Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasadori spakovali kofere


Anka Vojvodić

Nakon što ih je Vlada Srbije proglasila za 'persone non-grata', ambasadori Crne Gore i Makedonije napuštaju Beograd. Mada srpske vlasti tvrde da je ova oštra mera primenjena zato što su zemlje susedi priznale Kosovo samo dan pošto je u Ujedinjenim nacijama prošla inicijativa Beograda, postavlja se pitanje da li je ovaj, nikada do sada primenjen, potez ishitren, te da li se, kada je reč o susedima, diplomatija zasniva na emocijama? Tim pre ako se ima u vidu da je Srbija u istom danu odlučila da vrati svoje ambasadore u sve zemlje iz kojih su opozvani nakon odluka o priznanju Kosova.

Dan pošto su Crna Gora i Makedonija priznale Kosovo, njihovi ambasadori u Srbiji Anka Vojvodić i Aleksandar Vasilevski pakuju kofere. Vlada u Beogradu uskratila im je gostoprimstvo. Crnogorska ambasadorka Anka Vojvodić kaže za RSE da će poštovati instrukcije iz note koju joj je uručila Srbija i u roku od 48 sati napustiti Beograd:


"Diplomatski odnosi ostaju na sceni, saradnja ostaje na sceni, i sada samo ostaje da se nadamo da će se sve završiti na tome i da saradnja, ipak, neće biti prekinuta. To je sinoć sa naše strane jasno rečeno i očekujemo da će se to čuti u Srbiji."


Crna Gora na odluku Vlade Srbije nije najavila nikakve kontra mere i srpski ambasador Zoran Lutovac ostaje u Podgorici. Da će u Beogradu biti proglašena za personu non grata, crnogorska ambasadorka nije očekivala:


"Mislila sam da Srbiji sada nije u interesu da svoju spoljnu politiku u regionu vodi na negativan način, istovremeno govoreći da imamo zajednički evropski put."


S druge strane, srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić navodi da je Podgorica, priznanjem Kosova, zadala udarac Srbiji, i da je Vlada zbog toga morala da reaguje 'jasno i odlučno'. Ovo je prvi put da se zbog priznanja Kosova ambasadorima zemalja koje je to učinile uskraćuje gostoprimstvo. Najavljujući nastavak primene oštrih mera, Jeremić ovako objašnjava brzu reakciju kada je reč o Crnoj Gori:


"Razlog za našu odluku, da se opredelimo za jednu oštriju meru, je taj što je odluka vlade Crne Gore došla nakon glasanja u Generalnoj skupštini, odnosno nakon formalnog početka sudskog procesa vezanog za određivanje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova."


Mera kojom se uskraćuje gostoprimstvo amdasadoru izuzetno je oštra i, iako postoji u međunarodnom pravu, veoma se retko primenjuje i u svetu, objašnjava za naš program Simeon Pobulić iz Foruma za međunarodne odnose:


"Takva mera nije primenjivana od kada postoji Srbija, pa ni od raspada Jugoslavije. Za vreme Jugoslavije to se dešavalo u vreme sukoba sa Inforbiroom, odnosno u zemljama koje su pripadale sovjetskom lageru. Međutim, koliko se sećam, to nikada nije dugo trajalo, ali je bilo uzajamno. To je zaista oštra mera, a možda tu postoji i, da tako kažem, izvesna povređenost Srbije jer nam je Crna Gora ipak najbliža zemlja u regionu. Sve u svemu, bolje bi bilo da se to nije dogodilo, ali se dogodilo."


Primenjujući oštre mere prema zemljama susedima koje su priznale Kosovo, Srbija je istovremeno odlučila da u sve države koje su učinile isto vrati svoje ambasadore, koji su bili povučeni na konstultacije. Razlog za tu odluku je, kako objašnjavaju u Vladi, da bi se nastavila diplomatska aktivnost radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Milan St. Protić smatra da su mere Vlade u Beogradu prema susedima više potezi za unutrašnju političku upotrebu i nada se da će kratko trajati:


"Zar bi sadašnja vlada pokazala da je prema Crnoj Gori, sa kojom smo imali tako delikatne odnose poslednjih godina, i dalje čvrsta u svom stavu. Mislim da ta odluka nije lako doneta u Crnoj Gori i dobro bi bilo da se za nekoliko meseci, kada prođe ovo euforično i ratoborno raspoloženje, to normalizuje i da se vrate ambasadori. Naša politika je uopšte zasnovana na emocijama i to nikako nije dobro."


Da se političari u Srbiji služe emocijama svedoče izjave najviših zvaničnika, poput upozorenja da će Crna Gora priznanjem Kosova zabiti nož u leđa Srbiji, kako je to nedavno rekao ministar Jeremić. Pojedini listovi osvanuli su jutros sa naslovima kao što su "Đetići, đe će vam duša", "Crna Gora izdala" i "Vuk proterao Anku". Užičani, sa kojima smo razgovarali, reaguju u sličnom maniru:


"Zabijaju nožu leđa matičnoj zemlji iz koje su ponikli."

"Mislim da je ovo bilo očekivano pošto nas Crna Gora već trideset godina vuče za nos."

"Mislim da je to krajnji bezobrazluk, prve smo komšije."


Inače, mera protiv suseda isplivala je iz Akcionog plana Vlade Srbije usvojenog za vreme mandata Vojislava Koštunice, koji je i danas sa premijerom Mirkom Cvetkovićem zvanično tajan dokument.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG