Dostupni linkovi

Stavovi političara o lokalnim izborima


Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je nakon glasanja istakao kako se provođenjem demokratskih izbora promoviše zemlja, a demokratija afirmiše, te dodao da građani ne trebaju glasati za obećanja već za one koji imaju rezultate kojima bi mogli potkrijepiti svoj rad.

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Željko Komšić zadovoljan je zbog činjenice da su izbori u BiH demokratski, te da se na njima biraju i demokratske vlasti. Pasivnost birača Komšić je ocijenio kao glasanje dodavši da i oni koji nisu glasali zapravo glasaju za onu opciju zbog koje ne izlaze na izbore.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH:

„Lokalna vlast je najvažnija za svakog građanina jer je ona najbliža građanima, jer su to njihovi susjedi, komšije koje svaki dan susreću i od kojih mogu da traže rješavanje životnih pitanja. Posebno je važno da se bira za četiri godine lokalna vlast, dakle za period kada ćemo prolaziti kroz razne promjene na približivanju Evropskoj uniji i mislim da to građani razumiju. Siguran sam da će izabrati najbolje ne samo u Banjoj Luci nego u čitavoj BiH.“

Nikola Špirić
Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH:

„Mislim da vrijeme i uslovi u kojima se odvijaju izbori su stvorili povoljne pretpostavke da odziv bude solidan. Šta znači veliki ili mali odziv? U svakom slučaju bitno je da se ovi izbori završe bez incidenata, da proteknu u demokratskoj atmosferi, a ono što bude u kutiji to će da se broji. Ali mi smo uvijek upozoravali da bi dobro bilo da građani izađu jer jer to jedini dan kada su oni aktivni sudionici i kada se pitaju.“

Uz poziv građanima da izađu na izbore premijer Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je kako su oni koji su glasali pokazali da vole RS i tim su činom ispoljili i volju za njen demokratski razvoj i status. Neizlazak na izbore smatra dokazom o neizgrađenom demokratskom procesu iako su istovremeno izbori i dokaz da RS ima demokratsku tradiciju.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić nakon glasanja je izrazio nadu da će zahvaljujući rezulatatima lokalnih izbora doći do prekomponovanja političke scene u zemlji. Uz ocjenu da su građani spremi da odluče šta je njihov najbolji interes, Bosić je podsjetio kako je predizborna kampanja protekla sa povišenim tonovima, te da će se nakon izbora politička atmosfera smiriti.

Gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo uvjeren je kako će se građani opredijeliti za razvoj Distrikta, odnosno za kontinuitet vlasti kako bi Brčko i dalje bilo u sigurnim rukama. Kao nosilac liste SDP-a BiH Đapo je stava da će ova partija ipak dobiti povjerenje i Srba i Hrvata i Bošnjaka - građana Brčkog.

XS
SM
MD
LG