Dostupni linkovi

Posledice će biti kratkotrajne


Beograd
Beograd

Dok za zvanični Beograd crnogorsko i makedonsko priznanje Kosova ne doprinosi regionalnoj stabilnosti, analitičari su podeljeni oko toga mogu li potezi Podgorice i Skoplja, i kontramere Beograda o proglašenju ambasadora nepoželjnim osobama imati političke posledice.

Ipak, preovlađuje zaključak da će zbog ekonomske zavisnosti jednih od drugih posledice biti manjeg dometa i kratkotrajnije.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je ocenjujući odluku Vlada Crne Gore i Makedonije veoma pogrešnom i suprotnom međunarodnom pravu, poručio i da ne dopinose regionalnoj stabilnosti i dobrosusdeskim odnosima. Vladimir Gligorov iz bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije kaže za naš program da će ova dešavanja svakako imati posledice:


„Nije sasvim jasno čemu se tačno teži. U slučaju Makedonije mislim da će efekti biti relativno zanemarljivi, mada to nije isključeno u zavisnosti od toga šta će eventualno sada da kaže parlament, ako se donose neke Rezolucije i ljudi pokušaju da se ističu u patriotizmu, onda može da bude i težih posledica. Što se tiče Crne Gore, bar ovako kako je izjavio Jeremić, mislim da tu ima i taj neki elemenat pokušaja da se destabilizuje Crna Gora. Ako se to na neki način u podsvesti ili u svesti krije, onda je to vrlo rđavo, jer to će imati ozbiljne posledice na odnose između Crne Gore i Srbije, koji inače nisu bili bog zna kakvi.“


A patriotskih istupa je već bilo, i to u samom parlamentu. Iako su diplomatske mere protiv Crne Gore i Makedonije potpuno identične, retorika je apsolutno različita pa potez Skoplja ostaje u senci odluke Podgorice. Tako da se u Skupštini od poslanika Nove Srbije Miroslava Markićevića, Demkratske stranke Srbije Dragana Šormaza, ali i vladajuće koalicije - lidera jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme mogao čuti i ovakav pristup:


Markićević
: “Što se tiče članova Nove Srbije i svih naših birača, svi članovi Vlade Crne Gore od ovog trenutka nisu bezbedni na tlu zemlje Srbije i na nebu zemlje Srbije!„


Šormaz
: “Treba svim članovima Vlade Republike Crne Gore i njihovim porodicama konfiskovati kompletnu imovinu u Srbiji.„


Marković
: “Da Milo Đukanović i Filip Vujanović budu persone non-grate, da se zamrznu ekonomski odnosi, da prestanu avioni da lete za Crnu Goru...„


Ipak, i pored ovakvih tonova Bahtijari Aljaf, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane ne veruje da potez Podgorice i kontramera Beograda mogu narušiti stabilnost u regionu:


“Srbija uvijek mora računati na Crnu Goru kao izlaz na more, i nikako ne može da odustane od korišćenja luke Bar i crnogorskog primorja. A što se tiče odnosa između dve države, ja mislim da to isto ide u tom kontekstu i sumnjam da će se to odraziti. Ima dosta razuma i u Podgorici i u Beogradu, i neće doći do toga. Kakve god da budu emocije tu, ja mislim da je realnost realnost.”

XS
SM
MD
LG