Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I Makedonija priznala Kosovo


Sobranje

Makedonski parlament usvojio je većinom glasova rezoluciju o priznavanju nezavisnosti Kosova. Za tu rezoluciju glasalo je 85 poslanika Sobranja, protiv je bio predsednik Demokrtaske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković, dok se od glasanja uzdržalo 16 poslanika Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Nakon toga Vlada Makedonije donela odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Predlog rezolucije o priznavanju Kosova Sobranju su podneli u srijedu uveče poslanici vladajuće partije Albanaca Demokratske unije za integraciju, posle obavljenih konsultacija sa ostalim partijama albanskog bloka. U ovom dokumentu se navodi da se rezolucija treba doneti jer je status Kosova bio jedan od ključnih problema u regionu, koji je prouzrokovao permanentne političke potrese, nestabilnost i vojnu konfrontaciju. Zatim se ističe da, i pored dugog procesa pregovora, nije postignuto nikakvo približavanje stavova Beograda i Prištine, pa su zato mir i stabilnost u regionu postali direktno zavisni od rešavanja statusa Kosova.


“Priznavanjem Republike Kosovo od strane Republike Makedonije doprinećemo miru i stabilizaciji čitavog regiona”, kaže potpredsednik makedonskog Sobranja Rafiz Aliti, jedan od potpisnika predloga rezolucije.


Poslanici albanskih partija predložili su ovaj dokument, vodeći se od činjenice da je proces demarkacije severne granice Makedonije u fazi zaokruživanja, u skladu sa planom Martija Ahtisarija. Oni polaze od strateškog opredeljenja Makedonije da gradi i razvija dobrosusedske odnose kao garant stabilnosti regiona i insistirajući na otvorenu perspektivu za ubrzanu evropsku integraciju svih zemalja. U ovom dokumentu se još predlaže da Sobranje preporuči Vladi da preduzme sve neophodne aktivnosti za priznavanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa i da nastavi da unapređuje dosadašnju saradnju sa Kosovom u svim oblastima.


Deo makedonskih opozicionih partija imao je primedbe na način sazivanja hitne sednice parlamenta, kao i na to što tekst rezolucije nisu imali na uviđaj do pred sednicu Sobranja. Oni smatraju da Vlada ovim potezom želi da prebaci odgovornost na parlamentarnu većinu.


“Priznavanje Kosova je nadležnost Vlade. Parlamentarna većina izgleda želi da ponese odgovornost od koje beži Vlada. U ovom trenutku, kada je prihvaćena Rezolucija Srbije u UN, treba biti vrlo pažljiv kod zauzimanja stava, ne o Kosovu, već o načinu glasanja na današnjoj sednici
”, izjavila je Roza Topuzova iz Liberaldemokratske partije.


Poslanici opozicije su priznavanje Kosova povezali sa završavanjem demarkacije granice sa Kosovom, kao i sa uslovom da Priština garantuje da će u bilateralnim i međunarodnim odnosima koristiti ustavno ime Republike Makedonije. Poslanici iz albanskih partija na to su odgovorili da je pristup socijaldemokrata negativan i da se time nastoji da se destabilizuju odnosi između Makedonaca i Albanaca.


Inače, stavljanje ove rezolucije na dnevni red je bio jedan od uslova za vraćanje u Sobranje Demokratske partije Albanaca, koja nije učestvovala na sednicama jer ne priznaje rezultate poslednjih parlamentarnih izbora. Odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova treba doneti makedonska Vlada, a Parlament nakon toga verifikuje to rešenje.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG