Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najteže financijsko stanje od tridesetih godina


Smanjenje kamatnih stopa na što su se odlučile centralne banke u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Evropi donekle je smirilo financijsko tržište. Evropske burze bilježe blagi rast indeksa, a postepeno se oporavlja i azijsko tržište. No, Međunarodni monetarni fond u srijedu je ocijenio da se svijet nalazi u najtežoj financijskoj situaciji od "velike depresije" iz 1930-ih.

Međunarodni monetarni fond predvidja da će privredni rast u 2009. godini biti oko 3 posto, što je najlošije u proteklih sedam godina. Ta organizacija upozorava da globalna ekonomija sada plaća cijenu nepostojanja jedinstvene ekonomske i regulacijske politike. Da se ranije djelovalo kada je bilo očito da je kaos počeo, gubici bi bili manji nego sada, umjesto u trilijunima eura bili bi u miljardama, ma koliko i jedno i drugo zvučalo zastrašujuće, smatraju ekonomisti u Fondu.


Ipak, smanjenje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Kanadi ponovno je otvorilo nadu u ublažavnje krize. Francuski premijer Francois Fillon je kazao kako je to vrlo snažna proruka privredi i signal na kojeg se s nestrpljenjem čekalo.

Efekt smanjenja kamatnih stopa na američko tržište bio je različit. Indeksi Dow Jonesu su najprije pali, pa se podigli, ali na kraju dana Dow Jones je bio dole za gotovo 200 poena.

Ipak, američki ministar financija Henry Paulson se nada da će se Amerika odhrvati problemima.


Pojedini ekonomisti smatraju da ipak neće doći do totalnog financijskog kolapsa. Amerika će proći umjerenu recesiju, smatra Lorence Kitlkoff, profesor ekonomije na svučilištu u Bostonu, i stvari bi se vrlo brzo mogle vratiti u normalu. Za dokapitalizaciju banaka i spašavanje hipotekarnih kredita trebati će vremena, ali financijski sistem ne bi trebao kolabirati, naprosto zašto što vlade to neće dopustiti, optimističan je američki ekonomist.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG