Dostupni linkovi

Berze u padu, kriza se nastavlja


Tokijska berza
Tokijska berza

Na azijskim berzama u ponedeljak su pale akcije, širom Azije sva tržišta su u minusu, dok se finansijska kriza produbljuje i u Evropi. Prethodnu nedelju, koju je obeležilo iščekivanje vesti iz SAD o usvajanju spasilačkog paketa od 700 milijardi dolara za američki finansijski sistem, i sve berze u regionu završile su u padu.

Akcije na azijskim berzama pale su danas jer državni planovi spasavanja banaka u SAD i Evropi nisu ublažili strahovanja o globalnoj finansijskoj krizi koja bi mogla da ugrozi svetski ekonomski rast. Ulagači nisu našli utehu u planu Vašingtona od 700 milijardi dolara za izvlačenje banaka, koji je potvrđen u petak.

Današnje otvaranje berzi je pokazalo da su investitori pre pod utiskom negativnog izveštaja o zaposlenosti u SAD koji ukazuje da bi američka ekonomija
- ključno izvozno tržište Azije - mogla da sklizne u recesiju.

Istovremeno, finansijska konfuzija se produbljuje u Evropi, gde je Nemačka juče objavila paket od 50 milijardi evra (69 milijardi dolara) za spasavanje Hipo Ril Estejt (Hypo Real Estate), drugog najvećeg finansijera nekretnina u zemlji, posle neuspeha spasilačkog plana privatnih preduzimača.
Širom Azije, sva tržišta su u minusu. Tokijski indeks Nikei 225 (Nikkei) danas je pao za 4,25 procenta, na najnižu vrednost u protekle četiri i po godine. Hongkongški Hang Seng izgubio je 4,3 odsto. Berze u Kini, Australiji, Južnoj Koreji, Indiji, Singapuru i Tajlandu rakođe su oštro pale.

U Rusiji, indeks akcija RTS izgubio je više od 7 procenata u prvih 20 minuta trgovine.
Analitičari kažu da se ne vidi skori kraj kreditne krize. Uz bankarski potres koji se preneo na Evropu, tržišta su sada pod utiskom sve lošijih izgleda za ekonomiju SAD, gde je objavljeno da je 159.000 radnih mesta izgubljeno tokom prošlog meseca, najviše u prošlih pet godina.
Pad berzi u regionu

Prethodnu nedelju, koju je obeležilo iščekivanje vesti iz SAD o usvajanju spasilačkog paketa od 700 milijardi dolara za američki finansijski sistem, sve berze u regionu završile su u padu.
Na Ljubljanskoj berzi akcije su tokom gotovo cele prošle nedelje beležile veće ili manje padove i indeks SBI20 završio je u minusu od gotovo šest procenata.
Najviše se trgovalo akcijama Krke, koje su za nedelju dana imale promet od 7,7 miliona evra, uz pad cene od 4,5 odsto. Dosta se trgovalo i akcijama Telekoma Slovenije čija je cena na nedeljnom nivou skliznula 5,43 odsto. Gubitnike je predvodilo Žito sa padom od 10,46 odsto a slede
Istrabenc sa minusom od gotovo deset procenata, Gorenje sa 9,35 i pivara Laško sa nešto više od devet procenata. Pala je i cena Nove Kreditne banke Maribor (NKMB), čija je uprava odobrila dokapitalizaciju od 115 miliona evra. Hartija NKMB je pojevtinila 2,76 odsto, na 19,5 evra, što je manja cena nego u dokapitalizaciji.
Na Zagrebačkoj berzi, sedmu uzastopnu nedelju, indeks Crobex je oslabio, i to za 4,3 odsto. Korekciju indeksa pratilo je smanjenje prometa, 14 odsto na nedeljnom nivou, na 355 miliona kuna (7,2 kune za evro). Prošlu sedmicu na berzi u Zagrebu obeležilo je isticanje ponude Mola za akcije Ine, a cena hrvatske naftne kompanije je pala gotovo pet procenata na nedeljnom nivou uz promet od 50,4 miliona kuna. Prometom se izdvojila i Atlantska plovodba, sa 46,8 miliona kuna, uz pad cene od 3,8 odsto.
I akcija Hrvatskog telekoma je nastavila da gubi na vrednosti i u prošloj nedelji je pojevtinila 3,7 odsto ali je najveći gubitnik bila Adris grupa sa padom od sedam procenata. Ta hartija se u jednom trenutku spustila i na minimum od novembra 2004. Vesti o novim poslovima kompanija IGH i Dalekovoda doprinele su da te akcije ubeleže padove od samo 0,8 odsto a jedini dobitnik je bio Dioki sa rastom od 1,9 odsto. Najveće minuse su imale banke - Zagrebačka banka je, zbog problema koje ima njen bvlasnik Unikredit, pojevtinila 8,3 odsto, dok je Privrednoj banci Zagreb cena skliznula devet procenata.
Vesti iz okruženja i sveta delovale su i na Banjalučku berzu i idneks BIRS je pao 3,7 odsto na nedeljnom nivou.

Najinteresantnije ulagačima bile su akcije Nove banke Banjaluka sa prometom od 811,8 hiljada KM (1,95 KM za evro) uz pad vrednosti od
7,41 odsto. Nešto veći promet ostavren jedino još akcijama Telekoma Srpske čija je cena opala 4,62 odsto. Najveći pad vrednosti ubeležile su akcije banjalučke Bobar banke, 20 procenata, a slede Fabrika kože Lauš Banjaluka sa padom od 14,29 i RITE Gacko sa 12,8 odsto.
Na Sarajevskoj berzi za četiri radna dana je ostvaren promet od 2,25 miliona KM a idenks SASX-10 je izgubio 2,55 odsto.
Polovina akcija iz sastava SASX-10 uspela je da proteklu sedmicu završi u plusu a najviše se trgovalo, za 386,6 hiljada KM, akcijama Fabrike duvana Sarajevo čija je cena porasla 0,70 odsto. Najveći rast zabeležio je Energoinvest, od 3,26 odsto, akcije IK Banke su poskupele dva, a BH Telekoma 1,66 odsto. Gubitnik nedelje je Energopetrol sa padom od 11,21 odsto a sledi sarajevska Elektroprivreda sa minusom od 8,31 odsto.
Na crnogorskim berzama u prethodnoj nedelji je ostvaren promet od 1,26 miliona evra a najveće interesovanje bilo je za obveznice. Indeksi su tokom sedmice i rasli i padali, ali su završili u padu, NEX20 od četiri i po, a MOSTE, indeks Montenegroberze, od tri procenta. Investitorima su najprivlačnije bile akcije Crnogorskog telekoma i Elektroprivrede Crne Gore i ubeleženi su prometi od 188.000 odnosno 146.000 evra. Telekomu je cena porasla nepun procenat, a Elektroprivredi je neznatno pala.

Izvor: Beta
XS
SM
MD
LG