Dostupni linkovi

Dačić zabranio skup ultradesničara


arhivski snimak sa prošlogodišnjih demonstracija Nacionalnog stroja
arhivski snimak sa prošlogodišnjih demonstracija Nacionalnog stroja

Pokret "Antifašistička kampanja" organizovaće u subotu u centru Beograda protest koji je zakazan kao odgovor na, u istom danu najavljeno, okupljanje ultradesničarskih organizacija.

Iako je ranije izjavio da policija zabranjuje oba skupa, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispravio se poručivši da zabrana važi samo za profašističke organizacije. Prošlogodišnja atmosfera i incidenti u Novom Sadu, kada su na ulice tog grada izašle pristalice "Nacionalnog stroja", a na drugoj strani se na antifašističkom mitingu okupili građani, ne bi trebalo da se ponovi u subotu u Beogradu. Skup dve ultadesničarske organizacije "Krv i čast" i pomenutog "Nacionalnog stroja" u centru grada zabranila je policija. Iako je u sredu izjavio da istovremeno zabranjuje i protest "Antifašističke kampanje", koja je reagujući na okupljanje ultradesničara najavila svoj skup na istom mestu, i to samo sat ranije, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sutradan se ipak ispravio rekavši da je zabranjen samo skup profašističkih organizacija:

"Mi ne želimo da zabranjujemo antifašističke skupove, ali ne možemo na istom mestu i u isto vreme imati takve skupove zato što ćemo imati sukobe. Skup organizacija za koje se može reći da pripadaju profašističkim ili pronacističkim je apsolutno zabranjen od strane policije. Ali, to ne znači da se tu neće okupiti ta grupa ljudi, gde policija treba da interveniše. Zato i molimo organizatore ovih drugih skupova da toga dana ne budu u isto vreme i na istom mestu."

Portparolka "Antifašističke kampanje” Milica Đorđević, medjutim, kaže za naš program da će se u subotu okupiti kako je i planirano na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu i objašnjava zašto neće prihvatiti sugestiju ministra policije:

"Ukoliko bismo mi pomerili naš skup na neku drugo mesto, to bi značilo da se sklanjamo u odnosu na iracionalne ili realne pretnje koje mogu da se dogode. Ono što mi očekujemo jeste da će to biti vrlo masovan skup. U ovom trenutku je nemoguće, danas su deljeni letci, obavestiti narod da će se skup menjati."


Najavljujući zabranu ultradesničarskog okupljanja, Dačić je rekao da je zahtev za njegovo održavanje pod nazivom “Marš za jedinstvo Srbije” podneo pojedinac koji je povezan sa neonacističkim grupama. Njihovo okupljanje najavljivano je na sajtovima više ultradesničarskih organizacija. Prenosimo insert iz, na internetu postavljenog, spota pod nazivom “Srpski marš u Moskvi”:

"Oseti krv u svojim venama..."

U pozivu na okupljanje u Beogradu učesnicima se nalaže da "zbog izvrgavanja istine, pre, za vreme i posle skupa" ne komuniciraju sa medijima, te nije bilo moguće saznati da li će poštovati zabranu policije. Upravo zato, Milici Đorđević iz "Antifašističke kampanje" postavljamo sledeće pitanje:

RSE: Da li se kao organizatori plašite za bezbednost učesnika, ukoliko se i ultradesničarske organizacije odluče da ne poštuju zabranu?

"Naravno da mislimo na bezbednost, o tome razmišljamo od samog početka i zbog toga skup i jeste prijavljen na vreme - čitava procedura je ispoštovana. O bezbednosti ćemo razgovarati i ukoliko i oni budu najavili okupljanje za subotu – računaćemo na policijsku podršku."

Da će se suprotstaviti skupovima ultradesničarskih organizacija, najavilo je više stranaka i nevladinih organizacija koje su i kada su se neonacisti okupljali u Novom Sadu izašli na ulice.

Sukobi na ovom skupu okončani su masovnim hapšenjem, ali sankcije još nisu stigle one koji su kamenicama zasuli učesnike antifašističkog mitinga. Književnik Filip David ocenjuje da bi, umesto zabrane okupljanja, policija trebalo da se pozabavi nekim drugim pitanjima:

"Kako kod nas uopšte i mogu da deluju takve neonacističke grupe, koje se zasnivaju na rasističkim programima i koje za svoj uzor uzimaju hitlerovsku nacističku Nemačku?! To je osnovni problem."

Iako nije želeo da komentariše konkretne poteze MUP-a, i zaštitnik građana Saša Janković ipak se slaže da država mora poraditi na dugoročnijoj strategiji borbe protiv fašističkih i sličnih organizacija:

"Ako se deluje samo policijskim zabranama, to može izazvati negativan efekat. Za postizanje krajnjeg cilja od ključnog je značaja uspeh mera usmerenih ka osnaživanju pravih, trajnih društvenih vrednosti kakve su, na primer, vraćanje značenja vaspitanja, obrazovanja, ali i poboljšanje njegovog kvaliteta i dostupnosti, borba protiv diskriminacija ili borba za dostojanstvo građana svuda i u svakoj prilici... "

I na kraju, kolega Miloš Teodorović pitao je Beograđane da li bi se priključili antifašističkom protestu:

"Ako bude bio organizovan, da."

"Živim u jednom manjem gradu gde toga nema tako da ne znam."

"Ako bih išao, išao bih na antifašistički protest, zato što je srpski fašizam danas prisutan - on se eksportovao, a danas se okreće unutra ka nama."
XS
SM
MD
LG