Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada predlaže potpunu zabranu pušenja


Hrvatska Vlada poslala je u utorak Saboru prijedlog izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, kojim se uvodi potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima. Ugostiteljski objekti imat će šest mjeseci za prilagodbu, a očekuje se da će Sabor po hitnoj proceduri izglasati ovaj Zakon u sljedeća dva tjedna. Ugostitelji se protive potpunoj zabrani, naglašavajući da je Hrvatska turistička zemlja.

Tempo će biti vrlo brz - nakon što je Vlada danas uputila Saboru izmjene Zakona kojima se uvodi potpuna zabrana pušenja u svim javnim prostorima, Sabor će to kao jednu od obaveza na putu prema članstvu u Europskoj uniji izglasati najkasnije do 12. listopada. Tjedan dana kasnije zabrana pušenja počet će vrijediti za sve javne prostore, osim za ugostiteljske objekte, koji će imati šest mjeseci da se prilagode. Ironično ili ne, zabrana pušenja neće vrijediti za psihijatrijske ustanove.

Premijer Ivo Sanader:

"Imamo veliku javnu potporu za ovaj Zakon i mislim da ćemo učiniti veliku stvar jer ćemo umanjiti, ako ne i do kraja iskorijeniti, velike i teške bolesti koje dovode do smrti zbog pušenja."

Iako svega 30 posto hrvatskih građana puši, podjele između pristaša i protivnika zabrane pušenja su vrlo oštre. Novinarka "Jutarnjeg lista", Goranka Jureško, koja već preko dvije decenije prati zdravstvenu problematiku, jedna je od onih koji će večeras otvoriti šampanjac. Posao je gotovo obavljen - izmjene Zakona o potpunoj zabrani pušenja krenule su iz Vlade u Sabor, a u Saboru oko zabrane postoji potpun politički konsenzus, kaže naša sugovornica:

"Postoji konsenzus iz vrlo jednostavnog razloga. Pušenje je zapravo jedina loša navika koja ne uništava samo onog koji tu lošu naviku upražnjava, nego i sve one koji žive oko njega, rade oko njega i zabavljaju se oko njega."

Protivnici zabrane pušenja kažu da država od raznih poreza na cigarete ubere sedam milijardi kuna godišnje, a da na liječenje pušačkih bolesti ode manje od polovice tog iznosa. To su netočne računice, kaže kolegica Jureško:

"Mislim da su u krivu oni koji pokušavaju reći da su trošarine i svi porezi koji se plaćaju od cigareta toliko veliki da se ispati i dalje ubijati vlastiti narod. U Hrvatskoj svake godine imamo 3.000 novih slučajeva raka pluća. Rak pluća je 95 posto neizlječiv, a da ne govorimo o kardiovaskularnim problemima i svim ostalim problemima koji se tiču zdravlja."

U Cehu ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, zatečeni su ovim Vladinim potezom. Predsjednik Ceha, Vili Šaina, kaže kako ne razumije zašto nije usvojeno ništa od kompromisnih prijedloga o kojima se razgovaralo:

"Naši prijedlozi su bili da se u objektima ispod 60 kvadrata vlasnik objekta odluči da li će biti prostor za pušače ili ne, a u velikim objektima, u 30 posto prostora bi bilo dozvoljeno pušenje. Vlasnik objekta bi upozoravao one ljude koji krše zakon."

Kolegica Jureško prati situaciju u svim zemljama u kojima je uvedena zabrana pušenja. Točno, nakon prošlogodišnje zabrane pušenja u Sloveniji promet u ugostiteljskim objektima pao je odmah 15 do 20 posto:

"Ali se već nakon tri ili četiri mjeseca vraća na manje od osam posto, da bi do kraja prve godine svi ponovo bilu u kafićima, tamo gdje su inače sjedili, samo što puše vani, umjesto da puše unutra. Od kada je zabranjeno pušenje, a to je iskustvo od preko 15 godina, restorani i kafići imaju veću posjetu."

Ugostitelji su i dalje za kompromis i slobodu izbora:

"Ipak smo turistička destinacija i malo tolerancije mora biti. Po nama je bitno da svako označi objekt, da li je pušački ili ne, a sloboda potrošača je da uđe u objekt u kojem ima dima, ili ne."

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG