Dostupni linkovi

Velika potražnja za zlatom u Nemačkoj


Širenje finansijske krize u Nemačkoj je izazvalo ogromno povećanje potražnje za zlatom.

Vodeća nemačka kompanija za trgovinu plemenitim metalima "Pro Aurum" saopštila je da ne prima nove porudžbine, jer je zatrpana pozivima interesenata, a magacini su ionako već skoro prazni.
Firma Vestgold (Westgold) takođe je saopštila da ima pet puta više porudžbina nego što je uobičajeno, i to kako od privatnih kupaca, tako i banaka.
Predstavnici Hipoferajnsbanke (Hypovereinsbank) su interesentima poručili da su već napravljene liste čekanja, pri čemu su zlatne poluge od 100, 250 i 500 grama već razgrabljene.

Zlato u vremenima finansijskih i privrednih kriza za mnoge građane i dalje slovi kao jedino stvarno sigurno ulaganje.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da se kasnije, prodajom teško može povratiti isti novac koji je utrošen za kupovinu zlata. Zato građanima preporučuju da imovinu drže u različitim formama, pri čemu najviše pet posto kapitala treba da se uloži u fizičko zlato.

Velika potražnja za ovim plemenitim metalom nije međutim izazvala uočljivije povećanje cene, pa je juče fina unca zlata (31,1 gram) koštala 885 dolara, što je veoma daleko od rekordnih 1.000 dolara koliko je stajala početkom ove godine.

Razlog za to je, kako navode analitičari a prenose nemački mediji, što je potražnja industrije za zlatom proteklih sedmica, zbog "hlađenja" konjunkture, u padu. Pored toga banke i špekulanti, zbog problema sa likvidnošću, izbacuju trenutno velike količine zlata na tržište.

Međutim, kako predviđa kompanija "Pro Aurum" to će se, ako se sadašnja potražnja nastaviti, uskoro promeniti, pa nije isključeno da će krajem godine fina unca zlata koštati i preko 1.000 dolara.
XS
SM
MD
LG