Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štabovi stranaka objavili rezultate


Centralna izborna komisija BiH, Foto: Nezavisne novine

Centralna izborna komisija BiH zadovoljna je odzivom birača na danas održanim lokalnim izborima u BiH, na kojima je, prema nepotpunim informacijama, glasalo 1.630.000 građana, odnosno 55 posto od ukupno registriranog biračkog tijela.

Predsjednik CIK-a BiH Sead Arnautović je izjavio novinarima da je daleko veći odziv birača bio u manjim općinama, odnosno u ruralnim sredinama, dok je izlaznost u urbanim dijelovima BiH bio ispod očekivanja.

I štabovi političkih partija, počeli su objavljivati „vlastite“ rezultate izbora. Kandidati Saveza nezavisnih socijaldemokrata za načelnike opština pobijedili su u 19 opština u Republici Srpskoj, izjavio je večeras izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić, navodeći da su pobijedili u Krupi na Uni, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Prnjavoru, Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Kneževu, Šamcu, Donjim Žabarima, Zvorniku, Sokocu, Trnovu, Istočnoj Ilidži, Han Pijesku, Višegradu, Bileći, Kalinoviku, Trebinju i Čajniču.

Vasić je kazao na konferencija za novinare u Banjaluci da ova stranka već sada može proglasiti pobjedu, jer se ostvarilo ono što je i planirano, a to je da SNSD pobijedi u 46 opština RS i četiri u Federaciji BiH.

Prema nepotpunim preliminarnim rezultatima, kandidat SNSD-a i aktuelni gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović ubjedljivo vodi ispred svojih protivkandidata sa osvojenih 50 do 60 odsto glasova.

Prdsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je večeras da je SDA "pobjednik lokalnih izbora, jer već ima 38 osvojenih načelničkih pozicija".

"Ovo su još nekompletni podaci i nadamo se da ćemo dobiti još nekoliko načelničkih mjesta, uključujući i Srebrenicu," izjavio je Tihić.

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović izjavio je večeras u Sarajevu da je, prema prvim nezvaničnim rezultatima, ova stranka dobila mjesta načelnika u opštinama Trnovo(u Federaciji BIH), Kladanj i Goražde.

"Za druge općine još nemamo preciznijih podataka, ali moram naglasiti da je cilj Stranke za BiH bitno uvećanje mandata odbornika u lokalnim zajednicama", rekao je Halilović.

Možemo biti zadovoljni, jer smo ostvarili 95 posto naših ciljeva, izjavio večeras u Mostaru predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Pojasnio je kako su kandidati njegove stranke za načelnike općina pobijedili u najvećem broju sredina u kojima su Hrvati u većini, a to uključuje i Čapljinu i Tomislavgrad, gdje HDZ BiH do sada nije držao načelničke pozicije.

Čović je ustvrdio kako će i novi gradonačelnik Mostara biti iz ove stranke.

Iako je Općinska izborna komisija u Zenici pregledala glasove sa 23 od ukupno 132 redovna biračka mjesta, kandidat SDA za načelnika općine, aktuelni načelnik, Husejin Smajlović nalazi se u uvjerljivom vodstvu.

XS
SM
MD
LG