Dostupni linkovi

Crnogorci će podržati inicijativu Srbije


Generalna skupština UN-a
Generalna skupština UN-a

Crna Gora će na Generalnoj skupštini UN-a podržati inicijativu Srbije da Međunarodni sud pravde razmotri legalnost proglašenja nazavisnosti Kosova. Međutim, prosrpske stranke smatraju da, pored formalnog akta, Crna Gora treba i suštinski da podrži Srbiju.

Imajući u vidu da je u dijelu javnosti formirano mišljenje da će zvanična Podgorica u dogledno vrijeme priznati nezavisnost Kosova, visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković za naš program kaže da je, uprkos optužbi da Crna Gora podrškom inicijativi Srbije da Međunarodni sud pravde ispita legalnost nezavisnosti Kosova, igra na dvije karte, odluka Vlade principijelna, jednostavna i očekivana:

"Podržavamo Srbiju da pokuša da isposluje, kako ona kaže, svoje pravo i svoju pravdu, ali sa druge strane, ne odustajemo, niti nam pada na pamet. Crnogorskom vlašću više ne upravljaju emocije. Više ne podliježemo jeftinim političkim pritiscima. Mi ćemo odluku o Kosovu donijeti na onim principima koji su odavno poznati, znajući, nažalost, da je Srbija svojom lošom politikom izgubila Kosovo, i da je sada realnost takva, da tamo nema više govora o povratku Kosova u sastav Srbije."

Prosrpski dio opozicije smatra da podrška inicijativi Srbije nije dovoljna. Dobrilo Dedeić kaže da ambicija crnogorske vlasti da u Ujedinjenim nacijama bude na strani Srbije, ne treba da bude samo formalni akt, već da u ovoj partiji očekuju da vlast i konkretno dokaže da ima namjeru da pomogne Srbiji u ostvarenju njenih državnih i nacionalnih interesa:

"Varijanta po kojoj će na ovaj način gospoda Vujanović i ekipa s kojom boravi u Njujorku omekšati poziciju zvaničnog Beograda u odnosu na Crnu Goru ukoliko prizna lažnu državu Kosovo, providna je. Sa druge strane, ukoliko vlast istinski želi da pomogne da Srbija sačuva Kosovo i Metohiju onda već znamo što im je činiti. Srpska lista se u toj varijanti ne bi ustručavala da predstavnicima vlasti čak uputi i javnu čestitku."

U međuvremenu se oglasila i Narodna stranka koja pozdravlja odluku crnogorske vlasti, ali se i nada da će zvanična Crna Gora imati sluha i za dalje korake oko pitanja Kosova, iako se, kako kažu, stekao utisak da je priznanje kosovske nezavisnosti samo pitanje dana. Prethodno je ministar inostranih poslova Milan Roćen, izjavom za podgorički dnevnik "Vijesti", potvrdio da je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore dalo instrukciju svom predstavniku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da podrži inicijativu Srbije da Međunarodni sud pravde ramotri legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. Odluka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija će vjerovatno biti poznata večeras, ali američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur je, gostujući na podgoričkom Radiju Antena M, rekao kakav će biti stav Sjedinjenih Država, ali i da pretpostavlja kakav će biti i konačan ishod glasanja.

"Svi su izgledi da će ta rezolucija proći. Ja mislim da uglavnom nemam dileme oko toga, ali ja smatram da će moja zemlja glasati protiv te rezolucije."

U Pokretu za promjene pozdravljaju odluku Vlade da podrži inicijativu Srbije i smatraju je razumnom. Koča Pavlović, portparol Pokreta za promjene:

"Pokret za promjene je više puta ponovio svoj stav i svoju ocjenu da u ovome trenutku nije državni interes Crne Gore da na bilo koji način prednjači u ovom procesu priznavanja kosovske suverenosti, kao što istovremeno ne postoji nikakav državni interes Crne Gore da na bilo koji način aktivno opstruira diplomatsku inicijativu Srbije i u tom smislu ova odluka crnogorske vlasti da podrži u Ujedinjenim nacijama inicijativu Srbije da Međunarodni sud razmatra pitanje kosovske suverenosti mi smatramo da je dobro i da je to poslije dužeg vremena jedna od razumnih odluka crnogorske diplomatije."

Predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković kaže da se ovakva odluka zvanične Crne Gore mogla očekivati. Suprotno tome, kaže Živković, ne treba očekivati da bi bilo kakva odluka Međunarodnog suda mogla nešto promijeniti:

"Sasvim je normalno, dobro i očekivano da Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podrži inicijativu Srbije da se stvar u vezi Kosova razmotri na sudu, iz prostog razloga što nije teško zaključiti da je u pitanju jedan pravni presedan. Ono što, na žalost, ne treba očekivati je da će mišljenje suda u Hagu promijeniti neke stvari, iz prostog razloga što mišljenje tog suda nije obavezujuće."

XS
SM
MD
LG