elvir Laković Laka najbolji je MTV izvođač za ovu regiju. Sa milijun i pol glasova koje je dobio putem sms-a i interneta Laka je pobijedio grupu JINX, TBF, Leloojamais i hiphopera Marcella:

„Zahvaljujći vjerovatno Evroviziji ljudi su najviše glasali za nas jer kad smo bili na Evroviziji dobili smo dosta republika ’sex’ Jugoslavije u regionu koje su nam dale puno bodova, tako da je Evrovizija za to najvjerovatnije zaslužna i matematički je nekako bilo najviše da bismo mi trebali da imamo najviše glasova. I na kraju imadosmo!“

Osvajanjem titule „Best Adria Act“ Laka se uvrstio među kandidate za nagradu „Europe's Favorite Act“. U ovoj kategoriji nalazi se 21 izvođač, među kojima su Leona Lewis, Dima Bilan, Nightwhish i mnogi drugi, što je također velika čast, kaže Lakina sestra Mirela:

„Ja sam posebno sretna nekako i nevjerovatno mi je da je pjesma ’Pokušaj’ ovako nafakali, što bi se reklo, za nas jer nam je donijela veliku slavu kako u BiH, tako u cijelom regionu. I toj se pjesmi naša publika još uvijek najviše raduje.“

Izbor Lake za predstavnika BiH na ovogodišnjem Eurosongu u početku nije baš najbolje bio prihvaćen u javnosti. Dean Kukrić, urednik zabavnog programa BHT-a, kaže kako ovo priznanje potvrda Lakinog kvaliteta:

„Mislim da smo ovim direktnim izborom njega za Eurosong, zapravo, napravili ono što su mnogi sumnjali da ćemo uraditi - napraviti nešto dobro za muzičku scenu BiH. Mislim da su on i cijeli tim napravili puno na afirmaciji BiH u muzičkom polju i da je on, možda, jedini u ovoj godini na teritoriji bivše Jugoslavije koji je postao neko novo ime i o kojem se sada jako puno priča.“

Laka je prvi izvođač iz BiH koji je dobio ovo MTV nagradu. Muzikologinja Vesna Andre - Zaimović kaže kako je ovaj uspjeh trebao doći i ranije s obzirom da BiH ima kvalitetnih izvođača:

„MTV je jedna tvrđava, jedan bastion i jako je teško plasirati se, ući u te krugove. Ovome su prethodili pionirski pokušaji Dubioze kolektiva, grupe Sikter i grupe Letu štuke koji su jednako kvaliteni, ali, možda, u nekim trenucima nisu imali toliko sreće koliko je Laka ove godine imao sreće i koliko je Laka, ustvari, svojom originalnošću plijenio.“

MTV nagradu u istoj kategoriji osvojili su još: Siddharta, Aleksandra Kovač i grupa Van Gogh.

Dodijela MTV europske nagrade bit će održana 6. studenog i liverpoolskoj Echo Areni.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG