Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavlja se pritisak Beograda na Podgoricu


Mirko Cvetković

Premijer Srbije prvi put je stigao u posjetu Crnoj Gori nakon što je ova država proglasila nezavisnost i izašla iz zajednice sa Srbijom. Mirko Cvetković u Crnoj Gori je povodom otvaranja «Delta Sitija», ali da bi još jednom upozorio Crnogorce da ne trebaju priznati nezavisnost Kosova.

Srpski premijer Mirko Cvetković ima jasan zadatak da tokom boravka u Podgorici prenese crnogorskom rukovodstvu stav Srbije u vezi sa glasinama da bi Crna Gora mogla priznati nezavisnost Kosova, a po nalogu predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je prethodno najavio reakciju Srbije u slučaju da Crna Gora prizna Kosovo. Tome je prethodio poziv predsjednika Srbije vladama Makedonije i Crne Gore da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je takođe najavio potezanje niza mjera predviđenih akcionim planom prema zemljama regiona u slučaju da priznaju Kosovo.

Odgovarajući na pitanje zašto su u posljednih nekoliko dana najviši srpski zvaničnici uputili niz upozorenja Crnoj Gori kao prema malo kojoj zemlji koja je već priznala Kosovo, politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić navodi da je Tadić zaboravio da se uticaj ne gradi prijetnjama već ekonomijom i saradnjom:

"Mislim da je Boris Tadić, malo ponavljajući Koštunicine rečenice, zaboravio tu stvar da pritisak na Crnu Goru ove vrste može biti kontraproduktivan, zapravo može okrenuti Crnu Goru ka tašnjoj saradnji prema Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Hrvatskoj i jednog dana Bosni, a to faktički znači da bi od tada Srbija postala mala, periferna, neuticajna zemlja Zapadnog Balkana. Drugi razlog je da očigledno ni Boris Tadić nije načisto s tim da je državno pitanje Crne Gore konačno zatvoreno, da on zapravo kalkuliše sa novosrpskom opozicijom, anti Đukanovićevom, računajući da bi to moglo biti neka vrsta oslonca za novo otvaranje državnog pitanja Crne Gore i postoji moguće onaj treći razlog da se radi o jednoj slaboj utehi. Pošto ne možemo da vičemo na Ameriku, pošto smo morali brzo da vratimo ambasadore u Italiju i ove razvijenije zemlje, malo ćemo da se izvičemo na susede, pa nas onda opozicija neće grditi da smo izdajnici. Ova prva dva razloga, ukoliko su tačna, su pogubna za Srbiju jer govore o nastavku jedne politike koja nije dobra, a ako je ovo drugo važno onda nije potrebno dizati toliku galamu. Za tako slab izgovor nije potrebna tolika galama."

RSE: Kako može to da razultira u odnosima Srbije i Crne Gore, posebno kada imamo u vidu činjenicu da ovakva upozorenja sa druge strane, od onih koji su zainteresovani da Crna Gora prizna Kosovo, nijesmo mogli čuti jasno do sada?


Janjić: To samo govori da je Boris Tadić u nekoj vrsti panike, da on nije baš siguran da će mu uspeti inicijativa u Ujedinjenim nacijama jer je bio vrlo jasan stav Crne Gore da neće priznati dok ne prođe rasprava o inicijativi. Iz toga se moglo onda zaključiti, ako bi inicijativa prošla i ako bi se išlo na Sud pravde da bi Crna Gora razvlačila taj proces još godinu, dva. To je prvi znak da Boris Tadić ne veruje u uspeh sopstvene diplomatije. Drugi, on sve više ima nekontrolisanih izjava. Sada prisustvujemo da on po treći put objašnjava šta je razmišljao, kako je razmišljao oko podele Kosova. Državnik ne razmišlja. Državnik saopštava stavove državne politike i to je taj ključni treći razlog, nema državne politike.

Upozorenja iz Srbije su veliko iznenađenje i lično iritiraju, kaže profesor Svetozar Jovićević. Ne zvuče državnički ni mnogo prijateljski. Na pitanje zašto je to tako Jovićević kaže da je poznato da je po pitanju Kosova Crna Gora najranjivija:

"To se zna i u Srbiji i van Srbije da je Crna Gora tu u najosjetljivijoj situaciji od svih zemalja u regionu, a i šire, pa ako bi Crna Gora preduzela takav korak onda bi to moguće bio signal i za druge koji nemaju takve probleme, ne bar u sličnoj mjeri, da i one nprave taj korak ka priznanju Kosova. Međutim, bez obzira na to što kažem da su upozorenja prilično iritirajuća, ja i dalje smatram da Crna Gora ne treba da žuri, treba da sačeka, pa makar da se razjasni ta situacija u Ujedinjenim nacijama i eventualno u Sudu u Hagu."

Na skupštinskoj sjednici zakazanoj za petak crnogorska vladajuća koalicija bi trebalo da usvoji Rezoluciju o neophodnosti ubrzanja integracija Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture, a u kojoj se, između ostalog, navodi da je Crna Gora spremna da uvaži političku realnost koju članice Evropske unije i NATO vrednuju kao značajnu regionalnu stabilnost, a što će biti i osnova za opredjeljenje Crne Gore prema pitanju Kosova. Ovom rezolucijom se otvara mogućnost Vladi Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG