Dostupni linkovi

Optuženi iz slučaja "Maestro" na sudu u novembru


Suđenje bivšem potpredsjedniku Fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i odbjeglom poduzetniku iz BiH Svjetlanu Staniću trebalo bi početi 5. studenoga, a pet dana kasnije na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda sjesti će ostalih osmero optuženika iz slučaja "Maestro", doznaje se danas na tom sudu.

Od ranije je već poznato da će Gotovcu i Staniću, za koje je izdvojen postupak od ostalih optuženika, suditi sudac Vladimir Pavleković koji je danas Hini potvrdio da je glavnu raspravu zakazao za 5. studenoga.

Optuženi Gotovac na raspravu će doći sa slobode na koju ga je nedavno pustio Vrhovni sud nakon 16 mjeseci pritvora, dok će se Staniću suditi u odsutnosti jer je nedostupan. Naime, on je državljanin BiH, gdje i živi, a ta država, kao i Hrvatska, ne izručuje svoje građane.

Suđenje ostalima optuženima voditi će sutkinja Ivana Kršul koja je već ranije početak postupka odredila za 10. studenoga.

U oba slučaja na početku glavne rasprave očekuje se čitanje optužnice i izjašnjavanje optuženih o krivnji.

USKOK je zajedničku optužnicu protiv svih osumnjičenih u antikorupcijskoj akciji "Maestro" podigao u veljači ove godine.

Uz Gotovca i Stanića, optužena su još dvojica bivših potpredsjednika Fonda Josip Matanović i Robert Peša, zatim voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski, viši savjetnik u toj Službi Darko Mrkonjić, osječki poduzetnik i izvanredni profesor tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medić te odvjetnici Juraj Parazajder i Asja Piplović i njezin suradnik Mladen Jandriček.

USKOK ih tereti za primanje i davanje mita, pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

XS
SM
MD
LG