Dostupni linkovi

Izbori protekli u demokratskoj atmosferi


Centralna izborna komija BiH, koja je u stalnom zasjedanju, na današnjoj je sjednici zaključila da se najveći broj dosadašnjih prigovora odnosi na narušavanje izborne tišine na lokalnim izborima u BiH, te da će veći dio ovih predmeta biti proslijeđen općinskim izbornim komisijama kako bi ih one dopunile, izjavio je predsjednik CIK-a Suad Arnautović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako javljaju naši dopisnici, nisu zabilježena ozbiljnija narušavanja javnog mira i reda tokom današnjeg glasanja na lokalnim izborima u BiH.

Iz Izborne komisije BiH poručuju građanima: „Iskoristite šansu danas do 19.00 sati, jer ako je danas ne iskoristite, sljedeća je tek za četiri godine.“

Nakon što su sa zakašnjenjem otvorena tri biračka mjesta u Sanskom Mostu kada su uklonjeni džambo plakati sa stranačkim sadržajima, te dva u Velikoj Kladuši koja su deset minuta kasnije otvorena zbog prijema materijala, izborni proces na 341 biračkom mjestu u osam opština Unsko-sanskog kantona se odvija bez većih problema. Prema informacijama Opštinske izborne komisije, u Bihaću je do 10.00 sati svoju dužnost obavilo 14,34 posto birača, dok je izlazak birača u Bosanskoj Krupi, zaključno sa 10.00 sati, bio 20 posto.

U općinama na području hercegbosanske županije - Tomislavgradu, Kupresu, Glamoču, Bosanskome Grahovu i Drvaru, sva glasačka mjesta su otvorena na vrijeme i glasovanje se odvija bez ikakvih problema. Na biralištima u Ljubuškom do 10.00 sati izašlo je oko 14 posto birača, koji su na 29 redovnih biračkih mjesta glasali. Najveća izlaznost do 10.00 sati zabilježena je u Stolcu, gdje je 20,28 odsto regostrovanih građana sa pravom glasa obavilo građansku dužnost.

Zabilježeni manji incidenti

Tokom prva tri sata sa 140 biračkih mjesta sa područja općine Tuzla, izborima se odazvalo 7,75 posto glasača. Većina glasačkih mjesta na području Tuzlanskog kantona otvorena je na vrijeme, u 7.00 sati, s tim što su kraća kašnjenja zabilježena na četiri biračka mjesta, i to kašnjenje od 45 minuta na jednom biračkom mjestu u općini Teočak, te petnaestominutna kašnjenja na jednom biračkom mjestu u Kladnju i na dva biračka mjesta u Mjesnoj zajednici Grabovica, općina Tuzla.

Na biračkom mjestu u tuzlanskoj Mjesnoj zajednici Centar tokom prijepodneva je zabilježen incident kada je jedan od birača udario rukom u lice člana biračkog odbora Amira Fizovića, udaljivši se potom sa mjesta događaja, nakon čega je glasanje bilo prekinuto na pet minuta, a slučaj prijavljen policiji.

Na području općine Tuzla do 14.00 sati policija je intervenisala u pet slučajeva, među kojima su u tri slučaja udaljena lica sa biračkih mjesta, zatim osobe koje su distribuirale propagandni materijal ili upućivale verbalne prijetnje, a u dva slučaja narušen je javni red i mir.

Distrikt Brčko: Do 15 časova glasalo oko 30 odsto birača

Na 128 redovnih biračkih mjesta u Distriktu Brčko do 15.00 sati glasalo je od 35 do 40 odsto građana. Do 15.00 sati u Izbornu komisiju Distrikta Brčko pristiglo je pet prigovora i žalbi koji su uzeti u razmatranje, a odgovori će uslijediti u narednih 48 sati.

Na području zeničke općine do 15.00 sati glasalo je oko 30 odsto birača.

Problem sa izlaskom na glasanje ima oko 1.000 radnika kompanije ArcelorMittal Zenica koji su danas na svojim radnim mjestima od 7.00 do 19.00 sati. Općinska izborna komisija sugerisala je sindikatu i upravi ove kompanije da radno vrijeme prilagodi izbornom procesu, odnosno da dnevna smjena radi od 6.00 do 18.00 sati, kako bi radnici nakon završetka smjene stigli da glasaju.

XS
SM
MD
LG