Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ponovo na udaru oni koji misle drugačije


Sonja Biserko

Predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i pojedine opozicione stranke u Srbiji ponovo su na meti napada. S obzirom na to da tabolidi, uz pretnje i uvrede, objavljuju i kućne adrese ne čudi to što su predsednicu Helsinškog odbora Sonju Biserko u nedelju ispred stana, dočekala dvojica nepoznatih muškaraca, uz psovke i uvrede. Istovremeno, celokupna arhiva članstva Liberalno demokratske partije našla se tokom vikenda u rukama onih koji su demolirali njihove prostorije u Novom Sadu.

Nakon što su je u nedelju dvojica muškaraca sačekala ispred stana u kojem živi, predsednici Helsinškog odbora za ljudska prava Sonji Biserko policija je konačno obećala zaštitu. Tražili su je, kaže ona, još pre nekoliko dana kada je grupa ekstremista, koja već nedeljama u Beogradu protestuje zbog hapšenja Radovana Karadžića, ostavila maketu kukastog krsta ispred prostorija Helsinškog odbora, ali je nisu dobili:

“Ja sam u nedelju primetila čoveka ispred mog ulaza na povratku iz šetnje sa psom. Otišla sam u prvu radnju da telefoniram prijateljima i dok sam to radila on je došao i stao ispred mene. Ja sam ga pitala da li nekoga čeka, a on je rekao da čeka advokata i onda je otišao zato što je video da neću da uđem u zgradu. Onda je došao moj kolega koji se popeo do mog stana, gde je čekao drugi muškarac na stepenicama. Moj prijatelj ga je pitao šta tu čeka, a on ga je opsovao i otišao.”

I dok čeka policijsku zaštitu, Sonji Biserko stižu nove pretnje. U navodnom pismu Milorada Ulemeka Legije, koje prenosi srpski tabloid Kurir, prvooptuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića upućuje joj iz Centralnog zatvora najgore uvrede. U tekstu, koji ovaj tabloid objavljuje preko pola strane, Ulemek se obrušio na Sonju Biserko zbog nedavnog izveštaja Helsinškog odbora u kome su, kao članovi antihaškog lobija, pobrojani pojedini profesori Pravnog fakulteta u Beogradu. Upućujući joj niz ličnih uvreda, Ulemek objašnjava i zašto se još jednom oglasio putem Kurira:

Prozvan sam. Zato što je ta nepismena larva prozvala mog omiljenog pisca, mog omiljenog režisera, mog omiljenog kolumnistu. Napala je moju Crkvu, vojsku, napala je sve što volim, cenim, poštujem, uvažavam. Napala je sve ono za šta sam spreman život da dam da bih sve to što volim zaštitio.

Ovo nije prvi put, niti da Legija piše u Kuriru, niti da se ovakve uvrede i pretnje upućuju predstavnicima nevladinih organizacija i čelnicima stranaka koje ne zastupaju nacionalnu politiku. Nije prvi put ni to da su demolirane prostorije Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića. Ovoga puta, u Novom Sadu, a nakon što je ta stranka zatražila zabranu neonacističkog skupa najavljenog za 11. oktobar, ali i svakodnevna okupljanja u znak podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Ako ništa drugo, policiju bi da ovoga puta trebalo da motiviše da pronađe počinioce to što su:

“Odneseni računari u kojima se nalaze podaci od članstva pa nadalje vezani za Liberalno demokratsku partiju u Novom Sadu”…

…kaže poslanik LDP-a Slobodan Maraš. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak svakodnevna je tema foruma i sajtova nacionalističkih ogranizacija:

“…došlo vreme pomozi nam bože, da se Srbi sjedine i slože…”

Uz ovu pesmu i fotografiju Čanka čija se glava nalazi u centru mete, u jednom od mnogih klipova na internetu poziva se na njegovu likvidaciju.

Urednik Kikindskih novina Željko Bodrožić ima brojna iskustva kada je reč o pretnjama i napadima i upozorava da bi svaku od njih trebalo shvatiti veoma ozbiljno:

“Meni se čini da su ove grupe sada u nekoj, tako da kažem, panici zbog toga što su možda osetili da ih naše društvo odbacuje i oni sada moraju sa tom nekom preteranom žestinom ponovo da se vrate na javnu scenu.

Ali, ono što ovim grupama omogućava da budu stalno prisutne, uz manje ili više angažmana, jeste to što ih država nikada nije na pravi način sankcionisala, slažu se naši sagovornici. Profesor Beogradskog univerziteta Ljubiša Rajić:

“Osuda i politička kampanja protiv njihovih stavova nije ni na vidiku. Policija stalno tvrdi da oni imaju tačan spisak neonacističkih grupa, ali nisam video da neko pokušava da pokrene istragu, iako je ono što oni propagiraju i na sajtovima, i što iznose na svojim protestima, i ono što čine na ulicama, teško kršenje krivičnog zakona.”


  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG