Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posmatrači EU ušli u tampon zonu


Britanski članovi posmatračke misije EU u Gruziji

Ruski vojnici dopustili su grupi posmatrača EU da uđu u tampon-zonu na rubu separatističke gruzijske pokrajine Južne Osetije uprkos ranijim upozorenjima da im neće dozvoliti pristup u to područje. Prema sporazumu, kojem je posredovala EU, ruske snage bi trebalo da se povuku iz bezbednosne zone do 10. oktobra.

Patrola EU se zaustavila na kontrolnom punktu ruske vojske u Kvenatkoci, na granici tampon zone oko 30 kilometara zapadno od Gorija. Posle desetominutnog razgovora, ruski vojnici su dozvolili evropskim posmatračima da uđu u tampon zonu. Rusija je međutim juče upozorila da neće dozvoliti evropskoj misiji da ulazi u zonu bezbednosti oko Južne Osetije. Jedan od portparola ruskih snaga Vitalij Manuško.

"Posmatračkoj misiji će biti omogućen ulazak samo na južnoj granici bezbednosne zone jer još uvek nije postignut sporazum između misije EU i ruskih mirovnih snaga kako će ona delovati. Takođe još uvek nema sporazuma između Rusije i Gruzije koliko pripadnika gruzijske policije će ući u gruzijska sela u zoni bezbednosti", kazao je Manuško. On nije precizirao kada će tampon zona biti u potpunosti otvorena za posmatrače Evropske unije.


Istovremeno, komesar Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izrazio je u utorak u Tbilisiju očekivanje da će se ruske snage u potpunosti povući iz zone bezbednosti oko separatističkih gruzijskih oblasti Južne Osetije i Abhazije do 10. oktobra, kako je predviđeno mirovnim sporazumom.

"To je naš cilj i obaveza koja proiziliazi iz mirovnog sporazuma", kazao je Solana.

Evropski posmatrači su uglavnom iz redova policije ili vojske ali su nenaoružani. Kretaće se u lakim oklopnim vozilima zbog lične bezbednosti. Oni će biti bazirani u četiri centra - u glavnom gradu Tbilisiju, u Goriju, južno od Južne Osetije, Zugdidiju pored granice sa Abhazijom i u crnomorskoj luci Poti, iz koje su se ruske snage povukle početkom septembra.

Ruske snage su omogućile nakon detaljnog pretresa i povratak gruzijskih civila u zonu bezbednosti koji su izbegli tokom nedavnih sukoba.

Moskva ne dozvoljava ulazak evropskih posmatrača na samu teritoriju Južne Osetije i Abkhazije gde namerava da i dalje zadrži svojih oko 7.600 vojnika. Istovremeno, gruzijski predsednik Mikhail Saakašvili je ponovio da je jedino prihvatljivo potpuno povlačenje ruskih trupa sa teritorije njegove zemlje.

Rusija je početkom avgusta intervenisala u Južnoj Osetiji zbog pokušaja gruzijskih snaga da povrate kontrolu nad tom secesionističkom teritorijom, koju podržava Moskva. Tada su ruske snage intervenisale, potiskujući gruzijsku vojsku i ušle duboko unutar teritorije Gruzije, što je izazvalo osude Zapada. Nakon toga Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije što je izazvalo dodatne tenzije.

XS
SM
MD
LG