Dostupni linkovi

Funkcioneri više nisu izvan zakona?


Zrenjanin
Zrenjanin

Da li je počeo obračun sa organizovanim kriminalom, pita se javnost Srbije nakon hapšenja gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića i još 10 osoba zbog krađe 3,5 miliona evra. To je jedan od najvećih problema i punih osam godina nakon demokratskih promena, a nadu da neće biti povlašćenih budi i činjenica da je glavnoosumnjičeni član vladajuće DS.

Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina i član Glavnog odbora Demokratske stranke (DS), i desetoro saučesnika osumnjičeni su za nameštanje tendera za izgradnju i malverzacije sa građevinskim zemljištem. Među uhapšenima su i Bratislav Tomić, bivši predsednik tenderske komisije u Zrenjaninu i prvi čovek opštinskog odbora Demokratske stranke, kao i Uglješa Grgur, doskorašnji član iste stranke i vlasnik agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da je akcija razotkrivanja ove grupe dugo pripremana i da je počela pre nekoliko meseci, pre formiranja sadašnje vlade:


"Nastavićemo ovu akciju borbe protiv kriminala i u toj borbi sigurno nećemo gledati ko pripada kojoj političkoj stranci. Za nas to nije bitno, bitno je da li u tim radnjama ima elemenata krivičnog dela."


Članovi ove kriminalne grupe čiji vođa je, kako policija tvrdi, bio Knežević, osumnjičeni su da su mimo zakona i po cenama znatno nižim od tržišnih dobijali u zakup na 99 godina gradsko građevinsko zemljište na najatraktivnijim lokacijama. Zatim su to isto zemljište prodavali mnogo skuplje, pa je tako u centru Zrenjanina izgrađena i benzinska pumpa austrijske kompanije OMV. Milorad Veljović, direktor policije Srbije, rekao je da kriminalci neće imati mira:


"Lišavanje slobode određene grupe ljudi na području Zrenjanina, Novog Sada i Beograda na neki način se tiče i građevinske mafije. To je samo početak našeg rada u suzbijanju korupcije na svim nivoima."


Sumnja se da je zrenjaninska grupa nameštala i tendere za dodelu raznih poslova koji su plaćani daleko više nego što vrede, kao što je bilo sa aranžmanima za firmu uhapšenog Uglješe Grgura. Pre mesec dana, predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić najavio je borbu protiv korupcije u državnim organima, ali i u toj stranci, rekavši da neće biti zaštićen ni jedan funkcioner.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade i funkcioner Demokratske stranke, izjavio je da je hapšenjem osumnjičenih za krađe u Zrenjaninu poslata jasna poruka:


"Niko nije iznad zakona, niko neće biti zaštićen i niko ne može računati na bilo kakvu protekciju."


Bogoljub Milosavljević, analitičar i profesor prava na beogradskom univerzitetu, rekao je za naš program da veruje da je država konačno pokazala rešenost da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom:


"Vidim veliku prepreku ili veliki nedostatak u toj rešenosti zato što nisu prvo uvedena pravila o finansiranju političkih stranaka. Naravno da je taj momenat, pripadnost gospodina Kneževića Demokratskoj stranci, bitan, to je jedan pokazatelj da u toj stranci postoji rešenost da se iskoreni korupcija. S druge strane, prirodno je da najviše korupcije, i prilike za korupciju, ima upravo u strankama koje su na vlasti."


Korupcija je i dalje jedan od glavnih problema države Srbije. Po stepenu tog problema nalazi se na 85 mestu od 180 ispitanih zemalja, u rangu sa Crnom Gorom, Albanijom, Panamom. Zato je Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, za naš program rekla da ne veruje da je hapšenje zrenjaninske grupe početak prave i konačne borbe sa tim problemom, jer još ne postoje preduslovi – jak sistem i dugogodišnje sprovođenje reformi:


"Taj obračun nije počeo zato što institucije nisu u takvom stanju i zato što zakoni nisu takvi. Moramo se podsetiti da su naše institucije veoma slabe i nesigurne, pravosuđe je i dalje potpuno zavisno od izvršne vlasti, a policija je politizovana. U takvim uslovima mogu se desiti neki sporadični slučajevi. Ovakve stvari su mnogo puta bile najavljivane, ali su se prilično loše završavale. Ako se radi o borbi protiv korupcije, na ovaj naš način, često se očigledno ugrožavaju ljudska prava onih o kojima se radi, a to je mnogo opasnije nego da borbe protiv korupcije nema."


Grad Zrenjanin, u kom se dogodila višemilionska krađa, 2007. proglašen je za grad budućnosti, a ove godine Svetska banka ga je svrstala na prvo mesto u Srbiji po organizaciji poslovnog ambijenta. Sada uhapšeni zrenjaninski gradonačelnik Goran Knežević prošle godine je dobio nagradu Gradonačelnik sa vizijom, i za vreme svog mandata zalagao se za veće nadležnosti lokalne samouprave:


"Najveći broj problema se javlja upravo u lokalnoj samoupravi, a tamo gde se ti problemi javljaju, tamo ih i treba rešavati, jer se tamo najlakše rešavaju."


Knežević je na mestu gradonačelnika Zrenjanina od 2004, i taj grad je do danas osvojio i titulu najatraktivnijeg mesta za investiranje u Srbiji. Goran Knežević bio je i predsednik Košarkaskog saveza Srbije i Crne Gore od 2005. do 2006, ali za vreme njegovog mandata reprezentativna košarka nije postigla neki značajniji uspeh.

XS
SM
MD
LG