Dostupni linkovi

Sledi konkretan predlog medijatora Nimica?


Američki ministar odbrane Robert Gejts i makedonski ministar odbrane Zoran Konjanovski u Orhidu, 7. oktobar 2008.
Američki ministar odbrane Robert Gejts i makedonski ministar odbrane Zoran Konjanovski u Orhidu, 7. oktobar 2008.

Veliki su izgledi da medijator u makedonsko-grčkom sporu o imenu Metju Nimic večeras iznese konkretan predlog o rešenju problema, o kome se trebaju izjasniti vlade u Skoplju i Atini. Juče u Njujorku Nimic je imao odvojene susrete sa pregovaračima, a konkretniji potezi su se očekivali na današnjem zajedničkom sastanku.

Makedonski pregovarač Nikola Dimitrov je izjavio da je sa makedonske strane učinjeno sve za pojačanje makedonske pozicije u ovom procesu i za zaštitu državnih i nacionalnih interesa. Njegov grčki kolega Adamantios Vasilakis je bio konkretniji. Rekao je Nimicu da, ako druga strana insistira na takozvanoj dvojnoj formuli, onda je eventualni novi predlog već mrtav. A upravo dvojna formula je jedan od pet zaključaka vladajuće koalicije u Makedoniji, koji podrazumeva upotrebu ustavnog naziva zemlje u celom svetu, a da se samo u bilateralnim odnosima sa Grčkom koristi ime koje bi bilo dogovoreno posredstvom Nimica.

“Naši pregovarači u Njujorku nastupaju sa već poznatim stavom o dvojnoj formuli i neće se prihvatiti promena ustava na račun promene imena, identiteta i jezika”, izjavio je portparol Vlade Šefik Duraki.

Sa druge strane, predsednik države Branko Crvenkovski, koji zastupa malo drukčiji stav, smatra da ukoliko Makedonija insistira na dvojnoj formuli, onda bi Nimic mogao da proceni da su razlike sa grčkom stranom prevelike i da zbog toga ne izađe sa novim predlogom o rešavanju spora. A o tome da li se može očekivati rešenje, Duraki kaže:

“To ne zavisi samo od nas, za postizanje dogovora potreban je kompromis. Mi cenimo da je kompromis sa naše strane već urađen time što predlažemo dvojnu formulu.”

U očekivanju ishoda najnovije njujorške seanse, raniji ministar spoljnih poslova Slobodan Casule kaže da se ne treba voditi prema izjavama grčkog pregovarača, već da treba istupiti sa zajednički izgrađenim državnim stavom i sa jasnom pozicijom:

“Međutim, nažalost, mi to nemamo, pa prema tome ono što će se desiti može biti tragikomična farsa u kojoj će dve političke struje koje pripadaju istom, nažalost evropskom miljeu, napraviti gestove koje će Balkanu doneti traume sa nesagledivim posledicama.”

Poruku za brzo rešenje spora Skoplju i Atini danas je uputio i američki sekretar odbrane Robert Gejts.

“Ohrabrujemo Makedoniju i Grčku da hitno pronađu rešenje pitanja o imenu, što je u najboljem interesu za obe strane i za čitav region”, apelovao je Gejts, koji je danas boravio u Ohridu, gde je učestvovao na sastanku ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope.

XS
SM
MD
LG