Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ubojstvo kćerke Zagorčeva odvjetnika


Vladimir Zagorec

Mlada pravnica Ivana Hodak, kćer Zvonimira Hodaka, branitelja umirovljenog generala Vladimira Zagorca kojem se u Hrvatskoj uskoro sudi za zloupotrebu položaja i ovlasti, ubijena je jutros na stepeništu zgrade u kojoj stanuje u središtu Zagreba, niti stotinu metara od sjedišta zagrebačke policije.

Nitko ne želi špekulirati o motivima ubojstva, a cijela javnost zgrožena je novim slučajem nasilja na zagrebačkim ulicama i traži smjene na čelu policije.


Nepoznati počinitelj ubio je sa dva hica u glavu Ivanu Hodak, 26-godišnju pripravnicu u odvjetničkom uredu svog oca, poznatog zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka. On je u središtu pozornosti hrvatske javnosti posljednjih tjedana, jer je branitelj umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, koji je nedavno izručen Hrvatskoj iz Austrije kamo se sklonio, nakon što je osumnjičen za nestanak 5 milijuna dolara vrijednih dragulja iz sefa Ministarstva obrane početkom 2000. godine, kada je nakon izbornog poraza HDZ-a odlazio sa funkcije pomoćnika ministra za logistiku. Majka ubijene djevojke je pravni stručnjak i potpredsjednica HDZ-ove vlade u drugoj polovici devedesetih Ljerka Mintas-Hodak, a posljednjih mjeseci se nesretna djevojka zabavljala sa odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem, koji je branio Hrvoja Petrača - optuženog za otmicu Zagorčevog sina. Upravo u tom postupku je Petrač, nekadašnji Zagorčev bliski prijatelj i suradnik, a potom oštar protivnik prozvao Zagorca zbog nestanka dragulja, što je dovelo do istrage koja će uskoro biti okrunjena suđenjem.


Počinitelj još nije ulovljen, a jedino što se o njemu zna jest da je star oko 30-35 godina i da je bio odjeven u sivo. Policija ne daje nikakve konkretne izjave, ali zato predsjednik Stjepan Mesić zbog ovog i još nekoliko neriješenih slučajeva uličnog nasilja najavljuje posebnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.


„Teško je znati tko stoji iza ovoga ubojstva, ali činjenica je da su u pravu svi oni koji kažu da se nešto u Hrvatskoj mora učiniti na većoj sigurnosti građana. Jer, ovo nije prvo ubojstvo, i ono je tim opasnije što je izvršeno usred dana.“


Podjednako je rezolutan premijer Ivo Sanader:


„Ovo je definitivno trenutak kada se treba obračunati s mafijom, bez obzira o kome se radi. Prema tome, nećemo tolerirati organizirani kriminal, niti mafijaška umorstva, niti bilo što slično!“


Na pitanje hoće li tražiti smjenu ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića, Sanader je odgovorio da čeka izvješće. Ravnatelj policije u Račanovoj vladi, socijaldemokratski zastupnik Ranko Ostojić u izjavi za naš radio zgrožen je Sanaderovom izjavom:


„Varijanta da je bitniji ministar nego građani dobila je – na žalost – još jedan epilog za koji više ne mogu reći da je prelio čašu, jer je ta čaša već davno prelivena! Izostanak efikasne akcije može se najbolje oslikati Sanaderovom rečenicom 'kako se više neće tolerirati mafijaška ubojstva ni organizirani kriminal'. Znači li to da smo ove pojave do sada tolerirali?!?“


Ovo je ubojstvo bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti, kaže za naš radio novinar tjednika „Nacional“ Berislav Jelinić:


„Do sada smo se u Hrvatskoj nagledali raznoraznih obračuna. Bilo je tu za vrijeme rata odvođenja nevinih ljudi i svakakvih svinjarija i užasa, međutim u mirnodopskim uvjetima ovo je jedan događaj bez presedana koji se ne može mjeriti ni sa čime drugim. Teško je za pretpostaviti da djevojka iz jedne ugledne obitelji koja nije imala apsolutno nikakvih repova u profesionalnom životu, zapravo – tek je zakoračila u profesionalni život – da je mogla sama uvjetovati to da se na nju ide pucati!“


Niti Jelinić niti drugi poznavatelji hrvatskog krim-miljea nisu željeli špekulirati o mogućim motivima ovog zlodjela. Zagorčeva supruga Klerisa upozoravala je da njen suprug neće biti siguran ako ga izruče Hrvatskoj, ali zasad nema argumenata da se ubojstvo Ivane Hodak smjesti u taj kontekst. Mogući su i drugi tragovi - upravo je Jelinić nedavno prvi pisao o romansi ubijene djevojke i Petračeva odvjetnika Pavasovića, zbog koje je propao plan da Hodak, producent i kompozitor Tonči Huljić i dotadašnji Ivanin mladić Ivor Vucelić preuzmu jednu potencijalno vrlo vrijednu Zagorčevu investiciju u središtu Zagreba. Naravno, sve ovo su samo i isključivo špekulacije i svi naši sugovornici kažu: neka policija samo radi svoj posao! Berislav Jelinić zaključuje:


„Znate kako to ide: sada će ići verzije, pa eliminacija verzija, pa će obrada ići raznim pravcima i tako dalje. Međutim, postoji očevidac koji je vidio počinitelja, i ako se tog čovjeka danas do pet poslijepodne ne zaustavi, ne bi ga se nikad ni ulovilo! To je - na žalost - tako!“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG