Dostupni linkovi

Hoće li Skupština biti odblokirana?


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Skupština Srbije počela je danas prvu sednicu redovnog zasedanja na čijem se dnevnom redu nalazi 27 zakonskih predloga, među kojima je set antikorupcijskih, kao i zakona čije je usvajanje uslov za ukidanje viza za državljane Srbije, kao i Rezolucija o Kosovu.

Više od mesec dana Skupština je, zbog međustranačkih sukoba Radikala koji su koristili poslovničke mogućnosti, bila u blokadi. Hoće li vladajuća koaliciji uspeti odblokirati rad Parlamenta i usvojiti nephodne zakone za brže evropske integracije?

Iako je na dnevnom redu srpskog Parlamenta desetak zakona, od kojih neki bitni za evropske integracije, kao i zakoni koji omogućuju stvaljanje Srbije na belu šengen listu, minimalni konsenzus još uvek nije postignut, kazala je za naš program šefica poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) Nada Kolundžija:

"Očekujem da će sve poslaničke grupe shvatiti koliko su važni zakoni koji su pred nama i neće biti pokušaja da se onemogući rad Skupštine. Mi danas utvrđujemo dnevni red. Postoji dogovor da na ovu sednicu uvrstimo, osim onih osam zakona koji su bili na sednici, nek finansijske ugovore. Mislim da će ukupno biti 13 ili 14 akata koji ćemo uvrstiti u dnevni red, s obzirom da smo u redovnom zasedanju, mi se o svakoj tački dnevnog reda izjašnjavamo."

Rascep u Srpskoj radikalnoj stranci i međusobne optužbe dve grupe poslanika gotovo mesec dana je paralisao rad Skupštine i stavljanja na dnevni red zakona koji omogućuju prihvatanje Srbije na šengen listu. U ovakim političkim odnosima u u prilično velikoj meri stradao je kredibilitet i legitimnost srpskog Parlamenta. Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Branko Ružić očekuje da će Skupština vrlo usvojiti zakone neophodne za stavljanje Srbije na belu šengen listu:

«Na dnevnom redu je praktično niz veoma važnih zakona, koji su praktično vezani sa rokovima, koji vode ka pravcu evropskih integracija. To su pre svaga zakoni koji se tiču bele šengen liste, takođe zakoni koji se tiču razvojnih projekata. Jedan deo zakona iz resora MUP-a, koji su važni za upodobljavanje sa zakonima Evopske unije. To je nešto što građani prepoznaju kao potrebu, a da li prepoznaju neki predstavnici opozicije to je pitanje za njih.“

Vladajuća koalicija već nekoliko meseci se suočava sa opstrukcijom u Skupštini, tako što i opozicija, koristeći pravo iz Poslovnika, skupštinsku govornicu koristi za političke kampanje. Korišćenje Poslovnika ne može biti razlog neusvajanja zakona neophodnih za brži put Srbije ka EU, kaže šef poslaničkog kluba Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović:

„Problem opstrukcije u Parlamentu ne može biti rešen izmenama Poslovnika. Problem opstrukcije u Paralamentu može biti rešen samo povećanjem efikasnosti rada vladajuće koalicije. Ova Vlada se približava tom stotom danu i, nažalost, njeni rezultati rada nisu pohvalni. Mi smo u okviru rasprave o evropskoj budućnosti zemlje predložili izmenu Poslovnika, kako bi se ubrzala procedura usvajanja zakona, od kojih zavisi evropska budućnost naše zemlje, jer smo izgubili gotovo dvadeset godina.“

Na dnevnom redu redovnog jesenjeg zasedanja je i Rezolucija o Kosovu, koju predlaže vladajuća koalicija. Rezolucija dolazi u predvečerje srpskog zahteva Savetu bezbednosti UN-a da zatraži od Međunarodnog suda pravde ocenu legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Na postizanje političkog sporazuma i ovde se čekalo, ali u delu opozicije bivšeg premijera Koštunice. Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić:

„Zašto ne bi učestvovali. Mi na sledećoj sednici kao tačku dnevnog reda imamo Rezoluciju o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta države koju smo mi podneli. Prema tome, svakako da ćemo učestvovati u radu naredne sednice.“

Nedavno su izvestioci Monitoring misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ustvrdili da Poslovnik srpskog Parlamenta mora da bude efikasniji, za utvrđivanje jasnih pravila rada Parlamenta i kanalisanje protesta, što neophodno dovodi do povećanja efikasnosti rada Parlamenta.

XS
SM
MD
LG