Dostupni linkovi

Nobelovac najavio vakcinu protiv AIDS-a


Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu: Luc Montagnier (levo), Francoise Barre-Sinoussi (u sredini) i Harald zur Hausen (desno)
Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu: Luc Montagnier (levo), Francoise Barre-Sinoussi (u sredini) i Harald zur Hausen (desno)

Francuski naučnik koji je jučer dobio Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće virusa AIDS-a najavio je i revolucionarnu vakcinu protiv neizlječive bolesti imunološkog sistema.

Luc Montagnier, direktor Svjetske fondacije za istraživanje i prevenciju AIDS-a, Nobelovu nagradu podijelio je sa Francoiseom Barre-Sinoussijem s Pasterovog instituta za njihov rad u otkrivanju uzroka zlokobne bolesti.

Drugi dio Nobelove nagrade za medicinu dobio je Harald zur Hausen s dusseldorfskog univerziteta za otkrivanje uzroka raka grlića maternice.

Montagnier (76) je, primajući nagradu, rekao da će se "vrlo vjerovatno doći do lijeka s teraupetskom vakcinom protiv AIDS-a, dok je preventivna vakcina nešto što ne možemo očekivati tako brzo."

Francuski naučnici su svoju nagradu dobili 25 godina nakon što su u jednoj pariškoj laboratoriji otkrili virus HIV-a.

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je Yoichiru Nambuu, Makotou Kobayashiju i Toshihideu Maskawi za njihova otkrića s područja subatomske fizike, Japanac Osamu Shimomura i Amerikanci Martin Chalfie i Roger Tsien dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju za otkriće i razvoj zelenog fluorescentnog proteina

Google i satelit GeoEye vide sa 760 km sadržaj vašeg tanjura

Ono što su mnogi smatrali pretjeranim, ostvarilo se. Naime, Google sada slika svaki detalj iz vojno kontroliranog satelita s kamerom najveće rezolucije.


GeoEye vidi i kobasice na roštilju

Snimanje svega što se nađe na putu satelitu GeoEye-1 započelo je u utorak 7. listopada u podne na njegovom proputovanju sa sjevernog na južni pol. Prve fotografije osnovnih dimenzija 41 centimetar snimljene su s visine od 680 kilometara pri brzini od 27.000 kilometara na sat. Fotografije veličine 41 centimetara toliko su kvalitetne da je moguće vrlo jasno uvećati sadržaj vašeg tanjura na nedjeljnom roštilju.

Igračka za 502 milijuna dolara

Iako satelit ima veliku naljepnicu Googlea, on nije u njihovom vlasništvu, već je prvenstveno namijenjen za korištenje od strane Nacionalne agencije za istraživanje zemlje, odnosno vladu SAD-a. Točno, vladu SAD-a koja pomoću ovakvog satelita vidi gotovo sve, osim naravno, bitnih stvari poput rješenja ekonomske krize. Satelit je financiran dijelom od strane Googlea, dok je drugi ulagač satelita vrijednog 502 milijuna dolara NGA (National Geospatial - Intelligence Agency).

Mark Brender, čelnik marketinga i komunikacije pri GeoEye-u smatra kako je ovaj satelit sasvim suprotna špijunskom jer spijuni ne stavljaju podatke na internet i ne prodaju fotografije kao mi.

1970. godine špijunirani Rusi, a 2008.?

Ako je davne 1970. godine vojska SAD-a koristila špijunski satelit s kojim su mogli pročitati tekst u novinama Rusa koji se nalazio na Crvenom trgu, nije potrebno maštati koje su mogućnosti satelite nastalog 38 godina poslije. Fotografije maksimalne rezolucije od 43 centimetra koristit će samo NGA, dok će Google nuditi korisnicima fotografije smanjene rezolucije (50 centimetara), tako je odredila vlada.

GeoEye-1 lansiran je 6. rujna ove godine iz zračne baze Vanderberg u Kaliforniji, dok se za 2012. godina planira lansiranje satelite GeoEye-2 s maksimalnom rezolucijom od 25 centimetara što za Google ne znači ništa zbog vladine zabrane.

Gospina trava potukla Prozac


Bitku s depresijom koja se s godinama mnogima pretvara i u bitku s antidepresivima mogao bi okončati biljni pripravak. Ljekovita Gospina trava svojim je serotoninskim blagodatima potukla Prozac.

U dosad najopsežnijem istraživanju blagodati Gospine trave (Hypericum perforatum) znanstvenici su došli do spoznaje koja bi mogla olakšati živote milijunima oboljelima od depresije.

Iako su pripravci bazirani na Gospinoj travi već neko vrijeme prisutni u psihijatrijskoj praksi, oni se češće pripisuju djeci i mladima, a znanstvenici su tek nedavno otkrili da se učinak može mjeriti s onim napoznatijeg antidepresiva - Prozaca.

U usporedbi s placebom i novom generacijom antidepresiva, Gospina trava pokazala se jednako učinkovita što bi moglo dovesti do preorijentacije na manje škodljive biljne preparate.

"Ukupno gledajući, ekstrakt Gospine trave se u istraživanju pokazao superioran placebu, slične učinkovitosti kao standardni antidepresivi te s manje nuspojava od standardnih antidepresiva.", komentirao je Dr. Klaus Linde, voditelj istraživanja sa Centra za komplementarnu medicinu u Munchenu.

Snimljene žive ribe na 7,700 metara dubine


Znanstveni tim Japanaca i Britanaca zajedničkom suradnjom snimio je ribe na dubini od 7.700 metara.

Uz pomoć posebno dizajniranih podvodnih kamera na daljinsko navođenje namijenjene isključivo u svrhu istraživanja podmorja čija je cijena 100 tisuća funti snimljeno je 17 riba koje su bez pigmenta i žive u potpunom mraku.

Ribe poznatije kao Pseudoliparis amblystomopsis, prilikom snimanja hranile su se najvjerojatnije strvinom na morskom dnu gdje je pritisak oko 770 atmosfera, a temperatura uvijek ispod ništice. Dugacke su oko 30 centimetara.

"Nitko do sada nije zabilježio žive ribe na takvoj dubini - nikada se ne zna što se može dolje još pronaći", izjavio je Alan Jemieson s sveučilišta u Aberdinu.

Britansko - japanski projekt započeo je 2007. kako bi se što više otkrilo nepoznato podmorje Marijanske brazde, čija je dubina 12.111 metara istočno od Japana u Tihom oceanu.

Otkrivena nova tektonska ploča

Geolozi su otkrili da se područje Tokija, koje redovno potresaju razorni potresi, nalazi iznad dijela ploče zaglavljenog između euroazijske, filipinske i pacifičke ploče.


U dolini Kanto, u kojoj se nalazi glavni grad Japana, živi četvrtina stanovništva arhipelaga, ili više od 30 milijuna ljudi. Ona se nalazi 300 kilometara sjeverozapadno od sjecišta tih triju tektonskih ploča.

Dio ploče, dužine od stotinjak kilometara i širine 25 kilometara, odvojio se od pacifičke ploče prije 2 ili 3 milijuna godina, smatraju Shinji Toda iz Istraživačkog centra Active Fault u Tsukubi u Japanu i njegovi kolege iz američkog Geological Survey, koji su autori istraživanja objavljenog u magazinu Nature Geoscience.

Istraživači misle da je glavni uzrok tog odvajanja fragmenta ploče bio sudar dvaju lanaca podmorskih planina na razini Japanskog rova, oko 200 kilometara istočno od Tokija.

Geolozi su analizirali potrese tla doline Kanto tijekom 300.000 slabih potresa.
XS
SM
MD
LG