Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština RS sutra o zaključcima


Narodna skupština Republike Srpske

Skupština RS u srijedu će iznijeti zaključke vezane za zahtjev predsjednika tog entiteta Rajka Kuzmanovića, koji traži da se Skupština odlučno suprotstavi prekrajanju ustavnog uređenja na bazi "iskrivljene slike ratnih događanja".

Kuzmanović traži i entitetski suverenitet. Predstavnici međunarodne zajednice u BiH jasno su poručili: država BiH je suverena, a entiteti nisu države.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović poručio je sa skupštinske govornice da RS ne želi ništa ni manje ni više već samo ono što pripada tom entitetu po pravu i Ustavu. Kuzmanović je i pojasnio šta to u praksi znači:

„To znači: prihvatamo dejtonsku Bosnu i Herecgovinu sa tri državotvorna naroda i dva ravnopravna entiteta koji imaju svoj entitetski suverenitet, a to znači sva ustavna prava i nadležnosti koja im ne smije i ne može niko uzimati i ugroziti. Mi tako branimo i dejtonsku BiH od svih lažnih zaštitnika BiH koji samo pod tom maskom žele državu drugog i drugačijeg tipa.“

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kaže da ne može prihvatiti stavove o tzv. ugroženosti suvereniteta RS jer entiteti nemaju suverenitet koji je atribut isključivo države:

„RS ne može niko ukinuti bez volje srpskoga naroda, ali isto tako RS ne može se izdvojiti iz BiH kao posebna država, niti se može pripojiti kojoj drugoj državi. Neustavno je i realno nemoguće.“

Političari u BiH jednom zauvijek moraju prestati s osporavanjem i prijetnjama jednostranim promjenama Dejtonskog sporazuma i okrenuti se evropskim prioritetima, stav je Kancelarije visokog predstavnika u BiH. O pokušajima nametanja teze kako entiteti imaju suverenitet, portparol OHR-a Mario Brkić kaže:

„Proglašavanje nečega poput suvereniteta RS ili BiH kao državne zajednice je neprihvatljivo i nikada neće ni biti prihvatljivo. Suverenitet je vrlo jednostavno atribut država, odnosno BiH, a RS je sastavni dio njene unutarnje strukture. Dakle, drugim riječima - prema Ustavu, RS je entitet, a ne država u državi.“

Potpredsjednik RS Adil Osmanović smatra da je dobro što su OHR i američki ambasador u BiH ozbiljno reagovali na pokušaj, kako kaže, antidejtonskog djelovanja lidera političkih stranaka iz RS i njihovog poigravanja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države BiH:

„Sadašnja, prilično ublažena diskusija i izlaganja pokazuju da i dalje treba ukazivati na to da entiteti nemaju suverenitet, da država BiH ima svoju hiljadugodišnju tradiciju, da ona nije nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom. Sam prekid jučerašnjeg zasjedanja vanredne sjednice Narodne skupštine RS pokazuje da sada dolazi do ponovog odmjeravnja snaga kako na domaćoj političkoj sceni, tako i odmjeravanje odlučnosti međunarodne zajednice. Ukoliko se pokaže principijelnost, u šta ja ne sumnjam, međunarodne zajednice da zaista bude dosljedna u pogledu traženja dosljedne implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovi zaključci koji budu doneseni, da li će biti u pravcu rezolucije ili zaključaka, biće u dobroj mjeri prihvatljiviji negoli bi se to dešavalo da nije bilo ovakvih reakcija.“

Za Damira Arnauta, savjetnika predsjedavajućeg državnog Predsjedništva Harisa Silajdžića, bespredmetno je raspravljati o međunarodno-pravnoj činjenici prema kojoj države isključivo imaju suverenitet. Na naše pitanje kako onda tumači ocjene predstavnika vlasti iz RS o tzv. ugroženosti suvereniteta tog bh. entiteta, Arnaut odgovara:

„Te ocjene polaze sa jednog stanovišta, odnosno pokašaja da se RS priskrbi suverenitet koji ona nema. Pretpostavljam da se tu radi također o pokušajima da se jedna stvar ponavlja onoliko dok ne postane činjenica, odnosno dok RS ne poduzme korake ka osamostaljenju, što su predstavinici RS, istina ne juče, najavili u više navrata.“

Skupština RS priprema zaključke koje je predložio predsjednik tog bh. entiteta, a u kojima se traži od te institucije da se odlučno suprotstavi prekrajanju ustavnog uređenja na bazi, kako je Kuzmanović naveo, iskrivljene slike ratnih događanja. Zaključci Skupštine RS biće poznati sutra.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG