Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez bitnijih pomaka do kraja godine


Berza u Tokiju

Napori svjetskih ekonomija da se stabilizira financijsko tržište se nastavljaju. Očekuju se novi potezi svjetskih centara. Washington bi trebao i službeno potvrditi namjeru o kupnji dionica devet problematičnih banaka u vrijednosti od 250 milijardi dolara. To je sličan plan onome kakav je Evropa objavila u ponedjeljak. U prilogu teksta donosimo i kronologiju jednomjesečnog kaosa na svjetskim tržištima.

Tjednima je izgledalo da američki planovi o spašavanju financijskog tržišta neće uroditi plodom. No, neki signali i govore da su promjene moguće. Dow Jones zaključio je ponedjeljak s najvišim dobitnikom u jednom danu. Raste vrijednost dionica i na evropskim i azijskim tržištima. Ipak, analitičari procjenjuju da do kraja godine neće biti bitnijih pomaka. 2008. će za globalnu ekonomiju biti loša godina. No, očito je da samo koordinirana akcija Amerike i Evrope, ali i drugih najrazvijenih zemalja svijeta mogu pomoći u prevladavanju krize. Shvaćeno je to jako dobro i u Washingtonu. Američki predsjednik Georg Bush koji se u posljednjih desetak dana nekoliko puta obratio javnosti zbog nastale krize je kazao da će "Amerika nastaviti surađivati s drugim državama kako bi usaglasili zajednički odgovor na globalnu financijsku krizu".

Washington je najavio izdvajanje 250 milijardi dolara kako bi omogućio bankama a poslovanje, jer bez živog novca ekonomije jure prema recesiji. Ova formula sada nazivana i kao djelomična naconalizacija banaka, dokapitalizacija ili tek kapitalna injekcija, ipak izgleda daje rezultate i mogla bi se pokazati kao glavno sredstvo u nastojanju da se prevlada financijska kriza. Ustalom slične poteze učinile su vlade Velike Britanije, Njemačke i Francuske. Izvan Evrope, paket pomoći u iznosi od 19 milijardi dolara izdvojili su Ujedinjeni Arapski Emirati, a Australija je u banke uložila 7 milijarda dolara.

No, ekonomisti su i dalje vrlo oprezni. Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman upozorava:

"U idućih nekoliko dana trebali bi vidjeti da li će doći do oživljanja kreditnog tržišta. Ako se to i dogodi, to ne znači automatski i brzi ekonomski oporavak. Dakle, ako i uspijemo riješiti problem kreditiranja, ozbiljna recesija je ipak ono što bi moglo slijediti."

Nada da bi sređivanje stanja u bankama moglo omogućiti novo oživljavanje ekonomije postoji, no oprez je nužan jer je još neizvjesno da li će sadašnji pozitivni pomaci donjeti dugoročno poboljšanje, glavna su upozorenja iz stručnih krugova.


Hronologija jednomjesečnog haosa na svjetskim tržištima, čije su žrtve bile neke od najpoznatijih finansijskih institucija u svijetu:


Sept. 14/15 – Investicijska banka Lehman Brothers Holding Inc podnijela zahtjev za stečaj; Bank of America Corp će preuzeti Merrill Lynnch & Co Inc.

Sept. 16 – Američke federalne reserve (Fed) najavile plan o zajmu od 85 milijardi dolara American International Group Inc, a zauzvrat će dobiti 80 posto udjela u ovoj osiguravajućoj kući; Britanski Barclays kupio dijelove Lehman Brothers Holding-a u Sjevernoj Americi za 1,75 milijardi dolara.

Sept. 17 – Britanska banka Lloyds TSB Group Plc pristala da spasi rivala HBIS Plc, čime je nastala najveća hipotekarna i štedna banka u Velikoj Britaniji.

Sept. 18 – Britanska Uprava za finansijske poslove uvela je privremenu zabranu na kratku prodaju (short-selling) dionica, potez koji je odjeknuo u ostalim centrima.

Sept. 19 – Američki sekretar za finansije Henry Paulson pozvao je vladu da potroši milijarde dolara na loše stambene kredite finansijskih kompanija kako bi povratila finansijsku stabilnos. Vijesti o ovom planu pomogle su rast dionica širom svijeta.

Sept. 20 – Objelodanjeni su detalji plana o 700 milijardi dolara pomoći američke vlade.

Sept. 21 – Goldman Sachs Group Inc i Morgan Stanley postale su holding kompanije, što je zakonski uredio Fed.

Sept. 22 – Nomura Holdings Inc je saopštio da će kupiti franšizu Lehman Brothers-a u Azijsko-pacifičkom region i preuzeti poslove Lehman Brothers-a u Evropi. Mitsubishi UFJ Financial pristao na kupovinu 20 posto udjela u Morgan Stanley za 8,5 milijardi dolara.

Sept. 23 - AIG potpisao sporazum sa Fed-om o zajmu od 85 milijardi dolara, što je glavni dio plana prema kojem će Fed imati 79.9 posto udjela u ovoj osiguravajućoj kući.

Sept. 24 – Berkshire Hathaway Inc saopštio da će kupiti do devet posto udjela u Goldman Sachs Group Inc, koji je takođe najavio planove da će prodati 2,5 milijardi dolara u dionicama.

- FBI saopštio da će proširiti istragu o mogućim prevarama u kompanijama nakon kolapsa američkog stambenog tržišta. Istraga će uključiti Fannie Mae i Freddie Mac, koji su nacionalizovani 13. jula.

Sept. 25 – Američka vlada je zatvorila Washington Mutual nakon najveće propasti neke banke u SAD. Imovina Washington Mutual-a je prodana JPMorgan Chase & Co za 1,9 milijardi dolara.

Sept. 29 – Britanija najavila nacionalizaciju Bradford & Bingley Plc. Španska Banco Santander SA će kupiti maloprodajno bankarstvo i mrežu podružnica ovoh britanskog zajmodavca. Vlade Belgije, Holandije i Luksemburga dale garancije za bankarsku i osiguravajuću kompaniju Fortis NV.

- Američki Zastupnički dom odbio plan vlade od 700 milijardi dolara pomoći.

Sept. 30 – Pad svjetskih dionica, ali strahovi oko većeg kraha umanjeni nakon manjeg pada dionca u Evropi.

- Regulatori EU pristali na plan spašavanja belgijsko-francuske finansijske grupe Dexia SA u vrijednosti od 6,4 milijarde dolara.

Okt. 1 – Američki Senat prihvatio plan vlade od 700 milijardi dolara pomoći.

Okt. 2 – Irski zakonodavci glasali za radikali zakon koji će garantovati depozite irskih banaka i dugove do ukupno 400 milijardi eura (554 milijarde dolara).

Okt. 3 – Američki Zastupnički dom prihvatio izmjenjen plan vlade.

- Wells Fargo & Co saopštio da će kupiti Wachovia Corp za 16 milijardi dolara, čime je ometen planirani sporazum sa Citigroup Inc najavljen 29. Septembra. Međutim, naredbom suda od 4. oktobra, ovaj spor je blokiran do konačne odluke suda.

- Holandska vlada kupuje Fortis za 16.8 milijardi eura (23,28 milijardi dolara). Belgija i Luksemburg žurno pokušavaju slijedećeg dana da pronađu kupca za preostali dio kompanije.

Okt. 4 – Evropski lideri se obavezali na sastanku u Parizu da osiguraju stabilnost bankarskog I finansijskog sistema.

Okt. 5 – Njemačka se založila da će garantuje depozite na privatnim računima. Njemačka je takođe dogovorila plan pomoći zajmodavcu Hypo Real Estate.

Okt. 6 – Francuski BNP Paribas preuzeo imovinu Fortisa u Belgiji i Luksemburgu za 14,5 milijardi eura (19,71 milijarde dolara).

Okt. 7 – Island, suočen sa “nacionalnim bankrotom”, preuzeo Landsbanki, drugu najveću banku na Islandu, čime je poduprijela nacionalnu valutu.

- Island zatražio zajam od Rusije, koja je najavila paket pomoći za svoje banke.

Oct. 8 – Američki Fed vodi koordiniranu, globalnu rundu smanjivanja kamata. Kina, Evropska centralna banka (ECB) i centralne banke Britanije, Kanade, Švedske i Švicarske takođe smanjuju kamate.

- Britanija ponudila pomoć od 50 milijardi funti (87,2 milijarde dolara) najvećim maloprodajnim bankama kako bi im pomogla da prežive.

Izvor: Reuters

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG