Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uskoro počinje gradnja džamije u Rijeci


Projekat džamije i islamskog centra u Rijeci

Muslimani koji žive u Rijeci ovaj ramazanski Bajram slavili su klanjanjem u sportskoj dvorani na Kozali. Veliki muslimanski praznik protekao im je u znaku najave da će Rijeka uskoro dobiti džamiju. Naime, Medžlis riječke Islamske zajednice nedavno je dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju Islamskog centra s džamijom. Budući Islamski centar zauzimat će oko 4.000 četvornih metara. Njegova izgradnja trajat će oko dvije godine, što znači da će biti otvoren početkom 2011. godine. Da bi desetak tisuća Muslimana iz Rijeke, i gravitirajućih joj područja, imalo svoj centar, Islamska zajednica morat će osigurat pet milijuna eura za njegovu izgradnju.

Džamija će biti građena u riječkoj četvrti Zamet i bit će to drugi Islamski centar u Hrvatskoj, te pored zagrebačke i one u Gunji, treća džamija.

Gradit će se prema idejnom rješenju kipara Dušana Džamonje, imat će minaret visok oko 30 metara, i, kako kaže predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Ševko Omerbašić, mnogo će značiti za identitet riječkih Muslimana:

"Generacije Muslimana u Rijeci ne znaju kako izgleda džamija. Džamija ipak daje pečat muslimanskom identitetu."

Gradnja džamije nije išla glatko. Inicijativa je potekla prije 23 godine i tek se sad polako ostvaruje:


"Ovo je jugoistočna Evropa, da ne kažemo Balkan. Prema tome, mi znamo sve te političke događaje koji su prošli preko ovih prostora i naravno da se to duboko urezalo u naš mentalitet. Bilo je logično za očekivati i teškoće koje su nastale za vrijeme nedavnog rata. Imali smo nekoliko godina ometanje od strane udruga dobrovoljaca Domovinskog rata koji su sprječavali tu ideju."

Islamska zajednica u Hrvatskoj planira još graditi džamije u Osijeku i Sisku.


"U Osijeku smo kupili zemljište za džamiju. Pokazalo se da se do tog zemljišta mora preći preko poljoprivrednog zemljišta, a to nas sada ometa. Preko 4.000 Muslimana, koji živi na jednom uskom prostoru u Sisku i okolicu, trebaju džamiju, a imaju vrlo neadekvatne prostore za obavljanje vjerskih obreda. I oni su kupili jedno zemljište. Očekuju da će za tri-četiri godine početi sa izgradnjom jedne male džamije"
, kaže Ševko Omerbašić.


Riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel, objašnjava zašto se toliko dugo čekalo na džamiju u Rijeci:


"Ta dužina trajanja je rezultat čitavog spleta okolnosti. S jedne strane postojala su insistiranja u prijašnjim godinama na nekim rješenjima koja za grad, u arhitektonskom smislu, nisu bila prihvatljiva. S druge strane tu je i činjenica da je u jednom dijelu grada bio dosta jak otpor stanovništva prema lokaciji. Nastojali smo naći zadovoljavajuće rješenje i ono je konačno postignuto."

Muslimani u Rijeci dobit će mnogo s Islamskim centrom i džamijom, ali dobit će i Rijeka, kaže Vojko Obersnel:


"Rijeka definitivno dobiva potvrdu svog opredjeljenja o multikulturalnosti, multi-konfesijalnosti i suživotu, koji je toliko prisutan u našem gradu."

Rijeka je još jednom dokazala svoju tolerantnost i multikulturalnost, te će se upisati u red pristojnih mediteranskih gradova koji imaju četiri bogomolje - katoličku, pravoslavnu, židovsku i islamsku:


"Ove četiri vjere, koje ste spomenuli, sigurno imaju svoje izvorište upravo na obali Mediterana. Slažem se sa vašom konstatacijom i drago mi je da će Rijeka, po tom kriteriju, zadovoljiti uvjete za pristojni mediteranski grad"
, rekao je riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel, koji ne vjeruje da će itko u gradu pružati otpor izgradnji džamiji.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG