Dostupni linkovi

Inicijativa SDP-a bez potpore


Zoran Milanović
Zoran Milanović

Inicijativa oporbenih socijaldemokrata za raspisivanjem izvanrednih izbora nije naišla na previše razumijevanja u hrvatskoj političkoj javnosti. Najblaži kritičari ove ideje upozoravaju da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ima većinu u parlamentu, pa je u toj situaciji izglasavanje nepovjerenja aktualnoj Vladi i raspisivanje izvanrednih izbora – neostvariva fikcija.

Nakon pet godina HDZ-ove vlasti došlo je do totalnog bankrota ovog modela vlasti i vrijeme je da Sanader odstupi i prepusti vlast sposobnijima, zaključak je Predsjedništva oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović:


„Predsjedništvo SDP-a traži da ova vlada odstupi, prije svega njezin premijer kojeg držimo najodgovornijim za nastalo stanje, da se raspišu parlamentarni izbori i da se prilika za vođenje Hrvatske, za obračun sa organiziranom bandom (mafijom) koja ugrožava ovu zemlju, da onima – naravno kroz demokratske izbore – koji su u stanju, koji su spremni i koji imaju političke volje nositi se sa tom pošašću.“


Potpredsjednica Vlade i vladajućeg HDZ-a Jadranka Kosor, kazala je kako je ovaj Milanovićev zahtjev fikcija, jer – da bi se izglasalo nepovjerenje Vladi, treba imati većinu u Saboru, a socijaldemokrati je – nemaju!


„Naravno da se može o svemu raspravljati, ali želim obavijestiti gospodina Milanovića da za tako nešto treba imati većinu u hrvatskom Saboru. On je vjerojatno zaboravio, zapravo nikad nije htio priznati da tu većinu nema.“


Ona je Milanovića optužila, ni manje ni više, nego za – mazohizam!


„Od izvanrednih parlamentarnih izbora neće biti ništa. Potpuno je nejasno zašto gospodin Milanović priziva izvanredne parlamentarne izbore kad je prije manje od godinu dana doživio poraz. To je isticanje ovako neke, čak bih rekla mazohističke crte. Godinu dana nakon poraza prizivati parlamentarne izbore i doživjeti ponovo poraz, to je malo nerazumljivo.“


Da ovaj zahtjev socijaldemokrata jednostavno nije realan, upozorila je i komentatorica „Novog lista“ Sanja Modrić:


„Postoji vladajuća koalicija koja ima većinu u Saboru i to je vrlo jednostavna stvar. Naprosto nemaju tu snagu.“


Politički analitičar Marinko Čulić, u izjavi za naš radio kaže kako Sanaderove kadrovske promjene jesu zakašnjele, ali da SDP tu nema šta popovati:


„Kad usporedimo što su napravili i jedni i drugi tokom svog mandata, tu se SDP u najmanju ruku nema čime ponositi. Šta je SDP napravio do sad? Ovi su barem zatvorili Petrača i Zagorca. A šta se dogodilo tokom mandata SDP-a? Dogodilo se to da im je Gotovina bježao četiri-pet godina. Ponavljam, SDP nema moralni kredibilitet da oko toga previše popuje.“


Hrvatska seljačka stranka i Hrvatska socijalno-liberalna stranka, kao dvije manje stranke vladajuće koalicije, glasat će za povjerenje Vladi, ako do toga uopće i dođe, a podjednako tako i manjine, što je i više nego dovoljno ruku u zraku za nastavak Sanaderove vladavine. Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, koji je još pred dva tjedna javno zatražio smjene upravo u resorima u kojima je prekjučer navečer i došlo do smjena – u pravosuđu i u unutarnjim poslovima:


„Duboko sam uvjeren da će vlada dobiti povjerenje građana, kao što će dobiti i povjerenje nas zastupnika.“


Kako bi pokazao da se žuri u obračun sa organiziranim kriminalom, Sanader je od čelništva Sabora zatražio da se o razrješenju starih i imenovanju novih ministara glasa ne sljedećeg tjedna, nego već u petak, što je i dogovoreno. Socijaldemokratska inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Sanaderovoj vladi mogla bi doći na red sljedećeg tjedna, ali – kao što smo kazali – bez nekog rezultata.

XS
SM
MD
LG