Dostupni linkovi

Kremlj preko Mekejna poklopio Crnu Goru?


Budva
Budva

O bliskim ruskocrnogorskim odnosima kojima su, prema pisanju pojedinih američkih medija, u znatnoj mjeri doprinijele SAD, tačnije senator Džon Mekejn, predsjednički kandidat republikanaca.

Naime, "Vijesti" su u petak objavile prvi nastavak članka iz magazina "Nejšn", u kojem se u intrigantnim ruskoameričkim kontaktima opisuje kako je Kremlj, preko Mekejna, poklopio Crnu Goru, čime su Rusi dobili svoju ispostavu na Mediteranu.

Baveći se, prije svega, vezama republikanskog kandidata Džona Mekejna i njegovih savjetnika u sklopu predstojećih američkih izbora magazin "Nejšn" u takstu koji prenose podgoričke "Vijesti", tvrdi da je Mekejnov savjetnički tim: "Gradeći duboke veze sa ruskom oligarhijom pomogao Kremlju da stekne kontrolu nad malom, ali streteški važnoj državom Crnom Gorom".

Iako Crna Gora nije u glavnom fokusu ovoga teksta, list navodi, pozivajući se na "Vašington post", da su se 2006. godine Mekejn i Deripaska sreli u Crnoj Gori. U tekstu se tvrdi da je Deripaska bukvalno preuzeo kontrolu nad crnogorskom ekonomijom kupovinom Kombinata aluminijuma u Podgorici, dok se upravo Mekejnov tim sumnjiči da je Kremlju obezbijedio da:"formira rusku ispostavu na Mediteranu". Kako su se poklopili interesi Mekejna i Putina? U to vrijeme Putin je želio da formira rusku ispostavu na Mediteranu, a Mekejn je lobirao za crnogorsku nezavisnost od Srbije, nazvavši je najvećim evropskim demokratskim projektom od kraja Hladnog rata. Iako je Rusija generalno bila na strani Srbije protiv zapada, oslobađanje Crne Gore od Srbije za Kremlj je značilo bavljenje Crnom Gorom koja se mogla lako kontrolisati, piše "Nejšn". Andrej Šari, iz ruske redakcije našeg radija, kaže da je očigledno da je Crna Gora potpala pod određeni uticaj Kremlja:

"Jer ako jedan Deripaska kupi jednu najveću aluminijumsku industriju koja kontroliše 50 ili 40 posto od nacionalne ekonomije to je do određene mjere tačno. Ne bih se ja složio s tim što "Nejšn" piše da je Crna Gora od nekakve isključive važnosti, političkoj ili čak ekonomskoj, za Rusiju. Zbog toga što je Rusija mala zemlja, ima sada novca, onda ovaj novac traži svaku slobodnu zonu i netransparentnu zonu, zbog toga što je poznato kakav je ruski kapital. U ovom slučaju Deripaskin novac nije bolji, nije lošiji od svakog drugog ruskog novca koji je bio formiran devedesete godine. Pitanje je da li to razumije Vlada Crne Gore koja daje prostor investicijama iz Rusije i tada ona bira svoje poslovne partnere. Za Rusiju, koliko ja razumijem kao Rus koji je ponekad dolazio u svoju zemlju, Crna Gora je bitno više kao ljetovalište za novu rusku elitu. Rusi su izgubili Krim, Rusi su izgubili većinu svojih ljetovališta na Crnom moru, onda je Crna Gora jedna jeftina varijanta Evrope gdje je barem sličan jezik, dobra priroda, onda zašto ne."

RSE: Mislite da ovdje nema tih politčkoh ambicija?

Šari: Možda ima, ali ja ne bih preuveličavao ovaj značaj.

RSE: Kako komentarišete ove navode da su pojedini američki lobistički krugovi, pominje se Mekejnov savjetnički tim, smišljeno prepustili Crnu Goru Kremlju?

Zbog toga je malo sporna teorija da je Kremlj imao neki ozbiljni, specijalni, posebni politički plan da osvaja Crnu Goru. Ne mislim da je tako. Crna Gora je jedan od nekoliko ruskih ciljeva i Rusija će doći svugdje gdje neće doći Amerikanci ili Britanci...
Šari: Ja ne bih ulazio u detalje, nijesam ja stručnjak i ne znam ni tim oko Mekejna. Ovaj magazin "Nejšn" je izrazito ljevičarski tjednik kako je poznato. Amerika je pred izborima i ako hoćete nešto da potražite protiv republikanaca sigurno ćete to naći u "Nejšnu". Zbog toga je malo sporna teorija da je Kremlj imao neki ozbiljni, specijalni, posebni politički plan da osvaja Crnu Goru. Ne mislim da je tako. Crna Gora je jedan od nekoliko ruskih ciljeva i Rusija će doći svugdje gdje neće doći Amerikanci ili Britanci.

"Nejšn" navodi da Crna Gora ima nadimak "Moskva na Mediteranu". "Ruski oligarsi kontrolišu velike djelove industrije ove države i dragocjenu obalu i Rusija vrši moćan uticaj na političku kulturu zemlje. Crna Gora je gotovo nova ruska kolonija, dok rublje pristižu radi kupovine nekretnina i biznisa u ovoj državici", piše američki magazin, citirajući Denisa Mekšejna, bivšeg ministra za Evropu u Vladi Tonija Blera.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG