Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konačno smjene u policijskom vrhu


Ivo Sanader

Javnost i analitičari pozdravili su smjene u Vladi i policiji i nove ljude na čelu unutarnjih poslova, pravosuđa i policije, dok opozicija kaže da su promjene prekasno obavljene. Ubojica Ivane Hodak, kćeri Zagorčevog odvjetnika Zvonimira Hodaka, još nije pronađen.

Novi ljudi na čelu resora unutarnjih poslova i pravosuđa, policije i tajne službe po općoj su ocjeni vrlo dobar izbor, koji će moći riješiti aktualno umorstvo kćeri Zagorčevog odvjetnika i druge slučajeve uličnog nasilja, ali i obaviti nužne reforme u tim resorima na hrvatskom putu u Europsku uniju. Mnoge međutim muči pitanje – zašto je hrvatski premijer Ivo Sanader toliko dugo čekao sa radikalnim rezom koji je – eto – uslijedio tek jučer. Za Radio Slobodna Europa govori profesor političke filozofije na zagrebačkom Sveučilištu Žarko Puhovski:


„Čekalo se tako dugo zato što je stil koji je uveo Sanader – stil radikalnih mjera, a te radikalne mjere mogu imati smisla samo ako su povodi dovoljno skandalozni, ili dovoljno katastrofalni, ili dovoljno uznemirujući. Do sada nije bilo dovoljno uznemirujućih povoda, nije bilo pravih – što bi se reklo - 'saftnih' ubojstava, nego se radilo o batinanjima koja su se mogla na različite načine tumačiti. Sada je stvar došla u sam centar grada, a to ne volimo, jer je to sasvim druga stvar nego kad se ubijaju na rubovima grada.“


Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević i ministrica pravosuđa Ana Lovrin, čiju je smjenu sinoć Sanader predložio rezultat su unutarstranačkih odnosa u vladajućem HDZ-u, koji su najviše odredili sastav i prve i druge Sanaderove vlade, kaže za naš radio politički analitičar Davor Gjenero:


„Posljedica toga je činjenica da smo dobili prilično mlitavu i nekompetentnu Vladu i da reforma u javnoj upravi nije išla onako brzo kao što je to na neki način bilo najavljeno, i kao što je to bila obveza Hrvatske iz pretpristupnih aranžmana s Europskom unijom.“


Rončevića se do svađe Sanader – Glavaš uvijek svrstavalo u Glavaševu pratnju, a onda je radije izabrao ostanak na ministarskoj funkciji, nego odlazak u oporbu. Njegov nasljednik – dosadašnji šef tajnih službi Tomislav Karamarko najzaslužniji je za lociranje i hvatanje Gotovine i Petrača, a budući šef policije Vladimir Faber čovjek je koji je slomio opstrukciju osječke policije i uspješno proveo policijsku istragu protiv Glavaša koja je dovela do dvije optužnice za ratne zločine. Novi šef tajne službe je dosadašnji pomoćnik Josip Buljević, za kojeg se već kao vrlo pozitivno uzima što mediji nisu imali nijednu njegovu fotografiju. Budući ministar pravosuđa Ivan Šimonović nestranačka je osoba i visoko cijenjen kao pravnik, diplomat i dužnosnik na razinama pomoćnika i zamjenika ministra u HDZ-ovim vladama devedesetih i Račanovoj vladi. Profesor Puhovski kaže kako je Sanader napravio dobar izbor:


„Uveo je u Vladu ljude koji nisu iz njegove stranke, prije svega Šimonovića. Prihvatio je Fabera koji je bio 'na ledu' upravo zbog Glavaša, a maknuo Rončevića koji je došao zbog Glavaša i tako se na neki način valjda distancirao od te varijante, a za ministra unutarnjih poslova je – u nakani da ne izaziva sukobe sa predsjednikom Mesićem – postavio čovjeka koji je napravio karijeru balansirajući između predsjednika i premijera – naime gospodina Karamarka.“


Za novinara „Jutarnjeg lista“ Duška Miljuša, koji je i sam žrtva mafijaških razbijača, izbor Karamarka i Fabera je bio logičan:


„To je zapravo jedini potez koji je Sanader u ovom trenutku mogao povući. Mislim da se sada stvorila i kritična masa javnosti. Riječ je o iskusnim profesionalcima, no vrijeme treba pokazati što će oni u kojem trenutku učiniti.“


Gjenero procjenjuje kako će Karamarko očistiti Ministarstvo unutarnjih poslova od mafijaških i ratnozločinačkih jataka. Tomislav Karamarko sam najavljuje da će mu kriterij biti jedino – profesionalnost.


„Ja vjerujem da ćemo uspjeti! Napravit ću ono isto što i u Službi – potpunu depolitizaciju!“


U oporbenoj Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske kažu kako kadrovske smjene kasne, a da pravi krivac nije na udaru. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović:


„Na žalost – prekasno! Jedina osoba koja je tu stvarno odgovorna je premijer.“


Nešto je manje kritična donedavna predsjednica oporbene Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić:


„Puno prekasno, ali svakako – bolje ikad nego nikad! Apsolutno pomak na bolje.“


Ubojica Ivane Hodak još nije uhvaćen. Policija je dosada razgovarala sa pedesetak osoba, ali o detaljima istrage ne može se saznati ništa. Sabor će nove ministre imenovati već sljedećeg tjedna.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG