Dostupni linkovi

Pojačava se politički pritisak na Crnu Goru


Podgorica
Podgorica

Novi otvoreni pritisci na Crnu Goru da prizna, odnosno ne prizna nezavisnost Kosova, pojavili su se u četvrtak u medijima. Sa jedne strane, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Milband sugeriše Crnoj Gori da učini korak ka priznanju nezavisnosti, dok mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović upozorava Crnogorce da ne smiju priznati Kosovo.

Britanski šef diplomatije Dejvid Milband je u autorskom tekstu u "Vijestima" izrazio nadu da će Crna Gora vrlo brzo priznati nezavisnost Kosova čime će, po njegovom mišljenju, region ostaviti iza sebe prošlost podjela i napredovati ka Evropskoj uniji. Milband vrlo jasno ukazuje da dalje napredovanje Crne Gore ka Evropskoj uniji Velika Britanija podržava i da to napredovanje podrezumijeva iskrenu spremnost Crne Gore da ima konstruktivnu ulogu u regionu.

Na drugoj strani, mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović je u otvorenom pismu najvišim crnogorskim zvaničnicima oštro apelovao na vlast da ne prizna Kosovo jer bi to po njemu značilo: "Zabijanje krvavog noža u leđa Srbiji". Nazivajući Kosovo fašističko balističkom tvorevinom Velike Albanije, Amfilohije je saopštio da je na vlastima velika odgovornost i pozvao ih da se ne odriču integritata zarad, kako je rekao, integracija neokolonijalnog tipa.

Naši sagovornici se slažu da se pojačava politički pritisak na Crnu Goru sa obje strane da prizna ili ne prizna Kosovo, te da su pređene granice diplomatske prakse. Prema riječima Miodraga Živkovića, predsjednika Liberalne partije, takav pritisak je bio očekivan:

"Mislim da je Crna Gora na samom početku napravila grešku i to je danas košta. Zvanična Crna Gora nijednog trenutka nije usvojila dilemu da li priznati Kosovo ili ne, nego samo postavila dilemu kada priznati Kosovo i kada se postavila ta dilema na taj način sasvim je očekivano da se očekuju pritisci i da se doživljavaju pritisci i sa jedne i sa druge strane. Takođe je sasvim očekivano da imamo i unutrašnje pritiske što potvrđuje današnja izjava Amfilohija Radovića. Ono što me takođe neiznenađuje jeste činjenica da često međunarodni zvaničnici i to nižeg randa saopštavaju svoje stavove vezane za priznanje Kosova i odnos Crne Gore prema tom pitanju na jedan način koji prelazi granice dobrog ukusa i iz toga je jasno vidjeti da se definitivno na diplomatskom planu tako ne mogu i ne smiju ponašati prema jednoj ozbiljnoj državi, ali iz toga mi vidimo da Crna Gora sa ovom vlašću ne pripada, što je sasvim logično i što svi znamo, krugu ozbiljnih država."

Komentarišući stav britanskog ambasadora Dejvida Milbanda, koji preporučuje Crnoj Gori da prizna Kosovo, profesor Srđan Vukadinović kaže da bi uzrok za toliki pritisak mogao biti slabost NATO-a i Evropske unije koje ne mogu da izađu iz kosovskog problema i mogućnost da se mijenja odnos političkih snaga u svijetu:

"Očito pritisci koji se sada rade iz Amerike, iz Evropske unije su pritisci koji žele da stvore privid, da stvore jedno fingiranje i da fingiraju javno mnijenje u smislu da su NATO pakt ili Evropska unija i dalje to što su bili prije dva ili tri mjeseca, očito da nijesu i jedni takvi pritisci koji su strani makar javno diplomatiji i diplomatskom ponašanju ukazuju na to da očito u ove dvije velike asocijacije, jednoj vojnopolitičkoj, drugoj politčkoj, gube osjećaj za realnost i jednostavno pokušavaju da silom, da prinudom sada to rade."

Na drugoj strani, Vukadinović smatra da mitropolit Amfilohije i Srpska crkva i dalje ne vide realnost.

Dragiša Janjušević, direktor Centra za političku edukaciju i istraživanje iz Nikšića, otvara pitanje zbog čega se nikood crnogorskih zvaničnika nije oglasio povodom pritisaka iz inostranstva zbog Kosova:

"Poslije svih ovih pitanja postavlja se zaista pitanje koliko se Crna Gora može tretirati kao zemlja koja slobodno i autonomno vodi spoljnu politiku i poslije ovih pritisaka nijedan crnogorski zvaničnik se ne oglasi da kaže da ovo prevazilazi neke okvire diplomatskog stava, ponašanja i kulture. Ovo su unutrašnje i spoljašnje stvari politike Crne Gore."

Povodom navedenih poziva britanskog ministra i prvog čovjeka srpske crkve nije se oglasio niko iz Vlade ili vladajuće koalicije. Pozivi Crnoj Gori da prizna ili ne prizna Kosovo su javno poslati dan pred skupštinsku sjednicu na kojoj bi trebalo da bude usvojena rezolucija u kojoj se pominje da je Crna Gora spremna da uvaži političku realnost koju članice Evropske unije i NATO vrednuju kao značajnu za regionalnu stabilnost, a što će biti i osnova za opredjeljenje Crne Gore prema pitanju Kosova.

XS
SM
MD
LG