Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SNSD i SDA dobile najviše glasova


Sarajevo, jedno od glasačkih mjesta

Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima, odziv birača na nedjeljnjim opštinskim izborima u BiH bio je 55 posto. U Federaciji BiH glasalo je 53,12 posto, u Republici Srpskoj 57,95 posto i u Brčko Distriktu 58,36 posto. Prema osvojenom broju načelničkih pozicija, ubjedljivo je pobijedio Savez nezavisnih socijaldemokrata sa 41 mjestom za načelnika, odnosno gradonačelnika Banje Luke.

Slijede Stranka demokratske akcije sa 36 osvojenih načelničkih pozicija, zatim Hrvatska demokratska zajedinca BiH sa 16, Srpska demokratska stranka sa 15, Socijaldemokratska partija sa devet, Stranka za BiH sa četiri, a Demokratski narodni savez i Hrvatska demokratska zajednica 1990 osvojili su po tri pozicije za mjesto načelnika.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Suad Arnautović je rekao da je prema nepotpunim rezultatima, u koje nisu uračunati glasovi u odsustvu i oni putem pošte, u Srebrenici pobijedio kandidat SNSD-a, dok u opštini Usora kandidati HDZ-a 1990 i koalcije HSS-NHI imaju isti broj glasova.

Arnautović je rekao i kako je ova institucija održala kolegij CIK-a na kojem je raspravljano o prenosu sjednica CIK-a tokom dana izbora:

„Mi smo imali već jednu usmenu primjedbu, nije službeni prigovor nama, nego će biti upućen vjerovatno Regulatornoj agenciji za komunikacije. Uočeno je da ove informacije koje su obaveza iz člana 16, tačka 9 Izbornog zakona BiH za sve elektronske medije, dakle informacije koje daje Centralna izborna komisija, nisu u proteklom vremenu plasirane putem svih javnih elektronskih emitera. I kolegij u Centralnoj izbornoj komisiji je odlučio da u vezi s tim upozna Regulatornu agenciju za komunikacije, u vezi sa primjenom Izbornog zakona. Također smo dobili informaciju da je sinoć u toku direktnog obavještavanja iznenada, ili ne znam iz kojeg razloga, prekinut javni prenos naše press konferencije. Mi smo dužni da kažemo, dakle, da mi izvršavamo zakonsku obavezu informisanja građana BiH, dakle birača i javnosti općenito, a ove press konferencije nisu s ciljem promoviranja ili popularisanja rada Centralne izborne komisije ili nas osam. To je zakonska obaveza svih elektronskih javnih emitera u BiH.“

Centralna izborna komisija saopštila je i preliminarne rezultate izbora za opštinska vijeća, a detaljnije informacije koje bude prikupljala tokom dana saopštiće na konferenciji za novinare večeras, ponedjeljak, u 21.00 sat.


U općinama Kantona Sarajevo SDA je osvojila načelničke pozicije u Starom Gradu, Novom Sarajevu, Vogošći, Ilidži, Hadžićima i Ilijašu, Stranka za BiH u Trnovu, a SDP u Novom Gradu Sarajevo i Općini Centar Sarajevo.

Savez nezavisnih socijaldemokrata pobjednik je lokalnih izbora u većini opština u Republici Srpskoj. Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na ovaj način potvrđen primat ove političke strane u RS.

"Nijednu opštinu od 15 u kojima smo do sada imali načelnika nismo izgubili. Zadovoljan sam iako smo mi očekivali pobjedu u 50 opština. Ovo je impozantan rezultat i potvrda politike SNSD –a i Vlade RS koju vodim .Ovo je dobra poruka za RS i sigurno ulazimo u jedan stabilan period,“
kazao je Dodik.

Nakon objavljenih prvih preliminarnih rezultata lokalnih izbora u BIH najviše razloga za slavlje u Sarajevu imala je Stranka demokratske akcije. Predsjednik SDA Sulejman Tihić:
“Ovo je vraćanje prvo povjerenja u Stranku demokratske akcije, koje je jednim dijelom bilo poljuljano 2006. godine. I to pokazuje odnos birača prema politici koju mi vodimo, koju smo vodili, bez obzira na sve probleme sa kojima smo se susretali. Daje i jednu jaču poziciju meni kao predsjedniku sutra u razgovorima i oko ustavne reforme i svega, jer imam jači legitimitet. Iza mene stoji više građana. Ovo jesu lokalni izbori, ali i politika koja se vodi na državnom nivou sigurno ima značajan uticaj na ovim rezultatima.”
Socijaldemokratska partija BiH ostvarila je svoj cilj na lokalnim izborima, kaže predsjednik Zlatko Lagumdžija. Poseban uspjeh za SDP su rezultati u RS-u. Tvrde da će imati veći broj vijećnika u Bratuncu, Srebrenici, Doboju i Prijedoru. Rezultate u sarajevskom kantonu Lagumdžija ocjenjuje izuzetnim. A u ovoj partiji očekuju i mjesto gradonačelnika Sarajeva.
“Ako se prihvate demokratske norme, ako se prihvate demokratski standardi, ako iole ima morala u strankama koje čine danas četiri opštinska vijeća a sutra treba da čine Gradsko vijeće, onda je savršeno jasno da SDP-u pripada gradonačelnik. Kao što smo prije četiri godine mi priznali da je SDA koja je tada imala više i vijećnika i glasova i njihovi načelnici su u sumi dobili više glasova nego naši kandidati za načelnike, smatrali smo da im to pripada. Nismo pokupšali nikakvim inženjeringom izbornim i nekim podzemnim koalicijama sa drugim strankama da se dogovorimo i da tako promijenimo volju građana.”
Predsjednik SDS Mladen Bosić izjavio je da je ova stranka djelimično zadovoljna preliminarnim rezultatima lokalnih izbora i ocijenio da je u ovom trenutku na sceni politička polarizacija između SNSD-a i SDS-a. Bosić je na konferenciji za novinare u Izbornom štabu SDS-a u Banjaluci izrazio zadovoljstvo što je ova stranka u Bijeljini i Doboju ponovo dobila većinsko povjerenje naroda, dodajući da su se nadali većini i u Trebinju, gdje, kako je rekao, u tome nisu uspjeli.
U odnosu na prethodne izbore najlošiji rezultat zabilježila je Stranka za Bosnu i Hercegovinu. U izbornom štabu ove stranke nakon prvih preliminarnih rezultata izbora iz Centralne izborne komisije nije bilo nikoga. Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić nešto ranije je izjavio kako su na lokalnim izborima ostvarili očekivani rezultat.
“Što se tiče stranke za BiH, koliko mogu reći za sada, rezultate sve nemam kao ni drugi, rezultati su uglavnom u granicama očekivanog. Dakle, mi smo očekivali rast u broju načelnika, što smo postigli, i rast do 50 posto u broju vijećnika. Koliko znam, ne mogu tvrditi sa sigurnošću, i to smo postigli.”
Prvi put na ovim izborima pojavila se Naša stranka, osnovana prije samo šest mjeseci. U štabu ove partije prezadovoljni su postignutim rezultatima, jednim načelničkim mjestom i vijećnicima, u kako očekuju, u polovini od 48 izbornih jedinica. Član Izvršnog odbora Naše stranke stranke Peđa Kojović.
“Znamo za sada sigurno da smo osvojili načelničko mjesto u Bosanskom Petrovcu, a ostali rezultati koje nam naši ljudi javljaju sa terena govore o tome da smo mi postali treća politička stranka u zemlji. Recimo u gradu Sarajevu ćemo imati po tri vijećnika u četiri opštine, vjerovatno i više.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG