Dostupni linkovi

Financijska kriza zahtijeva globalne mjere


Evropske države nastoje pronaći neke zajedničke mjere koje bi trebale uvjeriti građane da su njihove ušteđevine sigurne od mogućeg bankarskog sloma. Preko Atlantika, i Washington pokušava naći uspješan odgovor za krizu nakon što sanacijski plan težak oko 700 milijardi dolara nije donio, očekivana, spasonosna rješenja.

Svjetske burze i dalje prolaze kroz turbulencije. Indeksi nesmiljeno padaju. Traži se spasonosno rješenje. Stručnjaci ističu da se treba hitno i koordinirano djelovati na globalnom planu. Evropski povjerenik za financije Joakim Almunia ponovno je upozorio da se moraju izbjeći negativne posljedice jedostranih poteza.

I ruski predsjednik Dmitry Medvedev je nakon velikog posrtaja burze, a uoči puta u Evian, apelirao na zajedničke poteze.

"Problemi međunarodne politike i svjetska financijska kriza traže brze akcije. Očito je upravo sada vrijeme za nove odluke", kazao je ruski lider.

S druge strane Atlantika, Federalne rezerve su najavile da će udvostručiti sumu koja bi se injektirala u banke kako bi one nastavile davati kredite koje će omogućiti poslovanje ostalim dijelovima gospodarstva.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg se danas sastao u Londonu s britanskim premijerom Gordonom Brawnom. Upitan o djelotvornosti plana koji je prošli tjedan usvojio Kongres, Bloomberg je kazao kako misli da se sve razvija u dobrom smjeru, te da je pravi cilj omogućiti bankarskom sustavu da funkcionira.

"Ako ne možete dobiti zajam za automobil, ili studenstki kredit, ili prodati kuću, to će utjecati na cijelu ekonomiju."


"Nije to problem samo SAD, ili Velike Britanije, to je problem cijele Evrope i Azije, kao i Sjeverne Amerike i koji se širi na Južnu Ameriku", upozorio je Bloomberg.

Lijek za svjetsku ekonomiju se traži. Da li su ekonomski i financijski stručnjaci na putu otkrića pravog lijeka, pitanje je na koje još nema odgovora.

XS
SM
MD
LG