Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senat odobrio Bushev paket finansijskih mjera


Senat

Izmijenjeni prijedlog paketa mjera za spašavanje američkih finansijskih institucija usvojen je u srijedu uveče u američkom Senatu. No, ovaj bi prijedlog mogao biti izložen većem izazovu sutra, kada će o njemu glasati Zastupnički dom američkog Kongresa.

Američki Senat je uvjerljivom većinom glasova - 74 'za' i 25 'protiv' - odobrio 700 milijardi dolara vrijedan plan za spašavanje američkog finansijskog sektora.

Lakoća s kojom je Senat usvojio ovaj paket mjera povećala je nade administracije predsjednika Georga Busha i kongresnih čelnika da bi se mnogi članovi Zastupničkog doma Kongresa koji su glasali protiv njega u ponedjeljak mogli predomisliti prilikom sljedećeg glasanja u petak. Izmijenjena verzija ovog prijedloga navodno nailazi na podršku u Zastupničkom domu, djelomično zahvaljujući izmjenama koje uključuju 100 milijardi dolara u poreskim olakšicama za biznise i obitelji koje po svojim primanjima pripadaju srednjoj klasi, kao i povećanom limitu na bankovne uloge za koje jamči savezna vlada - sa 100.000 na 250.000 dolara. On uključuje i ograničenja beneficija i otpremnina direktora propalih finansijskih institucija.

Međutim, ovaj prijedlog nije naišao na odobravanje brojnih poreznih obveznika. Sudeći po pošti, elektronskim porukama i telefonskim pozivima koje su oni uputili kongresnim uredima, velika većina ih se protivi ovom planu. Također, uoči ponovnih izbora za kompletnu postavu Zastupničkog doma i jednu trećinu Senata za mjesec dana, mnogi zakonodavci oklijevaju podržati ovaj finansijski plan. Čak i neki senatori koji su glasali za njega, poput republikanca Lindseya Grahama iz savezne države South Carolina, kažu da su podržali plan uz određenu dozu suzdržljivost:

"Po meni, imamo dva izbora: loš izbor koji nam je svima poznat, i katastrofalni izbor ukoliko ne učinimo ništa."

Brojni zakonodavci koji su glasali 'za' upozorili su na finansijsku katastrofu ukoliko ovaj prijedlog ponovno ne bude usvojen. Demokrat Chuck Schumer iz savezne države New York je rekao da bi ponovno neprihvaćanje plana u Zastupničkom domu rezultiralo finansijskom ekvivalentu srčanog udara:

"Tijelo naše ekonomije je užasno lošeg zdravlja jer su njegove arterije, odnosno njegov finansijski sustav, začepljen, i dovest će do infarkta - možda za jedan dan, možda za šest mjeseci, ali on će nam se sigurno dogoditi ukoliko sada ne reagiramo."

Oba predsjednička kandidata, demokrat Barack Obama i republikanac John McCain, vratili su se sa svojih predsjedničkih kampanja u Washington kako bi sinoć dali svoj glas u korist ovog plana. Barack Obama je u svom govoru u Senatu rekao da bi drugi poraz ovog prijedloga imao utjecaja na sve Amerikance:

"To bi značilo da biznisi ne bi bili u mogućnosti dobiti pozajmice potrebne za otvaranje nove tvornice ili isplaćivanje svojih uposlenika. A ako nisu u mogućnosti platiti svoje radnike u petak, bit će ih prisiljeni otpustiti u ponedjeljak. A ako su oni otpušteni u ponedjeljak, neće moći platiti svoje račune ili otplatiti svoje zajmove nekom drugom. Takav će se proces ponavljati i sve više granati kroz sve segmente američke ekonomije."

Republikanac John McCain upozorio je na strašne posljedice ukoliko ovaj izmijenjeni plan za spašavanje finansijskog sektora ne bude usvojen:

"Ako Kongres ponovno ne usvoji ovaj finansijski plan, tekuća će se kriza pretvoriti u katastrofu."

Predsjednik Bush je rekao da je ovaj paket mjera od ključne važnosti za finansijsku sigurnost svakog Amerikanca, te je pozvao Zastupnički dom Kongresa da ga usvoji, javio je Glas Amerike.
XS
SM
MD
LG