Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stefanovski u Beogradu


Vlatko Stefanovski

Čuveni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski nastupio je sinoć ponovo pred beogradskom publikom, ali ovog puta u nešto drugačijem izdanju. Poseban značaj koncertu u Sava centru daje nastup jednog od velikana svetske muzičke scene, holandskog gitariste Jana Akermana. O novoj saradnji i muzičkom opredeljenju, u razgovoru za RSE govori Vlatko Stefanovski.

Promovišući svoj najnoviji album "Grom iz vedra neba", koji je u potpunosti snimljen u bluz maniru, Stefanovski, praktično, razotkriva činjenicu da je ovo veliki povratak prvobitnoj muzičkoj ljubavi i nepresušnom izvoru inspiracija. Iako je kroz njegovo stvaralaštvo, tokom izuzetno plodne tridesetogodišnje karijere, provejavao bluz senzibilitet, Stefanovski se na novom albumu suočava sa najdirektnijom formom ovog muzičkog žanra:

"Bluz je za mene jedna veoma duboka muzika. Iako na prvi pogled jednostavna, sastoji se od tri akorda, u samoj suštini je veoma duboka i veoma emotivna muzika. Gitaru sam, faktički, naučio da sviram upravo zbog tih majstora rok i bluz gitare, a kasnije sam se okrenuo makedonskoj i balkanskoj muzici kako bih pokušao da iz te muzike izvučem bluz. Posle toliko godina smatram da sam dovoljno zreo i da mogu da odsviram bluz onako kako treba."

Posebnu dimenziju koncertu u Sava centru dalo je prisustvo jednog od najznačajnijih svetkih gitarista – Jana Akermana. Čovek koji je Holandiju uvrstio na muzičku mapu sveta, u svet slavnih ušao je sa svojim bendom FOCUS i milionskim tiražima ploča koje su nosili hitovi poput "Silvije" i kompozicije "Hocus Pocus":

"Dobio sam mejl od Akermana koji mi je rekao da ne može da izbaci iz glave pesmu "Jovano Jovanke". U međuvremenu, kako smo učili njegov materijal na turneji, poput pesama "Hocus pokus", "Silvija" i drugih, tako je on pokazao interes za naš materijal i naučio da svira "Jovano Jovanke" i "Gipsy song" – to mu se mnogo dopalo. Poželeo je da to svira tako da smo napravili jedan 'cross culture comunication'. Mi smo njega naučili da svira balkansku, a on nas malo srednje evropsku muziku, njegovo viđenje, čak, i renesansne muzike i srednje evropskog rokenrola."

Komunikacija sa Akermanom uspostavljena je još pre pet godina, nakon njegovog nastupa na skopskom jazz festivalu. Odmah je pokazao veliko interesovanje za saradnju sa Vlatkom Stefanovskim, a konačna potvrda stigla je za Novu 2008. godinu:

"Potcenio je klimatske uslove, došao je bez jakne sa svojom les-pol gitarom, koja vredi 250.000 hiljada dolara, i dobrom voljom da snima i svira sa mnom. Čovek zna neverovatne priče iz istorije rokenrola, poznavao je Hendriksa, poznaje celu britansku scenu i poseduje prilično duhovit odnos prema čitavoj rok industriji. Drago mi je što sam na neki način prvi čovek koji se, posle toliko godina, setio da ga dovede na bilo koji način. Broj prodatih ploča grupe "Fokus" je fascinantan, album "Focus III" je prodat u oko deset miliona primeraka. Zaista mi je drago što sam ostvario saradnju sa svojim herojem iz mladosti, što sam sam ostvario svoj dečački san."

Uz ocenu da se bluz na velika vrata vraća na svetsku scenu, Vlatko ne isključuje mogućnost da će mu ovaj pravac biti osnovno muzičko opredeljenje. Jedan od njegovih najdražih nastupa upravo je vezan za bluz. Zagrebački - Jazz bluz festival – 1980. kada je nastupao ispred B. B. Kinga:

"Tada sam bio mlad i drzak i izjavio sam nešto što sada nikada ne bih izjavio i uradio nešto što danas nikada ne bih uradio. Rekao sam da se nadam da se gospodin King neće ljutiti, ali da ću izvesti jedan bluz. Posle nas je svirao B. B. King sa svojim bendom, ali su bili obučeni u odela i izgledali su prilično varijetetski, da ne upotrebim neku grublju reč. U to vreme, 1980. godine, bluz je bio potpuno 'aut', B. B. King jeste bio faca, ali su ljudi na sve to gledali sa podsmehom. Danas smo svedoci velikog povratka bluza, posle filma koji je snimio Martin Skorceze, novih gitarista i cross-roads festivala koje organizuje Erik Klepton po Americi, mislim da je bluz ponovo veoma 'in'."

XS
SM
MD
LG