Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otvorena birališta u BiH


U povodu lokalnih izbora u BiH Centralna izborna komisija u petak je pozvala birače da izlaskom ispune svoju građansku i ljudsku dužnost. Na ovogodišnjim lokalnim izborima glasaće oko tri miliona birača, na skoro pet hiljada glasačkih mjesta otvorenih jutros u sedam sati.

Dio njih biće rezervisan za one koji nisu uvršteni u birački spisak ili će glasati za tijela vlasti u općinama u kojima su živjeli 1991. godine.

Birališta će nadgledati i oko hiljadu međunarodnih posmatrača, te predstavnici 45 nevladinih organizacija. Među posmatračima su i predstavnici Vijeća Evrope i zemalja koje imaju svoja diplomatska predstavništva u BiH.

Danas će direktno biti birani načelnici u 139 općina, te više od 3.200 vijećnika u Općinskim vijećima, gradskom vijeću Mostara, te u skupštini Distrikta Brčko, kao i gradonačelnik Banjaluke. Po prvi put u lokalne skupšine biće birani i predstavnici nacionalnih manjina. Uz podsjećanje da se bira između 29 hiljada kandidata član Centralne izborne komisije Vedran Hadžović kaže:

Učestvuje 280 političkih subjekata, od toga su 72 političke partije, 41 koalicija, 147 nezavisnih kandidata i 20 listi nezavisnih kandidata.

Hadžović dodaje i da je u odnosu na prošle lokalne izbore zabilježen porast koalicija kojih je na prošlim izborima, održanim 2004. godine, bilo 18.

Na glasačkim listama većina kandidata, njih, oko 65 posto su muškarci, a udio žena iznosi 35 posto. Oko 24 posto kandidata su mlađi od 30 godina. Organizacija i održavanje izbora će koštati oko 11 miliona KM. Institucije BiH obezbijedile su oko četiri miliona KM, a iz općinskih budžeta izdvojeno je oko sedam miliona KM.


U cilju osiguranja tajnosti izbora, na biralištima je zabranjeno korištenje mobitela, kamera i fotoaparata. Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća, a za vrijeme održavanja izbora biće pojačane mjere bezbjednosti, potvrđeno je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Prema Izbornom zakonu BiH, u periodu od 48 sati prije otvaranja biračkih mesta i do njihovog zatvaranja neće biti objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.

Izborna šutnja u BiH, koja je počela u subotu u 7 sati, trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta, u nedjelju, 5. oktobra u 19 sati.

Prvi nezvanični rezultati biće poznati u nedjelju u ponoć, a krajnji rok za potvrđivanje rezultata izbora je 4. novembra.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

XS
SM
MD
LG