Dostupni linkovi

Završen antifašistički skup


Antifašistička protestna šetnja u Beogradu, 11. oktobar 2008.
Antifašistička protestna šetnja u Beogradu, 11. oktobar 2008.

Skup "Antifašističke kampanje" pod sloganom "Neće proći", završen je u Beogradu bez većih incidenata. Jake policijske snage sprečile su ultradesničarski "Pokret 1389", da priđe antifašistima kada su krenuli u protestnu šetnju. Prema nezvaničnim informacijama, zbog sumnje da bi mogli da izazovu nerede, privedeno je tridesetak ultradesničara.

U Beogradu je dan prošao bez većih nereda, uprkos najavama da će se zabranjeni skup ekstremnih, desničarskih i neonacističkih organizacija, održati u isto vereme kada su se u centru grada okupli predstavnici Antifašističke kampanje.

Ipak, pripadnici ultradesničarskog “Pokreta 1389” koji svakodnevno protestuju zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, pokušali su da priđu protestnoj koloni antifašista, ali su jake snage policije sprečile bilo kakav kontakt dve grupe. Na ulicama Beograda bilo je gotovo 2.500 policijajaca, a privedene su 34 osobe zbog sumnje da bi mogle da izazovu nerede. Među privedenima je i 10 stranaca - jedan Francuz, jedan Nemac, četiri Rumuna i četiri državljanina BiH iz Republike Srpske.

Pre šetnje do spomen obeležja ubijenim antifašistima Beograda, gde su odali poštu žrtvama fašističkih zločina, okupljeni iz pokreta Antifašističke kampanja su na Platou ispred Filozofskog fakulteta poručili da su oni brana fašizmu u Srbiji i da su tu da bi se borili za slobodu od represije, za ravnopravnost i solidarnost.

Obraćajući se okupljenima predstavnici Kampanje kritikovali su ministra policije Ivicu Dačića zato što mu je trebalo 24 sata da shvati da fašisti i antifašisti nisu isto, ali i njegove koalicione partnere kojima je važnije "šepurenje po svetu" nego narod Srbije u siromaštvu. Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak rekao je da Srbija nikada nije bila niti će ikada biti fašistička.

Učesnicima skupa je podeljen Antifašistički infomator, a među okupljenima su profesor Pakulteta političkih nauka Ivo Visković, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće, poslanici Nenad Čanak, Srđan Milivojević, Željko Ivanji i Nenad Konstatinović, predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta i drugi.

Aktivisti Antifašističke kampanje nosili su transprente "U odbranu svog grada porotiv fašističkog smrada" i "Smrt fašizmu", kao i zastave Beograda i EU.

Zbog šetnji saobraćaj u centralnim beogradskim ulicama bio je obustavljen, a posebna policijska jedinica sa oznakom "press" obezbeđivala je novinare tokom protesta.

XS
SM
MD
LG