Dostupni linkovi

Miroslav Mišković "prijeti" Briselom


Miroslav Mišković
Miroslav Mišković

Iako današnje otvaranje tržnog centra Delta City u Podgorici predstavlja značajan događaj sa aspekta regionalne ekonomske saradnje, velikom publicitetu je značajno doprinijela i izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je rekao da će srbijanski premijer Mirko Cvetković prenijeti stav zvaničnog Beograda u vezi „glasina da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosova”. Kosovsko pitanje nije ni pomenuto, ali je vlasnik kompanije Delta holding Miroslav Mišković, rekao da će od Evropske unije tražiti da sankcioniše pojedine zemlje regiona.

Tokom današnjeg svečanog otvaranja tržnog centra Delta City, Miroslav Mišković, vlasnik kompanije Delta holding, je, pozvavši političke lidere u regionu da daju svoj doprinos formiranju jedinstvenog regionalnog tržišta, rekao da će srpski privrednici od Evropske unije zahtijevati da sankcioniše zemlje koje koče investitore. Iako Hrvatska nije direktno pomenuta, ocjena poznavalaca prilika u regionu, je da je izjava ciljana na Hrvatsku, na čije tržište, Mišković, još uvijek nije uspio da udje.

„Ja ovde, posebno želim da kažem, da će 20. oktobra, privrednici Srbije, a i ja ću biti prisutan, imati sastanak u Briselu sa čelnicima Evropske unije, kojima ćemo predložiti da one zemlje, koje na bilo koji način koče investitore budu na neki način sankcionisane kroz sporije pridruživanje evropskim integracijama. Na kraju, želim da zamolim gospodina Mila Đukanovića i Vladu Crne Gore, jer je Crna Gora veoma otvorena za investitore, organizuje samit ili konferenciju o otvorenosti regiona prema investitorima.“

Iako je velikom interesovanju medija za izjavu srbijanskog premijera Mirka Cvetkovića značajno doprinijela izjava Predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je rekao da će srpski premijer Mirko Cvetković prenijeti crnogorskim zvaničnicima stav Beograda, u vezi glasina da će Crna Gora priznati nezavisnost Kosova, kosovsko pitanje nije ni pomenuto. Iako je današnjem otvaranju Delta City-a prisustvovao kompletan državni vrh Crne Gore, na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, samo je ministar za ekonomski razvoj Brano Gvozdenović, bio voljan da da izjavu. Ministar Gvozdenović je na zanimljiv način odgovorio na pitanje da li kosovsko pitanje može ugroziti partnerske odnose Crne Gore i Srbije:

“Ja mislim da više nijedno pitanje ne može ugroziti Crnu Goru. Crna Gora ima jasan pravac i put kojim ide”.

Današnje otvaranje tržnog centra Delta City u Podgorici, koji se prostire na skoro 50.000 kvadrata i koji se procjenjuje na 60 miliona eura, pored prisustva najviših državnih funkcionera Crne Gore i Srbije, obilježio je i protest radnika nekadašnje fabrike namještaja “Marko Radović”, kojoj je nekada pripadalo zemljište na kom se danas nalazi Delta City. Radnici pozdravljaju izgradnju i današnje otvaranje Delta City-a, ali kažu da žele da i oni dobiju ono što smatraju da im pripada: otpremnine i povezivanje radnog staža:

“Mi smo ostavljeni da se mučimo. Ja preko deset godina zaradjujem hljeb na ulici. Žena je radila u Titex-u, ja u Marko Radović. Pedeset godina smo uplaćivali u stambeni fond, a stana nema. Podstanari smo. Ovo što se uradilo od nas... Mi smo bili prvi na udaru, pa nije bilo nikog da nas nauči. ”.

“Zahtijevamo da nam se riješio socijalni status: povezivanje radnog staža i otpremnine od 1920 eura i da dobijemo bar neku satisfakciju po godinama radnog staža.


Kakva je korist od stranih trgovačkih lanaca?

Komentarišući današnje otvaranje Tržnog centra "Delta Siti" u Podgorici ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da su potrošači vjerovatno zadovoljni, ali da nije siguran koliko društvo u cjelini ima koristi od tako velikih sistema koji dolaze sa strane:

"Potrošač kao jedinka uvijek će radije da kupi robu koja je jeftinija, ne gledajući da li ona dolazi iz, recimo, Španije ili iz Crne Gore, ali s aspekta društva to je ogroman zato što povećava spoljnotrgovinski deficit, zato što se na taj način u krajnjem finansira tuđa ekonomija, a ne ekonomija tog društva, što dovodi do odlivanja nacionalnog bogatstva, a ako je taj bilans negativan, a u Crnoj Gori je zaista negativan".

Biznismen Čedo Popović, vlasnik firme "Carine", koji je nedavno zatvorio lanac prehrembenih proizvoda, takođe smatra da veliki sistemi predstavljaju opasnost za manje lokalne:

"Međutim, ne mora da znači. Lično mislim da je kompanija "Voli" koja je pozicionirana vrlo dobro u Podgorici, kažem slobodno da neće uticati na njen razvoj. U svakom slučaju dobro je i za potrošače čim postoji konkurencija, onda će i tržište biti povoljnije tako da će narod moći da kupuje jeftinije".

Popović vjeruje da će otvaranjem "Delta Sitija" biti posebno pogođeni vlasnici butika koji su, prema njegovim riječima, bili navikli na visoke marže:

"Mislim da će vlasnici butika i taj posao možda još više pogođeni nego što se tiče prehrambenih marketa. U svakom slučaju ti butici lično mislim jedino ovi koji su u samom centru grada oni imaju poziciju zato što su pozicionirani, a inače ovi koji su u malo širem centru, odnosno dalje od centra, vjerujem da će biti jako problematično poslovanje za njih, pogotovo što smi mi navikli na jednu dosta dobru maržu, odnosno ti butici, tako da će morati da dođe i do te korekcije."

Ima i onih koji u srpskom biznismenu Miroslavu Miškoviću ne prepoznaju ozbiljnu konkurenciju. Sreten Radonjić, vlasnik firme "Sams" koja je ekskluzivni zastupnik mnoštva ekskluzivnih svjetskih brendova u Crnoj Gori, kaže da ga otvaranje "Delta Sitija" ne tangira:

"Jako mi je drago da se "Delta" otvara i da naši potrošači očekuju jako puno i to za nas nije konkurencija. Naša firma je specijalizovana za modu i ima brendove koje "Delta” nema. Mi smo se izborili da imamo evropske i svjetske brendove i ja za ove brendove koje drži "Delta Teksit" za par njih sam čuo, a za ostale nijesam nikad čuo. Inače, unutra su koncentrisani svi predstavnici koji drže u Srbiji i 90 posto je robe iz zastupništva koje drže srpske firme i tu su koncentrisani na jednom mjestu što je jako dobro i pošto ljudi i inače vole takve centre ja to pozdravljam, mada to nama nije konkurencija."

Predrag Drecun zaključuje da u principu nema ništa protiv ulaska stranih investitora, ali vjeruje da bi Crna Gora morala da se osloni na sopstvene kapacitete:

"Nemam ništa protiv da se otvore takvi lanci, samo što imam određenu žal što to nije otvorila neka crnogorska kompanija. Mislim da smo imali snage za tako nešto. Ne mislim da je "Delta" sposobnija u pružanju usluga od crnogorskih veletrgovaca poput "Voli"-ja, poput "Panto Market"-a i tako dalje. Mislim da postoje snage u Crnoj Gori, ako ne postoje pojedinačno, onda u formi konzorcijuma i imali bismo mnogo bolji interes jer bi jedan značajan dio dohotka ostajao kod nas ovdje u Crnoj Gori, a ovako će se odlivati van Crne Gore."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG