Dostupni linkovi

Kako će Zapad reagovati na poteze Beograda?


Doris Pack
Doris Pack

Da li međunarodna zajednica ima obavezu da nakon crnogorskog i makedonskog priznanja kosovske nezavisnosti pokuša da utiče na stabilizaciju prilika u regiji, s obzirom da su ove dvije države u velikoj mjeri odluku donijele i pod uticajem Evrope i Sjedinjenih Država. O tome smo razgovarali sa evropskim parlamentarcima Doris Pak i Jelkom Kacinom.

Komentarišući revolt zvaničnog Beograda i odluku da otkaže gostoprimstvo ambasadorima Crne Gore i Makedonije nakon odluke te dvije zemlje o priznanju kosovske nezavisnosti Doris Pak, šefica Delegacije evropskog parlamenta za odnose sa jugoističnom Evropom, za naš radio kaže da je taj potez Srbije ishitren i nesmotren:

"Ja mislim da bi Srbija, kada se malo ohlade strasti, trebalo da uzme u obzir da je većina zemalja članica već priznala nezavisnost Kosova i da je na tom fonu donijeta i odluka Crne Gore. Vjerujem da je na Srbiji da ne komplikuje dalje stvari jer Crna Gora je uradila samo ono što je većina zemalja već učinila. Srbija ne bi trebalo da se ponaša na ovaj način i da preduzima ovakve mjere, ali misilm da nijesu potpuno promislili prije nego što su preduzeli ove korake."

Pak vjeruje da bi međunarodna zajednica trebalo da pošalje jasnu poruku zvaničnom Beogradu da je na lošem putu:

"Naravno, jer Srbija i njen odnos prema Kosovu to je jedan stvar. Možemo razgovarati o tome, uzeti u obzir sve primjedbe Srbije. Potpuno je druga stvar Crna Gora koja je učinila ono što i većina zemalja Evropske unije. Srbija bi trebalo da obrati pažnju na tu činjenicu i mi svi bi trebalo da uputimo jasnu poruku Srbiji da se smiri."


Milan Jovanović, predsjednik beogradskog Foruma za bezbjednost i demokratiju, smatra da Evropska unija neće moći da izbjegne izjašnjavanje o potezima Beograda nakon priznanja kosovske nezavisnosti od strane Crne Gore i Makedonije:

"Kada ovo kažem imam na umu da su sve tri zemlje koje sam pomenuo i Srbija i Crna Gora i Makedonija na putu ka Evropskoj uniji i da tamo postoji u svom tim sporazumima o pridruživanju jedna rečenica koja glasi da su potencijalne članice u obavezi da usaglašavaju svoju spoljnu politiku i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom."

Jovanović dodaje da Beograd u narednom periodu može očekivati određene forme pritiska međunarodne zajednice zbog svoje oštre reakcije na odluku susjednih država:

"Ja mislim da će to biti kako je to sada uobičajeno da se kaže, pametni pritisci. Na koji će način će oni biti formulisani to ćemo videti narednih dana, ali ja mislim da nećemo morati još dugo da čekamo kada je reč o reakcijama takve vrste."


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, međutim, smatra da je sada loše vrijeme za racionalnu komunikaciju sa Beogradom:

"Ja mislim da bi bilo kakva upozorenja međunarodne zajednice u ovom momentu za Srbiju bila na neki način kontraproduktivna kao što su bila i upozorenja i sva poruke sa najviših mesta u Srbiji prema Crnoj Gori i Makedoniji pre nekoliko dana šta je primerno i šta nije primerno i kako bi morale i šta ne bi smela pojedina država napraviti. To jednostavno uvek izaziva kontrareakciju to ima dodira na emotivnu strukturu svake suverene države u tom slučaju bilo to Crne Gore ili Makedonije, a i Srbija bi u ovom momentu kada bi joj neko drugi držao lekcije šta je primerno i šta nije primerno, reagirala na svoj balkanski način. Zato mislim da je u ovom momentu da se da vremenu vreme da se situacija smiri, da se vratimo racionalnom pristupu, tek onda je mogućee raspravljati kako dalje."

Jelko Kacin
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG